Škola će započeti u subotu 30. travnja u 18 sati. U sklopu toga održat će se gastro radionice filetiranja i mariniranja ribe. U sklopu "Ribarice kod Paola i Nine" prikazat će se fažanske ribarnice iz perioda 30-ih godina prošlog stoljeća. Istog dana, u sklopu Istria gourmeta, održat će se degustacija istarskih proizvoda
Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)
Nakon dvije pandemijske godine u Fažanu se, na radost mnogih, konačno vraća manifestacija "Ča ribari znaju". U sklopu te manifestacije već idućeg vikenda 30. travnja održat će se prva aktivnost u vidu Škole soljenja sardela, a sama manifestacija će se, s vrlo bogatim programom, održati 14. i 15. kolovoza. Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su bili prisutni direktorica TZO-a Fažana Melita Peroković, direktorica TZO-a Ližnjan Natali Palko Zirdum, idejni začetnik Škole soljenja sardela Budimir Žižović, Andrea Praznik, savjetnica za EU fondove LAGUR-a Istarska batana te Denis Benčić iz Jedriličarskog kluba Brioni iz Fažane.
Govoreći o bogatom programu manifestacije koja promovira ribarsko nasljeđe i tradiciju Fažane, direktorica Peroković je najavila da iduće subote starta škola soljenja sardela koja se ove godine održava po 17 put i jedna je od prvih aktivnosti kojom je započeta valorizacija i svojevrsno brendiranje ribarske prošlosti.
- Školom soljenja sardela smo 2004. godine počeli malu ribarsku akademiju sardela. Prijavljeno je bilo 40 ekipa s 80 polaznika. Zbog pandemijskih razloga morali smo tada ekipe od tri člana svesti na dva člana, objasnila je Peroković, ali i dodala kako, zbog svega toga, za ovogodišnju školu postoji izniman interes polaznika te podugačka lista čekanja.
Škola će započeti u 18 sati. U sklopu toga održat će se gastro radionice filetiranja i mariniranja ribe. U sklopu "Ribarice kod Paola i Nine" prikazat će se fažanske ribarnice iz perioda 30-ih godina prošlog stoljeća. Istog dana, u sklopu Istria gourmeta, održat će se degustacija istarskih proizvoda. Izložbu likovnih radova na temu mora, ribarske prošlosti i sadašnjosti pokazat će mališani dječjih vrtića "Sunce", "Fažana" i "More" iz Valbandona. Za djecu će biti upriličena i kreativna radionica "Ribica srdelica", dok će za glazbeni dio programa biti zaslužni Erik Balija i klapa Intriga.
Idejni začetnik Škole soljenja sardela je poznati novinar i gastronom Budimir Žižović koji i ove godine nastavlja s vođenjem i stoga nije krio zadovoljstvo što su ove godine polaznici mlađe dobi.
- Posebno mi je drago da će ove godine sudionici škole pretežno biti djeca. Konačno smo došli do toga da najmlađe moramo učiti o tome jer stara generacija je to već pomalo zaboravila, a večernje škole nema za staru generaciju, rekao je Žižović te istaknuo blagodati ove dragocjene plave ribe.
- Moramo biti svjesni da je sardela najzdravija riba iz našeg mora iz vrlo jednostavnog razloga, ona se hrani zooplaktonom i riba je koja nema doticaja ni sa živama i ostalim otrovima koji se uglavnom sedimetiraju sve više u našem moru. Sardela je jedina riba od koje se može stotinu jela napraviti, dok od drugih ne može ni blizu. A soljenje sardela je, ne samo jedna dobra tradicija, već je bila i nužna potreba lokalnog stanovništva koje se uvijek moralo snalaziti u onim situacijama kada nije bilo vrijeme za ribolov ili ribe nema ili vrijeme ne dozvoljava da se riba lovi, pojasnio je Žižović te istaknuo da smo bacili u zaborav stare tradicije.
- Slana sardela na pjatu je među 20 najboljih jela u Istri, a i šire. Dobro usoljena slana sardela s domaćim extravergine maslinovim uljem i crvenom kapulom narezanom na rebra i eventualno domaćim kruhom jedan je od vrhunskih zalogaja. Šteta je to ne napraviti, slikovito je govorio Žižović.
- Moja glavna satisfakcija je kada me ljudi slučajno ponude svojom slanom sardelom te, na moju opasku kako je sjajno spravljena, oni mi otkriju da su to naučili upravo u ovoj Školi soljenja sardela, kazao je Žižović.
Peroković je nadodala da je u matičnu knjigu Male ribarske akademije i škole soljenja sardela dosad upisano preko 2.500 polaznika. "To je jedno vrijedno znanje koje se na jedan uspješan način širi dalje", rekla je.
Ljubitelji mora istoga dana uživat će u Brioni kup regati. Start regate je u 11 sati iz Pule. Plovi se iz pulske luke, duž fažanske obale i oko Brijuna gdje je u 17 sati cilj ispred Fažane , dok je u 20 sati proglašenje pobjednika regate u Fažani, najavio je na konferenciji organizator Denis Benčić iz JK Brioni.
Manifestacija se nastavlja bogatim dvodnevnim programom 13. i 14 kolovoza u sklopu kojeg će se održati ribarska fešta, prezentacija starih ribarskih alata i proglašenje "najslanijih sardela" iz Škole soljenja sardela; regata batana te gastro ponuda od slanih sardela.
- U maloj ribarskoj akademiji jedno 50-ak polaznika naučit će kako su se nekada radili tradicionalni alati vezano za izlov ribe. Prvi puta će se prezentirati fažanska brodogradnja. Naime, 30-ih godina u Fažani je bilo brodogradilište iz kojeg je u Puli niknulo brodogradilište 'Crvena zvezda' te će se prikazati radionice kalafatiranja i prikaz izvlačenja i spuštanja batane u more pomoću starog vitla. Održat će se i batana cup, a u sklopu svega toga ukazat će se i na zaštitu životinjskih vrsta. U jutarnjim satima će se držati turnir u pecanju, a u večernjim ribolov pod feralima. Bit će upriličene likovne i kreativne radionice te demonstrirati izrada batana. Da Fažana ima dugačku ribarsku prošlost prikazat će se kroz vremensku kapsulu ribarske tradicije gdje će se pokazati kako se riba lovila od doba Rima do danas i, svi koju budu željeli, moći će ujutro otići na pokazni ribolov. Napravit će se i kuharica "Jela na bazi sardela" gdje će se prikazati načini pripreme i recepti tradicionalnih jela na bazi sardela, ali na suvremeni način, iscrpna je bila Peroković govoreći o čak 13 programskih točaka velikog ljetnog događaja.
Benčić je naglasio kako su za potrebe manifestacije, i uz podršku TZ-a Fažana, rekonstruirali novi vinč kojim će se pokušati pokazati kako su se nekada "po starinski" vadile barke i kako se ona kalafatirala i vraćala u more.
U pripremi brudet cupa sudjeluje i TZ Ližnjan o čemu je podrobnije govorila Natali Palko Zirdum, direktorica TZ Ližnjana, te najavila da će pobjednička ekipa ližnjanskog brodet cupa gostovati na fažanskom, ali izvan konkurencije, te naglasila da će se pobjednički brudet podijeliti sudionicima. Izradit će se i mala kuharica i brošura s receptima svih ekipa koji su se natjecale u Fažani.
- Spojili smo dvije manifestacije i trudimo se podignuti svjesnost i poticati ljude da konzumiraju ribu kada već dolaze kod nas na more. Prva stvar koja će im pasti na pamet kada dođu u neku konobu ili restoran bit će riba, a ne ćevapi, zaključila je direktorica Palko Zirdum.