U SAMOM SRCU GRADA

OTVORENA NAJMODERNIJA ULJARA U HRVATSKOJ: Uljara Vodnjan, koja je ovih dana krenula s preradom maslina, svojom tradicijom i suvremenom tehnologijom oduvijek diktira trendove u maslinarstvu Istre

Ove sezone odlučili smo se na značajan poslovni iskorak, zasigurno najveći u povijesti uljare. Najnovijim ulaganjima i nabavkom najmodernije tehnologije i mehanizacije iz posljednje proizvodne serije svjetski poznatog proizvođača strojeva u uljarstvu Pieralisi postigli smo ono čemu cijelo vrijeme težimo. Baština, tradicija, stručnost i dalje čine jezgru našeg pogona koji je renoviran i opremljen najnovijom tehnologijom te je u cijelosti digitaliziran najsofisticiranijim softwerom za kontrolu postupka prerade

| Autor: Glas Istre
Uljara Vodnjan

Uljara Vodnjan


Kada spomenete masline i preradu ulja, a pritom mislite na Vodnjan, prva asocijacija bit će najstarija uljara na području Istre i Kvarnera. Smještena u samom srcu grada u Trgovačkoj ulici, Uljara Vodnjan dugi niz godina diktira najsuvremenije trendove u maslinarstvu. Osim kontinuiranih ulaganja u unapređenje svih tehnoloških procesa kako bi ulje nakon prerade bilo vrhunske kvalitete, uvijek smo se vodili mišlju da su povijest i iskustvo naša najveća vrijednost. Takav smjer trebamo zadržati te ga i dalje pažljivo njegovati i razvijati. Cijela Vodnjanština nepresušni je rasadnik vrijednih poljoprivrednika, a Vodnjan se nametnuo kao predvodnik maslinarstva u ovom dijelu Europe.

Korak ispred

Značajan obol razvoju maslinarstva južne Istre dala je upravo Uljara Vodnjan u kojoj se masline bez prekida prerađuju od davne 1911. godine. Veseli nas činjenica da je naša uljara postala prepoznatljiv simbol maslinarstva Vodnjanštine, ali i čitave istarske regije. Cijelo to vrijeme, u suradnji s lokalnom zajednicom i našim maslinarima, uspješno gradimo priču o najboljem ekstra djevičanskom ulju na svijetu. S obzirom na činjenicu da se zgrada uljare, koja datira iz 19. stoljeća, na istom mjestu nalazi 136 godina, slobodno možemo reći da smo pioniri maslinarstva u Istri. U našim se pogonima ulje u prošlosti dobivalo korištenjem kamenih mlinova i preša, a neke od njih su kao svjedoci vremena i danas izložene kao vrijedni eksponati na području grada Vodnjana.

Ove sezone odlučili smo se na značajan poslovni iskorak, zasigurno najveći u povijesti uljare. Najnovijim ulaganjima i nabavkom najmodernije tehnologije i mehanizacije iz posljednje proizvodne serije svjetski poznatog proizvođača strojeva u uljarstvu Pieralisi postigli smo ono čemu cijelo vrijeme težimo. Baština, tradicija, stručnost i dalje čine jezgru našeg pogona koji je renoviran i opremljen najnovijom tehnologijom te je u cijelosti digitaliziran najsofisticiranijim softwerom za kontrolu postupka prerade.

Uljara Vodnjan

Uljara je u svojoj dugoj povijesti uvijek išla u korak s tehnološkim dostignućima u maslinarstvu, a posljednje ulaganje u mehanizaciju, svrstava nas u najmodernije uljare u Hrvatskoj. Uvijek smo željeli biti korak ispred, i drago nam je što smo prepoznati kao predvodnici maslinarstva u ovom dijelu Istre. U zadnjih nekoliko mjeseci, zgrada koja se na istom mjestu nalazi od davne 1885. godine, doživjela je potpunu adaptaciju. Na više od 460 kvadratnih metara, u novom je ruhu zasjala cijela unutrašnjost pogona, a obnovljen je i vanjski dio zgrade uz strogu zaštitu i podlogu konzervatora. Budući da je Uljara Vodnjan pod zaštitom Ministarstva kulture i kao takva se nalazi na Listi industrijske baštine Republike Hrvatske, velik je izazov bio implementirati vrijednu tehnološku opremu koja ubrzava proces rada i prihvat maslina po najvišim ekološkim standardima, pritom poštujući načelo autohtonosti i dugu maslinarsku povijest.

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada na adaptaciji vanjskog i unutrašnjeg dijela zgrade, pri čemu smo angažirali 20-ak lokalnih tvrtki, Uljara Vodnjan poprimila je novi, suvremeniji izgled. Cilj nam je bio zadržati identitet najstarijeg pogona za preradu maslina na Poluotoku, a istovremeno modernizirati pogon i našim korisnicima ponuditi prepoznatljivost. Uspjeli smo dobiti spoj suvremeno-modernog zdanja s najmodernijim pogonom u proizvodnji maslinovog ulja.

Kompletno digitalizirana

Ovogodišnju sezonu berbe dočekujemo opremljeni s potpuno novim strojevima za preradu maslina Molinova talijanskog proizvođača Pieralisi, čiji je kapacitet dvostruko veći od dosadašnjeg. Riječ je o najmodernijim miješalicama za prihvat 800 litara ulja. Srce našeg pogona čini zadnji krik tehnologije u maslinarstvu- nova centrifuga, odnosno dekanter iz zadnje serije Scorpion - čime se svrstavamo u najnoviju tehnološku generaciju uljara u Istri i Hrvatskoj. U dekanteru Scorpion prerada se provodi u dvije faze, bez dodatka vode. Poslije svake prerade sustav je tako digitaliziran da se automatski peru uređaji i separatori, pa svaka nova partija maslina dolazi u potpuno očišćene uređaje za preradu. To je izuzetno bitno za maslinare koji se bave ekološkom proizvodnjom i važno im je sa sigurnošću znati da se njihove masline ne miješaju s drugima.

Uljara ima i novo digitalno upravljanje kako bi svaki klijent mogao raditi svoje ulje s najmodernijim separatorom, odnosno filterom. Ovu sezonu ulazimo i sa značajnim povećanjem kapaciteta od čak 40 posto, pa naš pogon ima mogućnost prerade oko 4 tisuće kilograma maslina u samo sat vremena, što će u konačnici doprinijeti i povećanju kompletne godišnje prerade s naših maslinika u Barbarigi i Fažani, a koja je dosad na godišnjoj razini iznosila oko 1.200 tona.

Uljara Vodnjan

Također, povećanjem kapaciteta omogućuje se prerada veće količine maslina u kraćem vremenskom periodu kako bi se u top sezoni uspjelo obraditi što više maslina. No ono najvažnije je svakako da kvaliteta ulja bude još bolja. Ubrzali smo i prihvat maslina da bi našim maslinarima omogućili da u što kraćem vremenu dobiju ulje. Novost je što ćemo svim maslinarima pri samom ulazu dijeliti sanduke za odlaganje maslina, ne bi li se još više ubrzala prerada i izbjeglo čekanje. Vrlo je bitno da dnevno ubrana količina maslina što prije krene u preradu, a nova investicija svakako će biti dobra i za sve naše korisnike koji gravitiraju u uljaru.

Uljara je opremljena modernim miješalicama sa svom opremom za mjerenje temperature, vremenom miješanja i osvjetljenjem tijesta, a novitet je i takozvani “odgranjivač” koji otklanja lišće s plodova masline. Masline u pogon dolaze već praktički očišćene, čime je i sama kvaliteta ulja puno bolja. Cijela uljara je digitalizirana te ima centralizirano upravljanje s kontrolom na ekranu. Dakle, sve što se događa u samom pogonu prikazuje se na monitoru, a naši djelatnici u svakom trenutku imaju kontrolu i prikaz koji strojevi te na koji način vrše obradu. Naravno, niti jedan kompjuter ne može zamijeniti čovjeka, pa stoga naši zaposlenici odlučuju kada je pravi trenutak da tijesto krene u centrifugu, za što su i stručno osposobljeni. Središnje mjesto pogona čini mlin za mljevenje maslina koji je unaprijeđen za ekološku proizvodnju, a novost je mogućnost ispiranja unutrašnjosti mlina kao i mogućnost hlađenja tijesta.

Prepoznatljivi brendovi

Osim nove tehnologije i najmodernijeg dekantera, novost je i kontrola procesa u svakoj fazi obrade, što je naročito bitno kod proizvodnje ekstra djevičanskog ulja gdje je temperatura jedan od najbitnijih kriterija. Korištenjem novih strojeva Uljara Vodnjan sada ima mogućnost hlađenja u samom mlinu i kontrolu temperature svake pojedine miješalice te se pristupa svakom pojedinom klijentu i partiji maslina.

Uljara Vodnjan

Razlozi za ovu investiciju bili su prije svega povećanje samog kapaciteta i prilagođavanje procesa proizvodnje u smjeru koji smo sami odabrali. Taj smjer počiva na razmišljanju da naša uljara bude pogon u kojem proizvodimo vlastito maslinovo ulje i stvaramo naše prepoznatljive brendove. Važno ulaganje je i kompletno novo skladište za pohranu ulja. Svi su tankovi ekstra polirani za zadržavanje maksimalne čistoće ulja, a svaka je bačva pod zaštitom inertnog plina dušika da bi se ulje na najbolji mogući način čuvalo u bačvama.

Brinemo o okolišu i vodimo računa o svim ekološkim procesima unutar pogona te smo ugradili i novi sustav za pročišćavanje otpadnih voda, čime naš proizvodni proces postiže najviše ekološke standarde. Uljara Vodnjan je više od maslinarstva jer se s vremenom pozicionirala kao središnje mjesto u koje masline na preradu donose maslinari iz čitave južne Istre, godinama nam ukazuju povjerenje, a mi ga nastojimo opravdati. Vrijeme berbe poseban je događaj za cijelu Vodnjanštinu, a kao predvodnici i začetnici razvoja maslinarstva, ponosni smo na novu, ali najstariju uljaru koja je ovih dana krenula s preradom u staroj jezgri Vodnjana.

Još o povijesti

Zgrada uljare izgrađena je 1885. godine, a prerada se vršila na ručni pogon, na tradicionalan način koji su prakticirali još stari Grci. Godine 1911. dogodila se prva adaptacija uljare i tada se po prvi put uvode hidraulični strojevi za preradu maslina. Tridesetih godina 20. stoljeća, u doba Italije, uljara ide u svoje prvo proširenje i oprema se tadašnjim najnovijim strojevima za preradu. Od 1976. godine prelazi se na nove tehnologije i pokreće se suradnja s vodećim svjetskim proizvođačem strojeva - talijanskom tvrtkom Pieralisi - s kojom Uljara Vodnjan surađuje do današnjeg dana. Početkom 90-ih godina uljara prelazi na proces hladnog prešanja. U zadnjih dvadeset godina uljara je nekoliko puta opremana najsuvremenijom tehnologijom, čime je kontinuirano pratila najnovije trendove suvremene tehnologije u maslinarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini