PARADIŽ SAVIČENTA

FOTO / POSJETILI SMO NASELJE IVIĆA PAŠALIĆA NEDALEKO PULE, U KOJEM SE NALAZE 24 SKROZ IDENTIČNE VILE Bila je to propala investicija, ali sada je tamo sasvim druga priča

| Autor: Chiara BILIĆ

U javnosti poznato kao propala investicija kontroverznog bivšeg HDZ-ovca Ivića Pašalića, naselje istarskih vila Paradiž u Svetvinčentu dignulo se iz mrtvih. Štoviše, sterilna naseobina do u detalj identičnih kuća s okućnicama i nezaobilaznim bazenom pronašla je svoje stanare.

Nakon financijskog kraha zbog kreditnog duga banci i vjerovnicima te nagodbe s Hypo Alpe Adria bankom, Pašalić je ostao bez milijunske investicije u Paradižu, a ruralne su vile godinama uglavnom zjapile prazne. Baš kao što to danas čini njihov nekretninski pandan u susjednom selu Čabrunići, gdje 42 luksuzna objekta iz dana u dan gube bitku s prirodom.

levi

Vile su identične i imaju bazene

Izuzev različito uređenih dvorišta, nema potankosti koja bi jedno zdanje u Paradižu razlikovala od drugog. Zato su jednokatnice, njih 24, označene brojkama, a za svaki slučaj, poput kakvih bungalova u turističkim naseljima, i imenima. Stella, recimo. Uz objekt mješovite namjene u kojem boravi spremačica, tamo su i dječje igralište te teniski teren. Ako su umjetno i jednolično prve riječi kojem vam padaju na pamet pri pomisli na Paradiž, a raspolažete li istovremeno s dovoljno imaginacije, s lakoćom možete zamisliti kako iz jedne od kuća izlazi kakva Stepfordska supruga, zasljepljujuće blistavog zubala, u haljini bez nabora, kose zalizane u visoku punđu.

Takav bi vam oblačić dnevnog sanjarenja razbio Mirko, nadstojnik, svojevrsni kućepazitelj vila u Paradižu. Jučer nas je proveo kroz ljetnikovac broj petnaest. Ime mu je Dinamik i izgleda baš kao i svi ostali. Stoga pogled na njegovu unutrašnjost ujedno otkriva i izgled svih ostalih. Ukratko, riječ je o prozračnom četverosobnom objektu za osam osoba. Sudeći po platformi za iznajmljivanje Booking nije nimalo jeftin. U njemu u špici sezone, za sedam noćenja, od 15. do 22. srpnja, mogu boraviti samo oni koji mogu izdvojiti 21.353 kune. Mirko nas upozorava da se ne osvrćemo pretjerano na možebitni nered jer nastamba još uvijek nije počišćena. U Dinamiku su, naime, sve do nedjelje boravili gosti. Mi pak primjećujemo da je vila već pošteno uglancana. Laminat je sjajan. Namještaj je bijele boje. U svakoj sobi se nalazi i televizor. Tu su i tri kupaonice s prostranim tuš kabinama, dnevni boravak i kuhinja. Kuće su, govori Mirko, kategorizirane s četiri zvjezdice, a imaju i, naravno, internet. Prodavale su se, veli, po 150 tisuća eura.

levi

Božica i Krunoslav Marjanović iz Zagreba

"Sve su prodane. Sve imaju vlasnike. Neki su domaći, neki stranci iz Hong Konga, Sarajeva, Zenice. Dolaze tek povremeno jer gotovo svi svoju nekretninu iznajmljuju. Sve vile se iznajmljuju. Osim jedne", pojašnjava Mirko.

Ta jedna, izuzetak među turističkim profiterstvom, u vlasništvu je Krunoslava i Božice Marjanović, supružnika iz Zagreba. Upravo doručkuju u hladovini svoje terase. Njihov pas, srčani pudl Grga, punim imenom Gregor, lavežom im skreće pozornost na našu prisutnost. Marjanovići su, uviđamo brzo, bračni par rijetko viđene ljubaznosti i srdačnosti. Nakon što su tri godine ljetovali u rovinjskom nudističkom kampu Valalta, iznajmljivali objekt na Pagu 80-ak metara od mora, živjeli na Floridi, Marjanovići su lani u listopadu odlučili kupiti vilu u Paradižu. Nekretninu su našli, obrazlaže Krunoslav kroz smijeh, putem programa Google Earth. Ionako su, otkriva, ciljali na Istru. Supružnici ne skrivaju zaljubljenost u Poluotok. Sviđa im se mentalitet ovdašnjih ljudi, boje i ozračje multikulturalnosti. Naselje istovjetnih kuća izabrali su zbog povoljne cijene.

levi

Vile imaju 4 zvjezdice i skoro sve se iznajmljuju turistima

"Kad sam vidio Paradiž, stvarno sam ugledao paradise (raj, op. nov). Nazvao sam vlasnike i odmah smo dogovorili uvjete kupnje. Ovdje ćemo boraviti najveći dio godine", otkriva gospodin Krunoslav, koji je, inače, arhitekt, i govori da su on i supruga sada okruženi biznismenima koji su vile kupili sa "čudnim oduševljenjem". Kaže da se ne može reći da su briljantno posložili kockice. No, među njima ima i, pojašnjava, mlađih koji su dobro odradili posao i dobro će profitirati. Istra je, veli između ostalog, prava pandorina kutija nekretnina.

Kako bilo, Marjanovićima ne smeta što su jedini stalni stanovnici Paradiža. Oni su pronašli svoju oazu mira. Božica, koja, usput budi rečeno, ni najmanje ne nalikuje na robotiziranu suprugu iz predgrađa Stepford, kaže da ionako nije fan ležanja na moru. A opet, ako se zaželi, obala nije daleko. Automobilom su u Fažani za čas posla. Osim toga, Istra joj je posebno draga jer je gotovo svaki dan negdje neki događaj. Pogotovo ljeti. Festivala svega i svačega ne manjka. Čak i da to nije tako, ona bi mogla svaki dan iznova odlaziti u Grožnjan. Toliko joj je lijep.

levi

Kućepazitelj Mirko

Supružnici se s ostalim vlasnicima vila čuju i dogovaraju preko aplikacije Viber. Svi, vele, ulažu i renoviraju. To nam potvrđuje i Mirko. Paradiž se održava tijekom čitave godine. Trenutno se sređuju bazeni, a u tijeku je i navodnjavanje te intenzivno hortikulturno dotjerivanje. Da nije bilo korone, ovdje bismo jučer, po njegovim riječima, zatekli nekoliko desetaka gostiju. Paradiž bi u tom slučaju izgledao puno življe. Lipanj će svakako, nastavlja, biti slabiji nego li je to uobičajeno, ali zato su srpanj i kolovoz obećavajući. Sve je, veli, bukirano. Dosad nije bilo otkazivanja rezervacija. Po ljeti, ističe, nema slobodnog metra kvadratnog. Ljetuju uglavnom obitelji s djecom. Tkogod je investirao u iznajmljivanje, uloženo je povratio, tvrdi Mirko.

Nakon što je 2006. počeo s gradnjom, Pašalić je, naime, uspio prodati samo devet vila. Njegova firma Kapital konzalting, koja je blokirana u srpnju 2012. godine, procijenjena je na skoro 149 milijuna kuna, a samo kuće u Paradižu procijenjene su na nešto manje od 24 milijuna kuna. Nakon višegodišnjih zavrzlama, posljednjih 15 objekata prodala je austrijska banka HETA Asset Resolution, koje je, poput Addiko banke, nastala iz Hypo banke.

levi

Vile u susjednim Čabrunićima su oronule

"Za vrijeme Pašalića to je bila katastrofa. Jedno vrijeme je vile iznajmljivala agencija Novasol, pa je onda, 2013., sve preuzela HEFA. Ovo je četvrta sezona koju vile dočekuju s novim vlasnicima", pojasnio je Mirko.

O svemu tome dobro su informirani i Marjanovići, kojima nisu promaknula niti zdanja koja se prodaju u Čabrunićima. Bacili su oko i tamo. No, objekti su previše skupi, a istovremeno izuzetno zapušteni. Krunoslav, koji Čabruniće naziva surogatom Paradiža i izgubljenim pejsažom na Mjesecu, dobro opisuje ono što nas je tamo zateklo: investicijski leš.

levi

Interes za nastambama u Čabrunićima postoji, ali vrlo su skupe

U naselju robusnih, takozvanih istarskih vila u Čabrunićima nema ni žive duše. Sagradila ga je tvrtka JTD iz Medulina u vlasništvu porečkog građevinara Joze Nujića, koji je također izvodio neke radove u Pašalićevom naselju. Čitav kolaps velikog buma i pomame koji su sredinom dvijetisućitih vladali za izgradnjom rustikalnih imitacija tradicionalnih istarskih kuća, ogleda se u tom nizu oronulih građevina. Grozomornoj tišini i nelagodnoj pustoši.

Prilazi su obrasli korovom, raslinjem i ostalim samoniklim biljem. Dozu romantičnosti prizivaju tek golemi grmovi divljih i domaćih ruža. Kao da vam žele poručiti da se u Čabrunićima ionako ne može preživjeti bez zaštite nekoliko stotina oštrih trnova. Na svim prozorima navučeni su zastori. U perivoju jedne od vila razbacani su kojekakvi derutni predmeti: pikado, stol za biljar, zahodske daske. Vanjska terasa konobe prekrivena je prašinom i paučinom. Bazen se već odavno pretvorio u žabokrečinu. Umjesto tirkizne plave, tamo možete vidjeti sve nijanse močvarnih boja. Površina je prekrivena mrtvim kukcima. Prava jeza. Na tu nas je scenu već ranije upozorio Mirko, ali realni dojam mora se doživjeti na vlastitoj koži. On je načuo da napuštene kuće imaju zainteresirane kupce. No, unatoč tome tamo još uvijek nema ni čovjeka.

"Zapušteno. Devastirano. Sramota! Restoran je bio prekrasan. Niti jedna kuća nema grede", sažima Mirko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater