OTVORENO PISMO INICIJATIVE GRAĐANA

POREČKA PEŠKERA NE SMIJE POSTATI NOVI STARI GRAD, a turizam i luksuzni apartmani ne smiju postati srž projekta

Ako je Studija stajala u ladici četiri godine te se ideje o obnovi Peškere provlače i 20 godina, smatramo da bi proces uključivanja građanki i građana te zajedničko promišljanje o budućnosti Peškere trebao trajati puno više od mjesec dana i ne smije se brzati, ističu u Inicijativi

| Autor: Glas Istre
Pogled na Peškeru

Pogled na Peškeru


Inicijativa građana "Naša Peškera" ovih je dana uputila otvoreno pismo kojim poziva građanke i građane Poreča na dostavu prijedloga o budućnosti Peškere i to do 3. prosinca na adresu peskera@porec.hr. Ponukani su, kako kažu, priopćenjem gradske uprave pod nazivom "POREČ: građani odlučuju što ostvariti na prostoru Peškere, otvoreno javno savjetovanje o Studiji prostora – koncepciji oblikovanja i uređenja ovog područja" u kojemu Grad Poreč poziva sugrađanke na dostavu prijedloga o budućim sadržajima na tom području, a na temelju kojeg su 16. studenog uputili dopis gradonačelniku Lorisu Peršuriću te pročelniku za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damiru Hrvatinu tražeći dodatna pojašnjenja u vezi Studije, samog procesa savjetovanja te prostora Peškere.

Neodgovorena pitanja

"Dopis je upućen s namjerom da javnost informiramo o točkama koje smatramo važnim te da na taj način i prijedlozi budu što kvalitetniji. Nažalost, odgovore nismo dobili, a pitanja prenosimo u cijelosti: Koja su relevantna istraživanja i mapiranja u zajednici provedena prilikom izrade Studije? Na koje se relevantne strategije Studija oslanja? Koja je strategija uključivanja javnosti osim navedenog e-mail javnog savjetovanja? Ukoliko postoji, molimo detalje, kao i vremenske okvire unutar kojih mislite provoditi pojedine aktivnosti; Tko će analizirati pristigle prijedloge i kako mogu građanke i građani dobiti uvid u pristigle prijedloge? Kako mislite uključiti osobe koje ne koriste internet ili ne razumiju što piše u dokumentu od 70 stranica koji je priložen priopćenju? U priopćenju za medije spominje se i javna rasprava za izradu urbanističkog plana uređenja. Za kada se planira spomenuta javna rasprava i u kojem obliku? Koji je bio razlog naručivanja Studije koja je dovršena 2017. godine? Kako to da građanke i građani dobivaju Studiju na uvid tek nakon četiri godine? Koji su bili troškovi izrade predmetne Studije?", navode iz Inicijative.

Nakon odgovora koji, dakle nije stigao, zapitali su se postoji li zaista želja i volja te je li grad Poreč uopće kapacitiran za provedbu procesa uključivanja javnosti koji se neće zaustaviti na e-mail prikupljanju nekoliko ideja i javnoj raspravi u gradskoj vijećnici - što su, smatraju u Inicijativi, svakako postojeći i potrebni, ali zastarjeli i neadekvatni alati uključivanja.

Sukladno tomu, dodaju, donijeli su popis prijedloga koje građanke i građani mogu poslati (zasebno ili uz svoje dodatne prijedloge) na adresu za javno savjetovanje peskera@porec.hr.

Izostali klimatski faktori

Navode pritom transparentnost procesa. "Peškera je strateški važna za Grad Poreč. Imajmo na umu da ovo područje ne planiramo od mandata do mandata već ga moramo planirati za one koji ostaju i nakon nas. Peškerom planiramo budućnost, a nikako ne ponavljamo greške iz prošlosti i sadašnjosti. Peškera je šansa da građani i građanke Poreča dobiju ono bez čega su zbog turizma ostali - svoj grad. Iz tog razloga, smatramo iznimno važnim da proces bude jasan, transparentan i uključiv te želimo biti na vrijeme informirani o svim koracima i aktivnostima. Trenutno nije jasno želi li Grad Poreč informirati javnost, savjetovati se ili je uključiti. Također, svaki od spomenutih stadija sudjelovanja mora voditi računa o onima koji nisu aktivni na društvenim mrežama i/ili se uopće ne koriste internetom (npr. djeca i stariji)", tvrde u Inicijativi.

Ističu i kako javno savjetovanje ne bi trebalo trajati samo mjesec dana. "Studija koju su građanke i građani dobili na uvid ugledala je svjetlo dana tek nakon četiri godine. Ako je stajala u ladici četiri godine te se ideje o obnovi Peškere provlače i 20 godina, smatramo da bi proces uključivanja građanki i građana te zajedničko promišljanje o budućnosti Peškere trebao trajati puno više od mjesec dana te se ne smije brzati ili odrađivati samo da bi se odradio." Potrebna su i dodatna detaljna istraživanja, ističu ujedno primjećujući vrlo oskudan popis dokumenata koji je korišten za izradu Studije.

"Studija nije uzela u obzir ključne klimatske faktore koji mogu utjecati na dato područje. Tako, primjerice, podizanje razine mora i opasnosti od plavljenja nisu spomenuti, a ovo bi područje, sukladno globalnom alatu za otkrivanje rizika od obalnih poplava, do kraja stoljeća moglo biti u velikom problemu.

Uzmemo li u obzir sezonalnost grada Poreča, Studija ne analizira adekvatan omjer stalnih i privremenih stanara nove Peškere, kao ni same demografske trendove. Čini se da nisu provedena potrebna istraživanja u zajednici, npr. mapiranje potreba i dionika sadašnjih i budućih)", navode nadalje.

Vođenje načelima održivosti

"Potrebno je provesti dodatne i detaljne analize kako bismo dobili ozbiljan uvid i razumijevanje mogućih društvenih, ekonomskih i okolišnih utjecaja projekta. Ako bilo koje od spomenutih istraživanja i analiza postoje, molimo da ih objavite.

Kako bi proces bio transparentan i uključiv, te kako bi se razvoj Peškere vodio načelima održivosti, smatramo da treba informirati javnost o svim koracima, uključiti građane i putem radionica, okruglih stolova, anketa, fokus grupa… Potrebno je izraditi Studiju mogućnosti koja će uključiti različite struke: arhitekte i urbaniste, sociologe, povjesničare, psihologe, kulturnjake, dizajnere, predstavnike civilnog društva itd. Potrebno je provesti javni arhitektonski natječaj za prikupljanje idejnih rješenja, koji će u provedbu uključiti Društvo arhitekata Istre, kao stručno tijelo, te organizirati javne rasprave kako bi se odabralo najbolje pristiglo rješenje", nabrajaju između ostalog.

"Tek kada smo prošli kroz zajedničko planiranje Peškere, uključili javnost i različite struke, napravili dodatne studije i procjene, možemo početi govoriti o detaljnoj namjeni. Svakako treba pomiriti mnoge aspekte, no ono što Peškera ne smije postati je novi stari grad tj. turizam i luksuzni apartmani ne smiju postati srž projekta koji će još jedan dio grada pretvoriti u stambeni ljetni dormitorij sa sadržajima za takvu vrstu stanara. Također, javne površine ne smiju postati isključivo pozornice za hotelijerske kuće i ostale evente (kao što je predloženo u Studiji). Uz kulturu, poduzetništvo, sport, znanost i kreativnost, Peškera može postati laboratorij za stvaranje bolje zajedničke budućnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum