ROVINJ

Kamenolomu Monte Pozzo ministarstvo produžilo koncesiju do 2030. godine: ZBOG "KAVE" NADOMAK GRADA ROVINJ POKRENUO UPRAVNI SPOR

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Kamenolom Monte Pozzo (Arhiva)

Kamenolom Monte Pozzo (Arhiva)


Ono što Grad sad očekuje je da "Aldo Rismondo" do 2025. godine iskoristi kamenu sirovinu i potom prestane s radom. Na tragu toga, i zbog rješenja Ministarstva gospodarstva koje nas je prethodno odbilo u obnovi postupka, nije nam preostalo ništa drugu osim pokretanja upravnog spora što smo i učinili, kazao je gradonačelnik Marko Paliaga

Da ne može i jare i pare dokaz je rovinjski kamenolom Monte Pozzo, koji godina privlači pažnju građana, a samim tim i interes vijećnika. Potonji se naime, ne mogu odlučiti da li je bolje da kamenolom radi i zagađuje okoliš ili da se zagađenju i prašini jednom za svagda stane na kraj pa zatvori kamenolom i ljudima u tom dijelu grada omogući normalan život. Upravo, budućnost kamenoloma Monte Pozzo, zanimala je i vijećnika IDS-a, Marčela Mohorovića, koji je o istom progovorio na sjednici Gradskog vijeća.

A da se o kamenolomu raspravlja već duže, potvrdio je u svom odgovoru gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga odgovorivši da je dio javnosti više raspoložen za očuvanje radnih mjesta i rad kamenoloma, dok drugi - više involvirani u zagađenje zraka i prašinu nisu nimalo zadovoljni time.

Ministarstvo obustavilo izdavanje koncesije?

- Prošle, dakle 2018. godine, Gradu Rovinju stiglo je rješenje Ministarstva gospodarstva koje je na zahtjev poduzeća "Aldo Rismondo", a mimo odredbi prostornog plana Istarske županije i Grada Rovinja donijelo samoinicijativnu odluku o produžetku koncesije. Osim što je to već peta ili šesta priča u kojoj se mimo Grada i Županije "kroje planovi", koncesija je s 2025. godine produžena za još pet zbog, kako se navelo, iskorištavanja do samog kraja mineralnih sirovina i to, usprkos i unatoč saznanja što u našem planu jasno piše da se koncesija ne može dalje produžavati, pojasnio je gradonačelnik Paliaga uvodne razloge zbog kojih je Grad Rovinj pokrenuo upravni spor.

- Ono što Grad sad očekuje je da "Aldo Rismondo" do 2025. godine iskoristi kamenu sirovinu i potom prestane s radom. Na tragu toga, i zbog rješenja Ministarstva gospodarstva koje nas je prethodno odbilo u obnovi postupka, nije nam preostalo ništa drugu osim pokretanja upravnog spora što smo i učinili, pojasnio je kronologiju događanja Paliaga, koji vjeruje kako će spor okončati u korist jedinice lokalne samouprave. Na čemu temelji svoj optimizam, bilo je drugo pitanje postavljeno prvom čovjeku Rovinja, na što je odgovorio kako je Ministarstvo gospodarstvo

obustavilo izdavanje koncesije.

Protiv nove benzinske stanice na Turnini

- Ministarstvo gospodarstva je obustavilo izdavanje koncesije za "Aldo Rismondo", i danas smo u situaciji da čekamo da se svi propisi koji su lokalnog karaktera i svi lokalni akti počnu poštivati na ispravan i jednak način, ili na način kako lokalna uprava poštuje sve ostale zakone. Istovremeno, očekujemo od Ministarstva gospodarstva da prihvati činjenicu da se koncesija na taj način, odnosno bez uključivanja javnosti i bez izmjene prostornih planova, ne može u Rovinju mijenjati proizvoljno, zaključio je u svom odgovoru vijećnicima Rovinja gradonačelnik Marko Paliaga.

Inače, Grad Rovinj "ruku pod ruku" s Istarskim vodovodom i rovinjskom Odvodnjom pokrenuo je upravne postupke protiv izdavanja lokacijske dozvole za gradnju nove benzinske stanice na Turnini. Naime, i ova se, inače atraktivna lokacija nalazi izvan Prostornog plana grada Rovinja, ali se očito nekom ili nekima jako svidjela za gradnju vlastitih snova i planova. I u ovom je slučaju jedno ministarstvo, doduše ovog puta Ministarstvo graditeljstva samoinicijativno i bez suglasnosti Grada preuzelo na sebe postupak i mogućnost izdavanja lokacijske dozvole. Grad Rovinj je to saznao i pokrenuo upravni postupak. Za sad ostaje da se vidi hoće li ovaj račun biti s potpisom (ili ne) vlasnika, odnosno Grada Rovinja.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter