TURISTIČKE BROJKE

POREČ JE ŽIVNUO, IMA NEŠTO TURISTA, ALI NIJE TO NI BLIZU UOBIČAJENOJ SRPANJSKOJ ŠPICI: Ostvarenje 30 posto lanjskog turističkog prometa bilo bi odlično, ali bi iduća tri mjeseca morala biti jako dobra

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(A. DAGOSTIN)

Lipanj smo započeli s 500 gostiju u destinaciji, a završili s 8.000 gostiju. Prošli vikend bilo ih je iznad 9.000, znači stvari se mijenjaju nabolje. Rastemo svakoga dana, kaže optimistično direktor TZ Poreč Nenad Velenik 

Vrelog prvog dana mjeseca srpnja posjetili smo Turističku zajednicu Poreč kako bi saznali kako se pandemija odrazila na turistički promet u prvoj polovici godine. Poreč je ovih dana živnuo, ima nešto turista, ali nije to ni blizu uobičajenoj srpanjskoj špici. Čak ni veliko gradsko parkiralište Vrtovi još nije otvoreno, ali se to uskoro očekuje. 

- Lipanj smo započeli s 500 gostiju u destinaciji, a završili s 8.000 gostiju. Prošli vikend bilo ih je iznad 9.000, znači stvari se mijenjaju nabolje. Rastemo svakoga dana, kaže optimistično direktor TZ Poreč Nenad Velenik. "Inače, u špici turističke sezone imamo 32 tisuće gosti, znači to nam je mjerilo", odmah potom realno ocrtava dosadašnju situaciju.

Poznato je da je Poreč "izgubio" mnoge velike kampove nastankom novih susjednih općina Funtane (kao dijela Vrsara 1993.) i Tar-Vabrige (2006. godine). Jesu li nešto lošiji rezultati susjednih destinacija, primjerice Rovinja, posljedica strukture gostiju budući da na području Poreča dominiraju hotelski gosti?

- Točno, kod nas prevladavaju objekti u privatnom smještaju, hotelima i apartmanskim naseljima, a imamo samo jedan kamp "Ulika" s kapacitetom za 3.000 turista. No, booking i potražnja za Hrvatskom raste. Naša je komparativna prednost što smo najbliže more mnogim europskim zemljama, a za razliku od drugih mediteranskih zemalja za dolazak ne treba koristiti avion. Tako da gosti mogu donijeti trenutnu odluku da krenu, a osim toga Poreč ima kvalitetne objekte i sigurno svatko može pronaći svoju turističku nišu.

Koji su porečki hoteli još uvijek zatvoreni?

- Još uvijek nisu otvoreni hoteli Laguna Mediteran, Laguna Galijot, Laguna Materada, Laguna Istra, Laguna Gran Vista, Zorna, Valamar Pinia, Valamar Diamant, Valamar Rubin, Pical (jer se renovira), te Valamar Parentino (bivši Valamar Zagreb) koji se također renovira i njegovo se otvorenje očekuje krajem srpnja. Kako rastu rezervacije, tako se hotelijeri odlučuju na otvaranje hotela... Već sam kazao da bi ostvarenje 30 posto lanjskog turističkog prometa bilo odlično. Iduća tri mjeseca morala bi biti jako dobra da to ostvarimo.

Valamar te Plava laguna, kao najveće hotelske kuće na Poreštini, imale su jak investicijski ciklus u posljednje vrijeme?

- Najznačajnija investicija je zasigurno bila u Valamar Marea Suite Resort, ondje su bivši apartmani s dvije zvjezdice podignuti na resort od pet zvjezdica. Isto tako je značajno ulaganje Plave laguna u Park Resort. Tu su i već spomenuti hoteli Pical i Parentino koji se trenutno renoviraju. Sa strane Grada to je uređenje plaže Materada-jug koji se nalazi podno ta dva kompleksa, uređenje plaže na Gradskom kupalištu, a naravno tu je i nova porečka riva. Napomenuo bih i lanjsku investiciju TZ Poreč vrijednu milijun kuna u dječje igralište u rekreativnoj zoni Gradsko kupalište, a ove smo godine planirali urediti dječji vodeni park podno plaže Materada-jug, međutim, zasad smo to morali stopirati.

Kako turisti ocjenjuju vladanje našeg turističkog sektora u doba pandemije?

- Do mene ne dopiru negativne informacije, dapače, kako ima manje turista sada si na našoj dugoj obali mogu zauzeti male "privatne" plaže, a to im paše jer su gosti uglavnom rezerviraniji. Ono na što su se na početku žalili oni turisti koji dolaze iz koronom snažnije zahvaćenih zemalja je to da naši ljudi u većoj mjeri ne nose maske, međutim, to se izmijenilo. Tako da vidim da sada gosti normalno zalaze u restorane i kafiće. Mi se jednostavno moramo prilagoditi novoj situaciji. Ne traže gosti mnogo, nego samo da se pokažemo, kao i dosad, dobri domaćini koji brinu o gostima i o sebi.

Što turisti govore o prelasku granice. Jesu li zadovoljni organizacijom ili nezadovoljni povremenim gužvama?

- Hvale aplikaciju koja omogućava lakši prijelaz granice. To je bio odličan potez Ministarstva turizma. Trenutno gužve postoje, ali nisu česte, a i to su turisti iz zemalja gdje su naučeni na prometne gužve. Jedino dugoročno rješenje je premještanje Schengenskog režima sa slovensko-hrvatske na hrvatsko-bosansku granicu.

Kakvi su komentari ugostitelja. Je li se poboljšalo stanje?

- Posao ide nekom dinamikom. Mislim da su nezadovoljniji u južnijim destinacijama gdje je trenutno manja potražnja i da će promet našim ugostiteljima rasti idućih mjeseci. Svi smo generalno nezadovoljni pa i ja kad vidim kako se budžet TZ-a puni. Jedva održavamo "hladni pogon", a kamoli da možemo investirati u planirane programe. No, prije mjesec i pol dana bio sam mnogo pesimističniji. Mislim da se svi moramo prizemljiti i vidjeti što najbolje možemo učiniti da ostanemo zdravi i da nam gosti zadovoljni otiđu iz destinacije.

Manifestacije su mahom odgođene ili otkazane.

- Turistička zajednica je zbog novonastale situacije svoje poslovanje prilagodila uvjetima, a to znači da smo svim nositeljima ukinuli potpore za manifestacije. Kako se punjenje budžeta bude intenziviralo, tako će Vijeće TZ-a razmatrati pojedinačne slučajeve onih nositelja čiji projekti nose noćenja. Primjerice, tu su biciklistička utrka "Istra 300", Svjetsko prvenstvo u modernom plesu, Porečki triatlon i drugi.

Ima li TZ neke nove projekte na kojim se radi?

- Dovršili smo projekciju 24 nove biciklističke staze ukupne dužine 850 kilometara. Nisu baš sve trase nove, ali smo ih dizajnirali na nov način, opisali na pet jezika, stvorili GPS zapise, ucrtali u mape. Te su karte posve spremne za tisak, ali će to pričekati sretnije vrijeme. Od toga se radi o 5 cestovnih, 10 obiteljskih i 9 brdskih staza. To je klasterski projekt koji uključuje čitavu Poreštinu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater