NAJNOVIJE


SURADNJA ŽMINJA, VODNJANA I LIŽNJANA

OVE NEDJELJE Besplatan razgled Žminja za privatne iznajmljivače

(A. DAGOSTIN)

Besplatan razgled Žminja za iznajmljivače i ostalu zainteresiranu javnost biti održan već ove nedjelje, 24. veljače, zatim razgled Vodnjana 24. ožujka i Monte Madonne (Šišan) 7. travnja

Turističke zajednice Žminja, Vodnjana i Ližnjana nastavljaju zajedničku promidžbu besplatnih razgleda svojih mjesta; njihovih prirodnih, sakralnih, povijesnih i gastronomskih posebnosti. Besplatne ture za strane i domaće goste i ove će se godine odvijati na stranim jezicima, od srpnja do sredine rujna.

Kako bismo s projektom koji je zaživio lani, bolje upoznali iznajmljivače svojih područja, organizirali smo im besplatne razglede u predsezoni. Iznajmljivači će tako imati priliku na jedan dan biti u ulozi svojih dosadašnjih, ali i potencijalnih, budućih gostiju. Pa će besplatan razgled Žminja za iznajmljivače i ostalu zainteresiranu javnost biti održan već ove nedjelje, 24. veljače, zatim razgled Vodnjana 24. ožujka i Monte Madonne (Šišan) 7. travnja.

Razgled crkvi, freski, kaštela i polustoljetne ladonje

Program nedjeljnog razgleda Žminja započinje polaskom iz Ližnjana u 11 sati, zaustavljaju se u Vodnjanu na parkiralištu u Istarskoj ulici gdje će sakupiti putnike te krenuti za Žminj. Po dolasku u Žminj, nešto prije podne, goste dočekuje vodičkinja u ceranskoj narodnoj nošnji koja ih vodi u razgled žminjskih znamenitosti (crkve, freske, zidine kaštela, štrada, cisterna, polustoljetna ladonja) koji završava u žminjskoj kuli gdje će se održati "Mali samanj" rukotvorina i lokalnih proizvoda (sira, kobasica, vina, ulja, rakija, pletiva, slika, suvenira, nakita). Nakon razgleda predviđeno je slobodno vrijeme za ručak po promotivnoj cijeni od 30 kuna u restoranu "Pod ladonjon" u samoj jezgri Žminja, gdje razgled i završava.

U razgled Vodnjana kreće se 24. ožujka s polaskom iz Ližnjana i Žminja. Ondje će iznajmljivači imati priliku saznati zašto Vodnjance nazivaju Bumbarima, što čuva najveća crkva u Istri, kako su gradili kažune, gdje se krije najuža istarska ulica, zašto je vodnjansko maslinovo ulje među najcjenjenijim uljima svijeta, gdje je zasjedala inkvizicija i još puno toga kroz zanimljivu i interaktivnu šetnju gradom. U razgled utvrde Monte Madonna (Šišan) kreće se 7. travnja. Monte Madonna podzemni je objekt građen sredinom prošlog stoljeća u jeku hladnoratovske ere kao zaštitni nuklearni podzemni fortifikacijski objekt.

Zajednička promocija i poticanje turističkog rasta

Turističke zajednice osigurat će besplatna mjesta za iznajmljivače u autobusu, naravno do popunjenja. No, na obilaske se može doći i u vlastitom aranžmanu. Želja je triju turističkih zajednica da se iznajmljivači s tih prostora međusobno upoznaju, kao kolege i kao potencijalni poslovni partneri. Naime, tijekom sezone, domaći i strani turisti po završetku razgleda Žminja, Vodnjana i Ližnjana dobit će kupone s popustima za ugostiteljske objekte, prirodne ljepote ili pak sportske klubove ova tri mjesta. Dakle, zajednička promocija i međusobno poticanje turističkog i gospodarskog rasta među spomenute tri jedinice lokalne samouprave već su krenuli, a ovi bi ih razgledi trebali produbiti i među iznajmljivačima. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam