ROVINJ

Ovih je dana ispravljena višegodišnja glupost: ULAZ U ORATORIJ OSLOBOĐEN KANTI ZA SMEĆE

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Nakon što je Komunalni servis uklonio kante za smeće postavljene na samom ulazu u crkvu Oratorij, stanari u šoku pitaju gdje sad odložit smeće - Komunalni servis osigurao novu lokaciju, ali i postavio stotinu novih kanti za kućni, odnosno selektivni otpad

 

Od prošlog vikenda, ulaz u Oratorij Žalosne Gospe, crkve koja datira iz 15. stoljeća, nakon višegodišnjeg teroriziranja oslobođen je ružnog prizora - hrpa nabacanog kućnog i ostalog otpada. Naime, jednom je netko "odgovoran" na sam ulaz u ovaj sakralni objekt postavio kante, bidone za smeće i time osigurao stanarima, obližnjem hotelu i ugostiteljskim objektima susjednih ulica, da sve što im ne treba bace ispred crkve - od namještaja, kauča i frižidera, preko boca, hrane i otpadaka.

Prostor i izgled kakav zaslužuje

Konačno, prošlog je vikenda kante odvezao Komunalni servis, a sam je ulaz u crkvu dobio prostor i izgled kakav zaslužuje. Međutim, prvi se susjedi oko Oratorija, koji ne negiraju da je ovaj potez dobar, pitaju gdje će sada s kućnim smećem, dok oni drugi koji žive ulicu do dvije niže, iznova strepe da će Vrata pod zidom, ponovno postati gradska sramota. To što je crna točka - zvana Vrata pod zidom, dobila video nadzor uz pomoć kojeg će se identificirati i sankcionirati tzv. ekološke hulje, smatraju nedostatnim.

Koliko su u pravu ne znamo, jer kako nam vele u gradskoj komunalnoj službi, kamera je instalirana nedavno i sada valja snimke "pregledati" i potom, bude li potrebno urgirati.

No, po riječima Alena Jašarevića, poslovođe u Komunalnom servis, razloga za paniku nema. Komunalni je servis iznašao ne samo adekvatnije pozicije za bidone, već i dobrano pojačao broj kanti za smeće.

- Od prošlog tjedna broj bidona namijenjenih za odlaganje kućnog ali i selektivnog otpada, pojačali smo za oko stotinu komada. Sve su nove kante postavljene u starogradskoj jezgri - od Ulica Trevisol, Montealbano, preko Puste ulice i ostalih frekventnih mjesta poput dvorišta kazališta ili gradske ribarnice, kaže Jašarević.

Kante na kraju Bregovite ulice

Što se konkretno tiče ulaza u crkvu Oratorij, koje je sada oslobođeno od smeća koje se u svako vrijeme i nekontrolirano tamo ostavljalo, Jašarević kaže da su te kante završile na kraju Bregovite ulice.

Dodaje činjenica je da su građani i turisti Rovinja dobili stotinu novih i dodatnih kanti, kao i više novih punktova na kojima su one pohranjene, kaže Jašarević, koji je novinarski upit iskoristio i da odgovori svojim sugrađanima koji ga pitaju za kante za staklo, da su iste postavljene na donjem platou ispod crkve svete Eufemije, odnosno ispod Hotela "Rovinj".

- Veliki se napori ulažu u čistoću i urednost grada. Osim što se odvoz smeća vrši 24 sata, djelatnici gradske čistoće   vrijedni su poput mrava i vidite ih na svakom koraku. Uz to, povaljam i kako je odvoz krupnog otpada ( do dva kubika) besplatan i jedini napor koji građani trebaju učiniti je ukucati poziv i osigurat su besplatnu uslugu odvoza nepotrebnog, naglasio je Alen Jašarević.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of