trosatna sjednica

OPĆINSKO VIJEĆE PIĆNA USVOJILO IZMJENE PROSTORNOG PLANA Prodana parcela u Poduzetničkoj zoni, omogućena izgradnja solarne elektrane

Načelnik Dean Močinić informirao je vijećnike o zanimanju Rockwoola za solarne elektrane, uz napomenu kako je Rockwool već vlasnik dijela od 50 hektara zemljišta, od čega dio nije iskorišten. Predsjednik Vijeća Daniel Stanić podsjetio je da im je Vijeće svojedobno zabranilo širenje, dok je vijećnik Ružić istaknuo da je investicija u solarne elektrane obično isplativa uz maksimalnu cijenu zemljišta od tri eura po kvadratu te da se one smještaju na kamenjar pa bi ih bila šteta pozicionirati u zonu Pićan jug

| Autor: Branko BIOČIĆ
Pićan

Pićan


Na gotovo trosatnoj sjednici vijećnici Općine Pićan odlučili su, umjesto predviđene dvije, prodati samo jednu parcelu iz Poduzetničke zone Pićan jug i to onu veću od 8.826 četvornih metara po početnoj cijeni od 1,3 milijuna kuna. Ona manja od 177 tisuća kuna zasad ostaje i dalje u vlasništvu Općine. Usvojena je i Odluka o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana Poduzetničke zone Pićan jug te Odluka o odgovarajućim izmjenama i dopunama Prostornog plana, kojima je stvorena mogućnost gradnje solarnih elektrana, no njihova točna pozicija unutar zone nije određena.

Izmjene proračuna

Do promjene odluke o prodaji parcela došlo je nakon što je Branko Ružić (ID) rekao da nema smisla prodavati manju parcelu, na kojoj može biti benzinska crpka, po istoj cijeni kao i veću parcelu, odnosno da se za manju parcelu može dobiti puno veća cijena. S njim su se složili i vijećnici IDS-a. No, općinska pročelnica Martina Bilić odgovorila im je da je država dala te nekretnine Općini uz određene uvjete i da je cijena od 20 eura po kvadratu tržišna, ali da od države nisu dobili odgovor mogu li se te nekretnine ponuditi na prodaju i po višoj cijeni.

Načelnik Dean Močinić (IDS) informirao je vijećnike o zanimanju Rockwoola za solarne elektrane, uz napomenu kako je Rockwool već vlasnik dijela od 50 hektara zemljišta, od čega dio nije iskorišten. Predsjednik Vijeća Daniel Stanić (IDS) podsjetio je da im je Vijeće svojedobno zabranilo širenje, dok je vijećnik Ružić istaknuo da je investicija u solarne elektrane obično isplativa uz maksimalnu cijenu zemljišta od tri eura po kvadratu te da se one smještaju na kamenjar pa bi ih bila šteta pozicionirati u zonu Pićan jug koju načelnik Močinić smatra močvarnim područjem. U raspravi je istaknuta i mogućnost najma ili koncesije nad zemljištem koje bi se koristilo za solarne elektrane.

Usvojene su Izmjene i dopune Proračuna Općine Pićan za 2021. u kojima su ukupni prihodi i primici smanjeni na 13,7 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci na 12,7 milijuna. Do razlike od 1,2 milijuna kuna došlo je zbog manje ostvarenih prihoda prethodnih godina.

U polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Općine Pićan, ostvareni su prihodi i primici od 6,2 milijuna kuna, a rashodi i izdaci od 6,5 milijuna, a manjak prihoda od 238 tisuća kuna pribraja se manjku prihoda iz prethodne godine od 1,020 milijuna kuna te iznosi 1,2 milijuna kuna. Na prijedlog načelnika Deana Močinić koji se zauzima za smanjenje zaduženja Općine, usvojene su izmjene odluke o izvršavanju Proračuna za 2021. kojom se kratkoročno zaduženje Općine smanjuje za 200 tisuća kuna, odnosno umjesto 2,7 milijuna, na 2,5 milijuna kuna.

Sufinanciranje marendi

Na Vijeću nisu prihvaćeni amandmani kojima se tražilo povećanje naknade za prijevoz učenicima na 50 posto od cijene prijevoza i za skrb djece predškolske dobi koja nisu obuhvaćena sustavom predškolskog odgoja i obrazovanja iz razloga što sada nema sredstava za njihovu realizaciju, ali je rečeno da će se planirati u proračunu za slijedeću godinu.

Izglasana je i Odluka o dozvoljenom kratkoročnom prekoračenju na poslovnom žiro-računu Općine u iznosu od   milijun kuna. Općina je preuzela financijsku obavezu plaćanja školskih marendi učenicima Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Potpićnu i u područnim školama s područja Općine Pićan. Općina će marende sufinancirati u stopostotnom iznosu za djecu čija oba roditelja imaju prebivalište na području općine, te u 50-postotonom iznosu za djecu čiji jedan roditelj ima prebivalište u drugoj jedinici lokalne samouprave. Do sada je na popisu za sufinanciranje 112 djece.

Vijeće je za ravnateljicu Dječjeg vrtića Lišnjak u Pićnu imenovalo dosadašnju privremenu ravnateljicu Kristinu Čule. Protukandidatkinja joj je bila Adisa Zulić Gubeljić koja je također ispunjavala sve uvjete, a pozvala se i na Zakon o hrvatskim braniteljima. Upravno vijeće je pregledom prijava utvrdilo da zbog dugogodišnjeg radnog iskustva na poslovima odgajatelja i prethodnog radnog iskustva na poslovima ravnatelja Dječjeg vrtića "Lišnjak" Kristina Čule predstavlja bolju kandidatkinju u odnosu na Zulić Gubeljić. Čule je prethodno podnijela i izvješće o izvršenju financijskog plana za prvo polugodište ove godine istaknuvši da je Dječji vrtić ostvario milijuna kuna ukupnih prihoda i 951 tisuću   rashoda uz 80 tisuća kuna viška.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater