POREČ

Plaćamo vez, ne možemo prati barke, a drugi imaju sve, pa čak i struju


Ogorčeni što je u komunalnoj lučici unazad dvije godine vez za sportske brodice poskupio za gotovo 100 posto, odnosno sa 100 na 200 kuna po metru dužnom plovila, a za uzvrat nisu ništa dobili, mnogi porečki sportski ribiči negoduju. Kažu da je nekad situacija bila kudikamo bolja pod ingerencijom i koncesijskim upravljanjem komunalnog poduzeća Usluga. A sada otkada sportskom lukom upravlja Lučka uprava to više nije niti približno isto. Jest da su ovi posljednji, u godinu dana uložili velika sredstava u obnovu sidrišta, poboljšali su i uredili neke dijelove rive dok se ona obnavljala na teret Grada. Produžili su južni lukobran kako bi spriječili da veliki valovi po jugu ne štete plovilima.

Situacija u lučici je katastrofalna

Prema priči vlasnika koji su željeli ostati anonimni, situacija u sportskoj lučici je katastrofalna. Betonski molovi puni su rupa i barke su nagurane poput sradela ne bi li se što više prihodovalo od najma veza. Ako netko padne u more nema kuda isplivati jer nigdje nema stepenica, osim preko onih koje su oni sami neposredno ugradili kako bi lakše za vrijeme velikih šeka mogli ulaziti i izlaziti iz plovila. Tu je dakako i problem održavanja brodica. Nekad su se barke prale i punile vodom isključivo pored benzinske pumpe jer nigdje drugdje nema vode. No, sada je i taj ormarić eliminiran. Ako netko treba struju, može samo plakati jer niti tog priključka nema. Za razliku od njih, svi koji plovila imaju u gospodarskom djelu opskrbljeni su fenomenalno.

Svakih desetak metara najmoderniji su priključci za struju i vodu, pa stoga smatraju da bilo bi sasvim u redu da se i njima omogući slično, barem jedan takav po molu. Hoće li vlasnicima malih plovila izaći se u susret ,upitali smo stoga ravnatelja Lučke uprave Željka Čorka, no prema odgovoru to neće biti tako brzo niti jednostavno.

- Hoće li nam se produžiti koncesija za taj dio luke vidjeti ćemo u srpnju ove godine, pa shodno tome i znati hoćemo li preuzeti i sve ostalo, a kada to kažem mislim i na buduće investicije. Trenutna situacija je takva, da smo na svaki mol postavili inox stepenice baš u slučaju da ako netko padne u more ima kuda i izaći, pa stoga nije istina ono što tvrde neki od korisnika sportske lučice da stepenica nema. Ima ih na kraju svakoga mola. Uredili smo i sidrišta koja su bila dotrajala. Svima smo izašli u susret gdje god smo mogli, ali u tako premalom periodu otkako je lučicu preuzela Lučka uprava nemoguće je sve poboljšati. Zasad priključaka za struju i vodu na tom dijelu neće biti, kaže Čorak.

U srpnju će se znati jedna više

Tako je u svim lukama: u Vrsaru, Funtani i Červar Portu, jer sportski dio luke nije marina niti gospodarski dio lučice. Ondje su komercijalne cijene, pa primjerice za jedno plovilo plaća se i više tisuća eura. Vlasnik dobiva karticu za potrošenu naknadu struje i vode. U sportskom djelu naknada za vez je 200 kuna godišnje po dužnom metru brodice, pa se shodno tome ne može očekivati da se sve opremi kao i u komercijalnom djelu. Međutim razmatramo mogućnost da svim tim korisnicima podijelimo kartice kako bi mogli napuniti rezervoare za vodu i preuzeti struju. Trebamo vidjeti gdje, jer ne možemo si dopustiti da nam tada taj zacrtani dio postane praonica, da se zagađuje more, već odrediti što se smije a što ne smije, i tu uslugu potrošnje posebno naplatiti, rekao je Čorak. (Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of