KAKO JE "ZAGREB" POSVAĐAO ISTARSKI SDP I IDS

Po postojećim propisima Istra može biti i jedno i dva vodouslužna područja: SDP POŠTUJE JEDNU, IDS SE DRŽI DRUGE UREDBE. KAKO TO?

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Jedan od zanimljivijih dokumenata koji rasvjetljava ovu temu je i Uredba Vlade RH o uslužnim područjima iz 2014. kojom se propisuje da svi gradovi i općine u Istarskoj županiji čine jedno uslužno područje. Uredbu je potpisao tadašnji premijer Zoran Milanović, danas zajednički kandidat SDP-a i IDS-a na predsjedničkim izborima. Aktualna HDZ-ova vlada donijela je novi paket zakona o vodama, kojim preporučuje dva uslužna područja u Istri, ali konačnu odluku prepušta gradovima i općinama

 

 

Najnovija žestoka polemika istarskog SDP-a i IDS-a na temu vodoopskrbe zbunila je i najupućenije pratitelje političkih prilika na Poluotoku. Oštre poruke konkurentskih političkih stranaka potaknute su zakonskim promjenama koje je izglasala aktualna parlamentarna većina premijera Andreja Plenkovića prošlog ljeta – no javnosti je teško ustvrditi tko je u pravu jer se predstavnici obaju političkih stranaka pozivaju na – važeće propise.

Analiza slučaja pokazuje kako se novim Zakonom o vodnim uslugama koji je stupio na snagu 18. srpnja ove godine namjeravalo riješiti nagomilane probleme u vodnokomunalnom sektoru. Jedan od najvažnijih je fragmentiranost vodoopskrbnog sustava jer trenutno posluje 190 isporučitelja vodnih usluga u Republici Hrvatskoj), očita je usitnjenost vodoopskrbnih područja te činjenica kako postoji više od dvjesta lokalnih vodovoda. Gubici u vodoopskrbnom sustavu na razini zemlje su nevjerojatni – iz javnog vodovoda iscuri 49 posto vode što ide na račun građana.

Razvijenosti javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda je, prema mišljenju zakonodavaca, ali i samih građana, nedovoljna – na odvodnju je priključeno oko 53 posto objekata. Uz to, cijena vode u ruralnim područjima je previsoka, dok neravnomjeran razvoj svih područja u pogledu vodnokomunalne infrastrukture stvara nejednakost građana, ali i izaziva političke sukobe između njih. 

Sukob

U Istarskoj županiji politički sukob oko vodoopskrbe započeo je nakon što su svi IDS-ovi gradonačelnici - zajedno sa županom - potpisali "rovinjski zaključak" o spajanju isporučitelja vodenih usluga čime bi Istra u narednom razdoblju postala jedno uslužno područje. Krajnji rezultat te političke akcije je da svi građani Istre plaćaju jednaku cijenu vode. Ta inicijativa IDS-a isprovocirala je oštru reakciju predsjednika istarskog SDP-a i gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, koji je optužio kolege za "povratak u primitivizam", u čemu su ga podržali i drugi viđeni članovi istarskog SDP-a.

Medijski rat priopćenjima i tiskovnim konferencijama u kojem su "ratovali" SDP-ovi Vili Bassanese i Danijel Ferić, te IDS-ovi Tulio Demetlika, Renato Krulčić i Marko Paliaga posve je "zamutio vodu". Glavna tema rasprava bila je – treba li Istra biti jedno vodouslužno područje – kako tvrdi IDS – ili dva – o čemu govori SDP.

Pogled u arhivu i konzultacija sa stručnjacima koji se ne žele javno eskponirati u sukobu između dvije najjače istarske stranke pokazuje kako je riječ o dvojbi staroj desetljećima. O tome je naš list – i ne samo on – pisao još prije dvadesetak godina. Jedan od zanimljivijih dokumenata koji rasvjetljava ovu temu je i Uredba Vlade RH o uslužnim područjima, donesena na sjednici 29. svibnja 2014. i kojom se propisuje (u članku 14.) da svi gradovi i općine u Istarskoj županiji čine jedno uslužno područje. Uredbu je potpisao tadašnji premijer Zoran Milanović, danas zajednički kandidat SDP-a i IDS-a na predsjedničkim izborima. Uredba SDP-ove vlade temelji se na tadašnjem, također SDP-ovom Zakonu o vodama. Aktualna HDZ-ova vlada donijela je novi paket zakona o vodama, kojim preporučuje dva uslužna područja u Istri, ali konačnu odluku prepušta gradovima i općinama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini