mladi i uspješni

Petero učenika pazinske gimnazije sudjelovala su na državnim natjecanjima. Klara Muzica: Tamo gdje prestaje motivacija počinje disciplina

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Učenici koji su bili na državnim natjecanjima (SNIMIO: A. DAGOSTIN)

Učenici koji su bili na državnim natjecanjima (SNIMIO: A. DAGOSTIN)


Petero učenika pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile sudjelovalo je na državnim natjecanjima koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje što je za školu veliki uspjeh. Posjetili smo ih u samoj školi gdje smo popričali o natjecanjima, rezultatima, ali i njihovim interesima i planovima za budućnost.

- Odmalena imam želju studirati pravo, tako da mi je odabir smjera upravni referent bila "dobra karta", dobar temelj za pravni smjer, jer mi je želja da budem odvjetnica, odgovara Klara Muzica, smjer upravni referent (2d) iz Modrušana blizu Žminja na pitanje kako se odlučila baš na ovaj srednjoškolski smjer.

Ove je godine nastupila online na državnom natjecanju Lidrano gdje je nastupila samostalno (ove godine zbog pandemije nisu bili dopušteni skupni nastupi) s recitacijom pjesme engleskog pjesnika romantizma Williama Wordswortha "Sjaj u travi". Na smotri Lidrano koja je imala revijalni karakter plasirala se nakon školskog, međuopćinskog i županijskog natjecanja (mentorica joj je bila profesorica Tatjana Savić). Sudjelovala je i u državnom natjecanju "Mreža čitanja" osmišljenom za poticanje čitanja i kreativnosti. Klara je inače aktivna mažoretkinja, a s obzirom da pokazuje ambicioznost nada se da će nakon srednje škole uz pravni fakultet upisati i akademiju dramskih umjetnosti, a uz sve to uklopiti i ljubav prema plesu.

Natali Dušić (3b) pohađa smjer opće gimnazije, a dolazi iz Grimalde kraj Cerovlja. Sudjelovala je na županijskom natjecanju iz biologije zauzela je drugo mjesto, dok je na državnom natjecanju zauzela zavidno osmo mjesto (mentorica joj je bila profesorica Nikolina Kostadinović). Na online pisanom ispitu tražilo se široko znanje iz botanike i anatomije, ali i bakterija i virusa. Zbog poznatih epidemioloških razloga ove je godine izostao praktični rad. Otkud interes za biologijom?

- Mene je zapravo oduvijek zanimala astronomija, a kad sam bila mala zamišljala sam da ću postati astronautica. I danas volim čitati astronomske teme, to me fascinira, ali biologija mi je isto vrlo interesantna naročito na molekularnoj razini, kazala nam je Natali. Priupitali smo je sluša li radio emisije s našim najpoznatijim astronomom Koradom Korlevićem, na što nam je odgovorili da ga konstantno prati i da joj predstavlja uzor. Pohađala je i sedmodnevne astronomske radionice u Višnjanu. "Vrlo su praktične, ondje se mnogo nauči, ali i dobije snažna motivacija. Odlično je ondje.", kaže Natali.

Dakle, budući smjer bi mogao biti astrobiologija, kada bi postojao život u svemiru?

- Vjerojatno postoji, kaže Natali dodajući da je ipak njen prvi izbor molekularna biologija ili biokemija, ako uspije to upisat, jer postoji veliki interes za tim. Svojedobno je planirala studirati u Velikoj Britaniji, međutim, Brexit je spriječio takve planove.

Kristina Jurman polazi 1.c opće gimnazije, a živi u Svetom Petru u Šumi. I ona se takmičila na državom natjecanju iz biologije gdje je osvojila 12. mjesto. Mentorica joj je bila profesorica Nikolina Kostadinović koja ju je pripremala putem aplikacije Zoom i putem dodatne literature. Na natjecanju je glavna tema bila ekologija. S obzirom da je tek brucošica zasad nema ideju o nastavku školovanja. Sudjelovala je i na županijskim natjecanjima iz kemije i fizike, a od predmete voli i matematiku.

- U svemu je dobra, ja idem s njom u razred, pridodaje školska kolegica Jana Antolović iz Tinjana. Znači u budućnosti će odabir biti prirodne znanosti, a ne književnost? "Ne znam, ali književnost sigurno neće biti moj odabir", zaključuje Kristina.

Jana Antolović iz opće gimnazije (1.c) sudjelovala je prethodno na školskom natjecanju iz kemije za što se nije posebno pripremala, ali se svejedno uspjela plasirati na županijsko natjecanje. Tada je dobila motivaciju za bolju pripremu te je na županijskoj razini bila prva. Iako se kao osnovnoškolka takmičila na dosta županijskih natjecanja bilo joj je to prvo državno natjecanje zbog čega je osjećala pritisak, ali je svejedno zauzela solidno 18. mjesto. Kao mentor mnogo joj je pomagao profesor Damir Skok. Inače se ispit sastoji od pisanih zadataka iz kemije, a u drugom dijelu izvođenje pokusa. No, ovoga puta je opis pokusa tekao opisno, a ne praktično. Jana kaže da zasad još nema planove za budućnost, a od predmeta najviše preferira kemiju i matematiku.

Zanimalo nas je kakvi su uvjeti školovanja u posljednjih godinu i pol pod strogim epidemiološkim pravilima?

- Iskreno, grozno. Taman je bio kraj osnovne škole, a nismo se uspjeli ni pozdraviti. Nismo ni znali da je škola gotova, da nam je zadnji dan, već su nas samo jedan dan poslali doma. A onda je i početak srednje škole krenuo tako čudno, još nam je sve novo, a već je cijela godina prošla, kazala nam je Jana koja je primijetila da su se uslijed online nastave ocjene "čudotvorno" poboljšale. S konstatacijom da s online nastavom koncentracija, a posebice motivacija neizbježno pada složila se Klara, ali je napomenula da si uvijek kaže da "tamo gdje prestaje motivacija započinje disciplina".

Bruno Brščić iz opće gimnazije (3a), dolazi iz Poreča. "Ovu sam školu odabrao jer sam čuo da je dosta dobra, a odgovara mi veći broj predmeta, za razliku od strukovnih škola, pa sam odabrao gimnaziju", kaže Bruno. Kaže da je zadovoljan s odabirom škole. Svakodnevno putuje na relaciji Poreč-Pazin-Poreč, pola sata potraje putovanje. Vezano za školski prijevoz s epidemijom se promijenilo jedino to što ih je sada manje nego prije u autobusu, jer su ih u školi rasporedili u dvije smjene. I to što moraju nositi maske.

Bruno ima vrlo širok dijapazon interesa, a to se reflektira i na županijska i državna natjecanja u kojima je sudjelovao. Ove je godine tako bio na županijskom natjecanju iz biologije (mentorica Nikolina Konstadinović) gdje je zauzeo drugo mjesto. Također je zauzeo drugo mjesto na županijskom natjecanju iz kemije (mentor Damir Skok), a da ne bi bilo dvojbe zauzeo je i drugo županijsko mjesto iz fizike (mentorica Nada Ćakić). Da ne budu sva visoka druga mjesta, Bruno se izborio na županijskom natjecanju iz matematike, gdje je bio najbolji u B kategoriji. Na državnom natjecanju iz matematike dosegao je 17. mjesto (mentorica Vesna Vujasin Ilić). Osim prirodnih znanosti Bruno ima interes i za one društvene, pa je tako sudjelovao na državnom natjecanju iz logike (B kategorija) gdje je osvojio prvo mjesto (mentor Sergio Stemberger).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum