VREMEPLOV: NA DANAŠNJI DAN 1978. GODINE

ORKANSKI VJETAR U UMAGU Pijavica podigla kamp prikolicu deset metara iznad zemlje

| Autor: Jasna ORLIĆ

Nakon nevremena u autokampu stravična slika: prepolovljene autoprikolice, uništeni šatori, oštećeni automobili i uplašeni gosti. U autokampu je uništeno ili oštećeno 55 automobila, 15 kamp prikolica, četrdesetak šatora i mnoštvo opreme. Iz Borozije se vratilo u Zagreb 700 djece

 

Sredinom srpnja najčešće se događaju ljetni neverini. Tako je bilo i te 1978. godine kada je orkanski vjetar čupao stoljetne borove u Istri o čemu je izvještavao tada i Glas Istre. Najteže je bilo u umaškom autokampu gdje je ozlijeđeno 20 turista od kojih pet teže.   Hitno su prebačeni u izolsku bolnicu i zadržani na liječenju. Snažan vrtložni vjetar, pijavica, prošao je kroz staru borovu šumu u umaškom kampu "Stella Maris" rušeći sve pred sobom, čupajući i lomeći stara debla. Jedna je gošća kampa izjavila da je vrtložni vjetar sličan uraganu podigao kamp prikolicu deset metara iznad zemlje.

Nakon nevremena u autokampu stravična slika: prepolovljene autoprikolice, uništeni šatori, oštećeni automobili i uplašeni gosti. Turisti koji su ostali bez krova nad glavom smješteni su u druge objekte Istraturista i u privatni smješta. Umažani su spremno ponudili ne samo apartmane nego i svoje domove za smještaj turista koji su ostali bez svojih stvari. U autokampu je uništeno ili oštećeno 55 automobila, 15 kamp prikolica, četrdesetak šatora i mnoštvo opreme. Također i kamp Borozija u Savudriji gdje je ljetovalo 700 djece iz Zagreba toliko je oštećen da je drugog dana iz Zagreba stiglo 16 autobusa koji su kući odvezli svu djecu. Nekoliko je mališana bilo i ozlijeđeno tijekom oluje, a mnogi preplašeni.

Velike su se štete dogodile i u umaškoj luci gdje je jak vjetar bacao jahte na obalu. Dugog dana zbrojena je ukupna šteta na umaškom području koja premašuje 20 milijuna tadašnjih dinara.

Rogošić pliva oko Istre

Unatoč nevremenu hrvatski plivač maratonac Veljko Rogošić (Kaštel Lukšić 20.07.1941 – Split 7.08.2012.) krenuo je 19. srpnja na istarski plivački maraton iz Rapca. Tijekom devet dana Rogošić je preplivao 178 kilometara duž istarske obale od Rapca do Ankarana. U prvoj etapi plivao je od Rapca do Koromačna 20 kilometara za četiri sata i 15 minuta. Zatim je drugog dana nastavio od Koromačna do Rta Marlera kraj Ližnjana. Na cilj treće dionice istarskog maratone od rta Mrlera do Zlatnih stijena Rogošić je plivao po neveri. Zbog kiše i jake struje na cilj je stigao sat vremena kasnije. Na Zlatnim stijenama dočekali su ga mnogi građani. Sljedećeg dana zaplivao je do 18,5 kilometara udaljene Murage kod Barbarige, a dan kasnije prema Rovinju do kojeg je otplivao devet milja da bi stigao na mali molo u rovinjskoj luci. Dočekalo ga je 7.000 Rovinjaca i gostiju koji su željeli vidjeti peterostrukog svjetskog prvaka u maratonu, piše novinar Ivo Volčić. Nakon kratkog zadržavanja na trgu, Rogošić je opet skočio u more i otplivao do naselja Vila Rubin gdje su njemu u čast organizirali svečanost. Nakon jednodnevnog odmora zaputio se prema Poreču i dalje do Ankarana o čemu, na žalost, nismo našli podatke na novinskim stranicama.

U Puli otvorena ginekologija

U Puli je svečano otvorena nova zgrada ginekologije i rodilišta koja će, doduše, prve pacijente primiti tek u listopadu te 1978. godine, najavljeno je na otvaranju zgrade u tekstu Zvjezdane Vučinić. Novac za gradnju bio je osiguran iz samodoprinosa građana Pule i cijele Istre. Već je tada zgrada bila opremljena klimatizacijskim uređajima ma što to značilo. Zgrada je raspolagala sa 160 postelja, ali se na ultrazvučne aparate još čekalo zbog - teškoća u nabavci deviza i to u regiji koja upravo najviše zarađuje te tako poželjne devize. Na otvaranju je najavljeno da će pored nove zgrade ginekologije biti izgrađen još jedan isti takav blok gdje će biti smještene kirurške i ostale djelatnosti kao i još jedan blok radiologije i laboratorija. Kao što znamo temelji su se počeli kopati odmah sljedeće godine, ali je na žalost sve bilo obustavljeno s "viših razina odlučivanja". Proteklo je toliko godina, toliko truda, kočnica i zabluda, da bi danas 41 godinu kasnije nova bolnica u novom bloku bila pred otvaranjem.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater