uoči navale stranih gostiju

POREČ ĆE I OVOG LJETA OBARATI REKORDE Nakon uspješne predsezone predviđa se i dobra glavna sezona

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Dobra predsezona povod je očekivanjima da će i glavna turistička sezona na Poreštini biti izvrsna, kaže Nenad Velenik, i najavljuje da će već sljedeća sezona, ona 2020. godine, biti pripremana i vođena sasvim drukčije nego dosad

 

Kako su poslijeuskrsni katolički blagdani o kojima turisti u većem broju dolaze u Istru lani padali u svibnju, dok ove godine padaju u lipnju, rezultati turističkog prometa su u većini turističkih destinacija za prvih pet ovogodišnjih mjeseci, lošiji nego u istom lanjskom razdoblju. Poreč tako od siječnja do kraja svibnja bilježi 130 tisuća turističkih dolazaka i pola milijuna ostvarenih noćenja, što je za 17.000 noćenja manje nego u lanjskih prvih pet mjeseci.

Početak lipnja bolji nego lani

- To je zapravo jako dobro, čak smo očekivali lošiji rezultat budući da je prošla godina za Poreč bila rekordna s 3,4 milijuna ostvarenih noćenja. Uskrs i Prvi maj bili su odlični, a početak lipnja također je jako dobar, bolji nego lani, kaže nam direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik. Ukupni porečki smještajni kapacitet iznosi 32.000 kreveta, od čega je u predsezoni popunjeno u prosjeku 17.000 kreveta dnevno.

Iako se prije pola godine na to upozoravalo kao na akutan i ozbiljan problem, turističke tvrtke se posljednjih tjedana ne žale da im nedostaje radne snage. Velenik stoga vjeruje da su se hotelijeri na vrijeme pripremili za sezonu i doveli radnu snagu iz drugih zemalja. Mi smo multikulturna sredina i ovdje su dobrodošli svi koji žele raditi, kaže Velenik.

Uoči glavne turističke sezone dovršena je jedna velika javna turistička investicija: obnovljena je i uređena plaža Materada, što je projekt vrijedan 5,7 milijuna kuna od čega je 1,5 milijun podmirila porečka Turistička zajednica. U planu je još nekoliko većih investicija u porečku turističku infrastrukturu koje međutim neće biti dovršene za ovu sezonu, jer se za vrijeme glavne sezone ne smiju izvoditi radovi. Do kraja ove godine se tako planira urediti adrenalinski bike-park u zoni gradskog kupališta vrijedan 750.000 kuna, dogodine je u planu izgradnja outdoor igrališta za djecu također na gradskom kupalištu vrijednog 300.000 kuna, a kontinuirano se obnavljaju i porečke fasade u što će se ove godine uložiti 250.000 kuna, što također doprinosi podizanju turističkog imidža Poreča.

Za manifestacije 5,2 milijuna kuna

Porečani su jako zadovoljni i s posjećenošću i uspješnošću proljetnih manifestacija, pogotovo onih koje su generirale veći broj noćenja, kao što su primjerice Dance star festival, Olimpijski triatlon ili dosad održane masovne biciklističke utrke.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini