Nakon Festivala samoniklog bilja koji je održan prošlog vikenda Kršanci su već organizirali novu feštu. I ovog Prvog svibnja od podneva na kršanskom Pristavu održan je tradicionalni Krafifest, ove godine već 16. put zaredom. Vrijedne domaćice iz Kršana, Vozilića, Plomina i Čepića Elza, Ana, Anđelina, Nevija, Mladenka, Vanda i Bruna pripremale su cijelog dana nekoliko verzija ove autohtone delicije. Na festivalu je organizirana i radionica pripreme krafi, a u ponudi jela bilo je i raznih mesnih menija.
Turistička zajednica Općine Kršan tradicionalni je organizator Krafifesta, festival krafa, tradicionalne slastice ovog dijela Istre.
-Krafe su se mijesile cijeli travanj kod naših vrijednih domaćica iz cijele općine Kršan jer treba pripremiti oko 500 kg raznih vrsta krafa. Organizirali smo i radionicu kako bi mladima i ljudima sa strane pružili mogućnost da nauče pripremati krafe jer je važno očuvati tradiciju. Očekujemo da će kroz cijeli dan kroz Kršan proći oko pet tisuća ljudi pa smo ove godine pripremili i izuzetno bogat zabavni program, rekla je Arijana Brnetić, direktorica TZ Kršan.
Kao i prošlih godina, ideja da se priredba organizira 1. svibnja pokazala se punim pogotkom jer dok su se mnogi okupljali oko graha, Kršan okrenu krafima. I ne samo njima jer se, uz ovaj desert, nudila kompletna blagdanska trpeza. Tako su se prije krafa koji mogu biti slatli ili slani ali i kuhani, frigani ili flambirani, po isto tako pristupačnoj cijeni mogli pojesti njoki, fuži, pljukanci, čobanac, kobasice ili komad odojka. Naravno tu su i nezaobilazni ražnjići i čevapčili ali su ih ovoga puta potisnuli krafi. Ipak, priredbe ne bi bilo bez samozatajnih kršanskih, plominskih i čepljanskih domaćica koje su neumorno
mijesile krafe kao i prije 16 godina kada je u Čepiću održan 1. Krafifest, tada nazvan svjetskim prvenstvom u krafama. Elza Lipnik iz Malini kod Plomina sa svojim OPG-om sudjeluje na ovoj manifestaciji od prvog dana a najstarija je u ekipi domaćica bila 86.godišnja Angelina Faraguna iz Kršana.
-Radim krafe cijeli život, počela sam uz nonu i mamu i spremam ih više od 50 godina. Naša kuća je uvijek bila poznata po krafima. Ja najviše volim slatke jer zbog tlaka ove slane ne smijem jesti. Za danas sam pripremila 200 komada krafa, inače ih radim za blagdane i vele fešte. Krafi se ne mogu jesti svaki dan jer je to prejaka hrana sa puno sira, jaja i vitamina pa bi obolili ako bi ih jeli svaki dan, rekla nam je gospođa Angelina. Prema procjenama u Kršanu je pojedeno više od 500 kg raznih vrsta krafa koji su se mogli kušati za deset kuna po porciji od dva krafa ili 15 kuna za dva flambirana.
Vještina pravljenja krafa u ovom se dijelu Istre prenosi s koljena na koljeno pa će tako
zasigurno biti i dalje. Sve posjetitelje zabavljali su Jozefina i Trio Rio – Abbazia , Duo
D&D te Serđo Valić i Magnolija uz voditelja Nenu Pavinčića. Ulaz je bio besplatan.
Organizatori i ovogodišnjeg festivala bili su Općina Kršan, Turistička zajednica Kršan i
Poljoprivredna zadruga Čepić polje.