edukacija učenika

Osnovna škola Vodnjan na natječaju za nagradu "Upoznajmo biljno carstvo": Očuvanje tradicije, običaje, narječja, floru, faunu i povijesnu baštinu Istre

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Najučenici Vodnjana

Najučenici Vodnjana


Udruga Biovrt poklanja edukativnu društvenu igru i brošuru "Upoznajmo biljno carstvo" koja će se dodijeliti nakon završetka natječaja pod istim nazivom kojeg su objavili, a ističe 30. listopada. Na natječaj su zaprimili 44 prijava, odnosno priča o tome kako škole educiraju svoje učenike o biljkama.

Na natječaj se javila i Osnovna škola u Vodnjanu koja već godinama sudjeluje u projektu institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije čiji je cilj očuvati i njegovati tradiciju, običaje, narječja, floru, faunu i povijesnu baštinu Istre. Protekle i ove godine vodnjanska je tema bila "Mirisi i arome Vodnjanštine" te su kroz istraživački rad, terensku nastavu, edukativna gostovanja i kreativno izražavanje nastojali proučiti i upoznati ekosustave tipične za vodnjansko podneblje.

Učenici su zajedno s učiteljima obradili tradicionalan uzgoj i upotrebu biljaka, nastojali su usvojiti i primijeniti usvojena znanja o ekološkim načinima zaštite biljaka, upoznati lik i djelo Bartolomea Biasoletta, vodnjanskog akademika, ljekarnika i prirodoslovca.

U sklopu ovog projekta učenici su zasadili, te u suradnji s udrugom Istrian de Dignan - Ekomuzej, održavaju mediteranski vrt, kao i popratne sadržaje kao na primjer hotel za kukce. Učenici zadruge Ulika redovito izrađuju različite ukrasne predmete s motivima bilja svoga podneblja; primjerice nakit od epoksi smole sa sušenim biljem, ukrase za božićno drvce punjene sušenom lavandom, magnetiće za hladnjake oslikane motivima bilja. Također izrađuju i kozmetičke preparate na bazi maslinova ulja i dodatkom eteričnih ulja kao ekološke sapune, balzame za suhu kožu i usne, mirisne kugle za kupke. 

Grupa Mladih knjižničara izrađuje interaktivnu slikovnicu o smilju i lavandi, a također organiziraju i edukativna predavanja i radionice s vanjskim predavačima. Također se priprema začinska sol i kruha sa začinskim biljem, organiziraju se predavanja o eteričnim uljima i sigurnosti pri njihovoj uporabi te radionica eko tiska. Svake godine učenici vodnjanske škole sudjeluju i u rezidbi te berbi maslina u školskom masliniku, a dobiveno maslinovo ulje te proizvode izrađene od njega prezentiraju i prodaju na školskim i lokalnim manifestacijama kao što su Dani mladog maslinovog ulja koji se tradicionalno održavaju u Vodnjanu.

- Zbog svega navedenog smatramo da je naša škola idealan kandidat za ovu nagradu koja bi razveselila naše učenike i omogućila im još uspješnije usvajanje novoga znanja na zabavan način, kažu u vodnjanskoj školi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter