BUZET

PONOSNI JER SU UČITELJI Uloga učitelja uvijek je bila bitna, ali danas više nego ikad

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

"Naš zadatak je pripremiti djecu za život nakon škole, za taj svijet koji je brz, sklon naglim promjenama više nego ikada. Uloga učitelja uvijek je bila bitna, ali nikada toliko koliko je danas", poručila je ravnateljica Srednje škole Buzet Margareta Gumilar na svečanom obilježavanju Svjetskog dana učitelja kojeg, četvrtu godinu za redom, zajednički slave sve tri odgojno-obrazovne ustanove buzetskog područja: Dječji vrtić "Grdelin", Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" i Srednja škola Buzet. Tradicionalnom susretu djelatnika vrtića i škola prvi put se pridružio Područni odjel Buzet Umjetničke škole "Matko Brajša Rašan" iz Labina 

Briga o 800-tinjak djece

- Ponosan sam što smo moguće i jedini koji na ovaj način slavimo Svjetski dan učitelja, spajajući sve odgojno-obrazovne institucije, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić i zahvalio se svima koji svoj radni vijek ugrađuju u odgoj i obrazovanje mladih sugrađana.

Kroz predškolsku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku ustanovu, o oko osamsto djece i mladih buzetskog područja brine oko 120 odgajatelja, učitelja i nastavnika, a njima u čast su srednjoškolci kao domaćini ovogodišnje proslave, organizirali prigodan program, u kojem su nastupili i polaznici vrtića, osnovci, kao i mladi glazbenici.

Ravnateljica Gumilar u svom uvodnom govoru poručila je kako je odgojna komponenta učiteljskog poziva sve izraženija.

- Stavimo li po strani svu redovnu i dodatnu edukaciju, učitelji se svakodnevno susreću s mnoštvom nepredvidivih situacija u kojima treba izuzetno brzo i spretno reagirati. Često tako postajemo liječnici, psiholozi, policajci pa i drugi roditelji. Napredak moderne tehnologije stavlja nas u poziciju da svake godine usvajamo nove vještine, ne samo poučavanja, nego i korištenja novih digitalnih materijala, platformi za učenje, virtualnih učionica, elektronskih dnevnika, imenika i slično, navela je Gumilar. 

Odgovoran posao

No, unatoč sve većim zahtjevima koji se stavljaju pred učitelje, istaknula je nadalje ravnateljica Gumilar, postoji ono nešto što ih potiče da od sebe daju sve više i više.

- Sretni smo kad vidimo našu zadovoljnu, nasmijanu i rastrčanu djecu na igralištu, veselimo se njihovom dolasku u školu, uspjesima, zajedničkom radu i stvaranju. Ono što želim osvijestiti među svim učiteljima je da nikada ne dopustimo da bilo tko omalovaži naš posao jer radimo s onim najdragocjenijim što imamo. Od naše djece stvaramo ne samo dobre radnike, znanstvenike, inženjere nego na prvom mjestu dobre ljude, rekla je Gumilar.

Svim odgajateljicama, učiteljicama, učiteljima, nastavnicama i nastavnicima čestitala je Dan učitelja. Zaželjela je da do kraja svoga radnoga vijeka uživaju u onome što rade. I budu ponosni jer su učitelji!


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum