SJAJNA PRIČA S BUZEŠTINE

PAULO IZ ROČKOG POLJA NAJJAČI JE TINEJDŽER U HRVATSKOJ! Osvojio je Prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke. Učio je preko You Tubea!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Za njega se sa sigurnošću može reći da mu je ljevica jača od desnice, jer 17-godišnji Paulo Krbavac, na 11. Prvenstvu Hrvatske u obaranju ruke održanom nedavno u Sinju, u kategoriji juniori od 16 do 18 godina, i do 75 kilograma, osvojio je prvo mjesto u obaranju lijevom rukom i treće mjesto u obaranju desnom rukom.

Zlato i bronca stigli su u Ročko Polje čiji mještani donedavno moguće nisu ni znali kakvim potencijalom raspolažu u svojim redovima. Sjeverna Istra dobila je ujedno i svog prvog nacionalnog prvaka u ovom neobičnom sportu.

Paulo je prvi put sudjelovao na takvom natjecanju i odmah osvojio medalje, a uspjeh je tim značajniji kada se zna da mu je "mentor" bio YouTube, drugim riječima, tehniku obaranja ruku naučio je - putem Interneta!

Prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke održano je pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza za obaranje ruke, a ovo je treća godina za redom da je Sinj bio domaćin natjecanja organiziranog po najvišim svjetskim standardima, s puno obaračkih sportskih zvijezda. Zbog epidemija Covida bilo je na rubu otkazivanja, do zadnjeg se dana nije znalo hoće li se prvenstvo održati ili ne, a samo po sebi bilo je zahtjevnije nego u normalnom okolnostima. Odvijalo se u skladu sa svim protuepidemijskim mjerama pa su se tako obarači natjecali sa zaštitnim maskama na licu. Možda je i to Paulu bila prednost jer on se natjecao prvi puta i bilo mu je svejedno nosi li masku ili ne, za razliku od njegovih protivnika kojima je to bila otegotna okolnost jer ipak im poraste puls i dišu ubrzano i maska im pri tome dodatno smeta, a naučeni su natjecati se bez nje.

paul

Više ga ni otac ne može pobijediti

Svoje je snage u Sinju odmjerilo 193 natjecatelja iz cijele Hrvatske, u različitim dobnim, težinskim i spolnim kategorijama. U Paulovoj kategoriji natjecalo ih se desetak, a sada se kao pobjednik jedne od kategorija nada pozivu za sudjelovanje na europskom prvenstvu. Više je to nego dobar poticaj za početak intenzivnijeg bavljenja ovim vrlo zahtjevnim sportom.

Paulo je toliko bio uvjeren u pobjedu da je ocu Danijelu i mami Karmen rekao kako ide u Sinj po medalju. Obećanje je ispunio. Samo što se nije vratio s jednom nego s dvije medalje. "Bravo sine", rekli su mu roditelji kada se vratio iz Sinja gdje ga je pratio nono Josip Pino Hrvatin.

- Odmalena je pokazivao veliku sklonost prema sportu. Bio je talentirani nogometaš, ali mu je puknuo križni ligament pa je radi rehabilitacije koljena počeo intenzivno odlaziti u teretanu, kaže otac Danijel koji ga je sve donedavno mogao pobijediti u obaranju ruke, ali mu to više ne uspijeva.

Zlatom ovjenčani obarač učenik je Srednje škole Buzet, smjera tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom gdje na jesen kreće u četvrti razred. Kaže kako je u Sinju prvi puta uopće obarao ruku na takvom stolu i to s nogu. Do sada je to činio sjedeći za stolom s vršnjacima na kakvoj lokalnoj fešti ili s prijateljima u školi. Tu se uvijek isticao, bio je jači od drugih, no obaranje ruke nije profesionalno trenirao, niti je imao trenera.

paul

Paulo (u sredini) na dodjeli zlatne medalje u Sinju

- Braccio di ferro omiljen je sport u školama. Dečki se stalno međusobno natječu. U prvom razredu srednje škole bio sam sitniji od vršnjaka i ponekad me netko znao pobijediti no na kraju drugog razreda sam se istegnuo, ojačao, gledao sam na YouTubeu tehnike obaranja ruke i više me nitko nije mogao pobijediti. U Sinju nisu očekivali da će im jedan početnik amater pomrsiti račune, kaže Paulo.

- Nogomet mu je uvijek na prvom mjestu. Kadgod je neki turnir sudjeluje neovisno o tome što riskira još veću ozljedu. Čega god se prihvati od sporta on to voli, da li se radi o košarci, nogometu ili rukometu. Stalno je insistirao da mu nabavimo neke sprave. Postavili smo mu park za ulično vježbanje (street workout) gdje zgibovima jača gornji dio tijela. Imao je svega pet godina kada se dizao na pergolu ispred kuće i vježbao, prisjeća se Pauolov otac.

Što je važno kod obaranja ruke, da li samo snaga ili i tehnika, pitamo Paula koji kao iz topa odgovara - tehnika. Postoji mnogo različitih tehnika u obaranju ruke, a tri najčešće su: Hook, Toproll, i Press. Obaranje ruke je sport poluge, navode u Hrvatskom savezu za obaranje ruke. Potezi ruke pri obaranju stvaraju različite vrste poluga, pomažući pritom da se lakše obori protivnika.

- Važno je zauzeti čvrstu početnu poziciju, bitna je eksplozivnost, da suparnika iznenadiš u sekundi. Kada mu jednom otvoriš kut teško će se vratiti. Većina borbi traje tek nekoliko sekundi, ali znaju trajati i duže, jako su intenzivne i iscrpljujuće. Uoči natjecanja gotovo sam svaki dan išao u teretanu, bildao podlaktice i bicepse, povjerio nam je ovaj simpatični 17-godišnjak.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini