PAZIN

Otvoreni 13. Dani meda


U pazinskog gradskoj sportskoj dvorani jutros su svečano otvoreni 13. Dani meda, jedinstvena pčelarska manifestacija na kojoj 110 izlagača predstavlja med i druge svoje pčelarske proizvode, opremu za pčelarstvo i autohtone poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Na otvorenju je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić posjetiteljima poželio "slastan i ugodan boravak u Pazinu", predsjednik Pčelarske udruge Lipa Ranko Anđelini izvijestio je kako je u tijeku postupak zajedničke hrvatsko-slovenske zaštite istarskog meda, a županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan je najavio projekt osnivanja Centra za razvoj pčelarstva i medarstva u Cerovlju kao buduću podršku istarskim pčelarima. Manifestaciju je otvorio ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zlatko Barać, rekavši kako kroz potpore Nacionalnog pčelarskog programa država pomaže hrvatske pčelare s 18 milijuna kuna godišnje, kako se uskoro uvodi i plavi dizel za mobilne pčelare te kako Agencija pomaže i u promociji proizvoda hrvatskih pčelara promičući brend "Med hrvatskih pčelinjaka".

Uz mnoštvo medova raznolikih okusa, pa čak i boja, koji se mogu kušati na ovom sajmu, prvi put se javnosti predstavlja i parfem od meda. Najavljene su brojne organizirane grupe djece iz istarskih vrtića i škola koje će kroz izložbu provesti dežurni pčelari. Danas su Dani meda otvoreni do 20 sati a večeras u 18 sati dodijelit će se priznanja proizvođačima najbolje ocijenih vrsta meda te predstaviti polaznici 8. generacije pčelarske škole.

Drugog dana sajma, u subotu, Dani meda otvoreni su od 8 do 19 sati, uz besplatan ulaz. Subota je i dan predviđen za stručna predavanja, pa će u vremenu od 9.30 do 14 sati LAG Središnja Istra predstaviti svoju strategiju, Hrvatska poljoprivredna agencija predstavit će projekt "Med hrvatskih pčelinjaka", gost iz Slovenije Klavdije Babič održat će predavanje "Dobra tehnološka praksa u pčelarstvu", o profesionalnom uzgoju pčelinjih matica govorit će Miroslav Kobra dok će Nikola Kezić održati predavanje o držanju pčelinjih bolesti pod kontrolom. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Live streaming s Dana meda u Pazinu možete pogledati ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of