BUZET

OTVOREN SENZORNI POLIGON Od zmaja Petrapilose do leptira močvarnog okaša

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO
Senzorni poligon na putu od škole do knjižnice

Senzorni poligon na putu od škole do knjižnice


Otvaranjem senzornog poligona, odnosno motoričkog puta koji je poput svakog "velikog investicijskog zahvata" simbolično otvoren presijecanjem vrpce, ujedno je započelo obilježavanje Dječjeg tjedna u Buzetu

 

"Super je poligon! Najviše nam se sviđa igrati 'školicu'", uzviknule su razdragano 6-godišnjakinje Lucija Sirotić i Franka Hodžić koje su zajedničkom šetnjom sa svojim vršnjacima, polaznicima Dječjeg vrtića "Grdelin", ali i osnovcima Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", jučer otvorile senzorni poligon "Rijeka znanja" oslikan po nogostupu na relaciji od škole do vrtića i Gradske knjižnice. 

Korak za dječja prava

Otvaranjem senzornog poligona, odnosno motoričkog puta koji je poput svakog "velikog investicijskog zahvata" simbolično otvoren presijecanjem vrpce, ujedno je započelo obilježavanje Dječjeg tjedna u Buzetu. Prethodno je održan "Korak za dječja prava", javni skup djece i odraslih ispred osnovne škole.

- Moto Dječjeg tjedna, godišnje akcije Društva "Naša djeca", lijepa je i prepoznatljiva izreka koja izražava odnos odraslih prema djeci, a glasi "Ljubav djeci prije svega". Prvog dana Dječjeg tjedna diljem Hrvatske organiziraju se šetnje za djecu, roditelje, bake i djedove glavnim ulicama gradova s porukama o poštivanju dječjih prava s ciljem podizanja svijesti i zaštite dječjih prava u svijetu. Stoga mi je izuzetno drago da šetnju u Buzetu započinjemo otvaranjem "Rijeke znanja" odnosno motoričkog puta od škole do knjižnice, poručila je ravnateljica vrtića Silvana Pavletić.

Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta, grada prijatelja djece, svojim je malim sugrađanima pak zaželio da se ovog tjedna puno igraju i da im čitav Dječji tjedan bude baš onakav kakav bi trebao biti, da ga provedu onako kako sami žele. Mališani su u šetnji gradskim ulicama dijelili poruke o dječjim pravima koje su sami izradili u svojim vrtićkim skupinama.

 

Razvoj motoričkih vještina

Motorički put koji je spojio osnovnu školu, vrtić i novu Gradsku knjižnicu potiče djecu na kretanje, a ujedno ih podučava o kulturnim i prirodnim posebnostima Buzeštine, glagoljici, Petrapilosi, zaštićenim životinjama koje obitavaju na buzetskom području, lombardijskoj žabi, pužu uskoušćanu te leptiru močvarnom okašu.

- Projekt koji je započeo prije dva tjedna zamišljen je kako bi djeca što više boravila na svježem zraku, poboljšala svoje vještine motoričke i senzoričke, a pri tome još nešto naučila o svome rodnom kraju. Primjetno je da djeca imaju sve lošiju motoriku, da se sve teže kreću. Lošija motorika rezultira drugim teškoćama tako da se nadam da će "Rijeka znanja" potaknuti djecu i na neke vještine koje su možda zaboravljene. Na putu ima različitih elemenata, svaki je zamišljen da potiče jednu motoričku vještinu djeteta, pojašnjava voditeljica projekta logopedinja Valentina Černeka iz Savjetovališta Crvenog križa.

Ovaj inventivni projekt, Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj pri Gradskom društvu Crvenog križa Buzet pokrenulo je u suradnji s Društvom "Naša djeca", Dječjim vrtićem "Grdelin", Osnovnom školom "Vazmoslav Gržalja", Srednjom školom i Savjetom mladih, a motorički put oslikali su volonteri.

Put koji vodi nogostupom započinje kod osnovne škole gusjenicom u kojoj su slova hrvatske abecede, a u oblacima je glagoljica. Prolaskom kroz labirint djeca dolaze do tri simbola Buzeta: Buzetske naušnice, zmaja Petrapilose i glagoljskog slova s koje je i simbol Čakavskog sabora. Skače se na jednoj nozi, sunožno, hoda po uskim trakama kao po gredi, unatraške poput raka, četveronoške po ljestvama i vježba čučanj kada se skače poput žabe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater