ISTRA

OSVRT: Poslodavci su također odgovorni za nedostatak majstora

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Na Obrtničkom sajmu u Puli predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec upozorio je na nedostatak majstora u Hrvatskoj, ali i na neadekvatni obrazovni program u strukovnim školama koji nije prilagođen stvarnim potrebama na tržištu.

 Uvaženi gospodin Ranogajec zanemaruje ili ne želi reći da dio odgovornosti snose i poslodavci. Glavni je problem nastao kad su radnici postali zaposlenici ili djelatnici za male plaće, zbog čega se rijetki danas odlučuju za radnička zanimanja. Promjenom nazivlja radnika u djelatnike željelo se i na toj razini prekinuti sve veze s prošlošću. Nastojalo se u strukovnom obrazovanju omalovažiti sve što je od tada postojalo i zato su svi opleli po tzv. Šuvarovoj školi. Za one koji ne znaju želim prikazati kako je ta škola funkcionirala na slučaju tvornice "Pazinka" koja je odškolovala pokoljenja vrsnih majstora raznih struka. Dakle, "Pazinka" je imala plan zapošljavanja, a sukladno s time i školovanja kadrova.

 Učenici koji su se primjerice željeli školovati za strojobravare prijavili su se kadrovskoj službi "Pazinke" i s njome sklopili ugovor na temelju kojeg su mogli dobiti stipendiju. Tijekom prve dvije godine, tijekom školske godine imali su jedan dan tjedno praksu u školi i dva tjedna tijekom ljetnih praznika. U trećoj godini školovanja praksa se jedan dan tjedno održavala u "Pazinki", u pogonu, a obuhvaćala je poslove za koje se učenik školuje. Nakon završenog trećeg razreda učenik je jedno polugodište četiri dana tjedno pohađao praksu u tvornici, obavljajući poslove za koje se školuje, a jedan dan tjedno bio je u školi gdje je slušao stručne predmete.

Za strojobravare je završetak prvog polugodišta bilo vrijeme mature. Nakon mature, slijedili su liječnički pregledi u medicini rada i već početkom veljače mladi strojobravari su bili na svojim radnim mjestima. Za razliku od "naučnika" dobili su radna odijela, zadužili alat i samostalno u pogonu počeli obavljati poslove koje su već obavljali tijekom prakse i za koje su bili osposobljeni. U to vrijeme "Pazinki" majstora nije nedostajalo.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini