PROJEKT

Započelo čišćenje kamenoloma Fantazija: ROVINJ DOBIVA GEOLOŠKI PARK

| Autor: Nicole TODORIĆ

Ovih je dana započelo čišćenje grafita s kamenoloma kako bi geolozi mogli što prije krenuti s pripremnim radnjama za izradu geološke studije. Valja napomenuti da je lokacija kamenoloma zaštićena kao geološki spomenik prirode davne1986. godine

  

U sklopu projekta "Valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude" priprema se uređenje kamenoloma Fantazija na Monfiorencu u Rovinju u geološki park. Cilj je promoviranje i valorizacija ovog geološkog spomenika. Upravo stoga, ovih je dana započelo čišćenje grafita s kamenoloma kako bi geolozi mogli što prije krenuti s pripremnim radnjama za izradu geološke studije. Valja napomenuti da je lokacija kamenoloma zaštićena kao geološki spomenik prirode davne1986. godine. 

Turistička atrakcija

Međutim, lokacija danas nije primjereno uređena niti valorizirana, iako lokalitet predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije vapnenca i jedan je od najvažnijih i najinteresantnijih kamenoloma svijeta.

Upravo provedbom projektnih aktivnosti namjerava se uspostaviti okvir za održivo upravljanje bioraznolikošću ovog područja. Program samog projekta je temeljen na valorizaciji prirodne baštine, a cilj je doprinijeti unapređenju konkurentnosti turističke ponude na području Rovinja, koje se može postići povećanjem broja posjetitelja odredištima prirodne baštine.

Vodeći partner ovog projekta je Javna ustanova "Natura Histrica" koja je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisala s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kako bi se sufinanciralo 69,5 posto bespovratnih sredstava.

 Ulaganje od 6 milijuna kuna

U sklopu geološkog parka bit će postavljena i potrebna infrastruktura kao što su priključak elektroinstalacija, priključak na vodovod i kanalizaciju, uređenje prometnica i parkinga, radovi postavljanja ambijentalne rasvjete i videonadzora, radovi na postavljanju sanitarnog čvora. Isto tako uspostavit će se WI-FI sustav, postaviti turistička signalizacija i ostala oprema.

Sredstva predviđena za projekt na području Rovinja iznose oko 6,3 milijuna kuna osiguranih preko Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini