DVOJE PREMINULIH I 51 OBOLJELIH

PANIKA U ITALIJI ZBOG KORONAVIRUSA - U LOMBARDIJI I VENETU ZATVORENE SVE TRGOVINE I ZABRANJENE SVE MANIFESTACIJE: Sve to se dešava u našem susjedstvu, no za Istru nije izdano upozorenje

| Autor: Vanesa BEGIĆ, Chiara BILIĆ
(EPA)

U regiji Lombardija danas poslijepodne bilo je 39 oboljelih, znači duplo više negoli ujutro, a u regiji Veneto njih12. Žena u dobi od 75 godina umrla je u Lombardiji, a muškarac od 76 godina u regiji Veneto

Koronavirus je stigao do našeg susjedstva gdje se gotovo doslovno preko noći znatno raširio. Podaci variraju iz sata u sat, toliko da je poznati talijanski dnevnik Corriere della Sera privremeno ukinuo čak i pretplatu te stalno besplatno ažurira podatke i donosi servisne informacije za stanovnike mjesta gdje je virus najprisutniji.

U regiji Lombardija danas poslijepodne bilo je 39 oboljelih, znači duplo više negoli ujutro, a u regiji Veneto njih 12. Žena u dobi od 75 godina umrla je u Lombardiji, a muškarac od 78 godina u padovanskoj bolnici.

Smrt u Padovi

- Sedamdesetosmogodišnji muškarac koji se u padovskoj bolnici nalazio deset dana zbog drugih zdravstvenih problema umro je u petak, potvrdilo je talijansko Ministarstvo zdravstva.

Alarmantno stanje u susjedstvu proširilo je paniku i u Hrvatskoj. No, izgleda da razloga za brigu još uvijek nema. Ministarstvo zdravstva posebne mjere, naime, nije izdao čak niti za Istarsku županiju, teritorijalno najbližoj Italiji. Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić potvrdila je danas popodne da iz resornog ministarstva nisu pristigle nikakve dodatne upute za postupanje i prevenciju virusa.

"Nisu nam ništa javili. Nema nikakvih informacija, a to znači da nema niti posebnih preporuka za postupanje," poručila je Hrstić te pojasnila da je ministarstvo za karantenu odredilo zagrebačku kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Za dodatnu informaciju kontaktirali smo i dežurnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Njima je pak resorno ministarstvo zabranilo davanje bilo kakvih izjava vezano za koronavirus. Stoga smo upit poslali i najvišoj zdravstvenoj instanci u državi, no do završetka ovog članka nismo dobili odgovor.

Karantena

Iako nisu potpuno jasni putovi kako se ta zaraza širila, i o tome tko je bio nulti pacijent, izolirane su brojne osobe i krenula je i karantena za sve kontakte oboljelih i preminulih.

Poznata bolnica San Matteo iz Pavije otpustile je sve bolesnike koji nisu životni ugroženi (nevezano za koronavirus dakako) te ukinula do daljnjega sve operacije, terapije i zahvate koji nisu hitni.

Danas u 15 sati broj umrlih na svjetskoj razini iznosio je 2.360, a oboljelih 77.662. Tedros Adhanom iz Svjetske zdravstvene organizacije napisao je za Twitter post da je u 80 posto slučajeva koronavirus relativno blag, kao kod gripe, kod 20 posto ljudi kritičan, a od tih 20 posto kritičnih dva posto njih će preminuti.

Druga žrtva u Italiji imala je 75 godina, bolovala je od upale pluća, a kada joj je prije par dana pozlilo, išla je na hitni prijem u Codogno, kroz koji je nešto ranije prošao 38-godišnjak za kojeg se smatra da je prva talijanska službena žrtva i da je zaražen nakon što se susreo s prijateljem koji radi na relaciji Kina-Italija, i koji je došao iz Kine 21. siječnja.

Osoba koja je došla iz Kine nije razvila simptome zaraze, a i test je bio negativan, no vjeruje se da je bio prijenosnik, iako to nije, kako navodi talijanski tisak, sto posto potvrđeno i sigurno. Još je dosta nepoznanica i epidemiolozi uvelike rade na "hvatanju" svih poveznica i načina kako se virus širio.

Taj 38-godišnjak je zarazio trudnu suprugu, i jednog prijatelja s kojim je igrao mali nogomet, a u izolaciji je njegovih 160 kolega s posla, kolege s malog nogometa, kao i društvo koje je izašlo s njim i prijateljima dva dana prije nego što je razvio simptome bolesti. Navodno su tri osobe koje su posjetile isti kafić kao i prvi bolesnik zaražene, iako se nisu direktno poznavali i čak navodno nisu boravili tamo istovremeno.

No, teško je baratati preciznim podacima jer se stalno situacija na terenu mijenja. Nedugo nakon dvije osobe, supružnici, liječnici iz okolice Pavije su zaraženi. On je liječnik opće prakse, a ona pedijatrica. Liječnik opće prakse je, pretpostavlja se, zaražen tijekom jedne kućne posjete kod jednog od oboljelih koji je igrao mali nogomet s 38-godišnjakom.

Dok su slučajevi u Lombardiji i regiji Veneto donekle grupirani, obiteljski, odnosno žrtve su se na neki način družile, surađivale, danas poslijepodne evidentiran je jedan slučaj i nedaleko od Venecije, gdje je obolio 67-godišnjak, a vjeruje se da nije imao kontakte s oboljelim iz okolice Padove.

Sada talijanski epidemiolozi najviše rade na pronalaženju poveznica među oboljelim, kako bi se preciznije i efektnije objasnili načini širenja ovoga opasnog virusa, vezano za koji postoje još brojne nepoznanice.

Sve zatvoreno

U nekoliko je talijanskih manjih mjesta u regiji Lombardija i Veneto, gdje živi ukupno oko 50 tisuća stanovnika, na snazi stroga karantena. Zatvorene su prodavaonice, restorani, barovi, ne služe se mise, odgođena su karnevalska slavlja, zatvoreni vrtići, škole, odgođeni sportski turniri i sve vrste okupljanja. Ne vozi čak niti javni prijevoz. Zaštitnih maski već odavno nema u brojnim talijanskim ljekarnama. Jedna je apotekarka za Corriere della Sera izjavila da nema niti za vlastite potrebe više zaštitnih maski.

Prvi ne talijanski slučaj koronavirusa u Italiji, Kinez koji je hospitaliziran zajedno sa ženom u Rimu dobro se oporavio, kao i talijanski 29-godišnji znanstvenik.

U međuvremenu se iz Japana vratilo 19 talijanskih građana koji su krstarili na Diamond Princess, gdje je bilo više od stotinu zaraženih osoba. Premda su svi negativni, očekuje ih karantena u sportskoj dvorani talijanske vojske u regiji Lazio.

Ukupno 975 putnika napustilo je brod u srijedu kada je ukinuta karantena, nakon što je utvrđeno da ti putnici nemaju koronavirus.

U Hrvatskoj za sada bez zaraženih

U Hrvatskoj je do danas laboratorijski obrađeno 16 osoba kod kojih je na temelju kriterija ECDC-a i SZO postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus. Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC) su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i Rusija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini