ZAŠTITNI ZNAK MJESTA

OGROMAN RED ZA PORCIJU ŠUGA OD PUŽEVA S PALENTOM: Tradicionalna Festa delle cioche privukla mnoštvo posjetitelja u Galižanu

| Autor: Lara BAGAR


Velika Gospa u Galižani više je od svetkovine. To je dan kada se svake godine na taj blagdan održava tradicionalna "Fešta od puži - La festa delle ciocche", najpoznatija manifestacija koja je postala zaštitni znak ovoga maloga mjesta nadomak Vodnjana.

Kao i uvijek, puževima u čast, Zajednica Talijana i Grad Vodnjan pripremili su bogati cjelodnevni program, koji je zaokružen večernjom zabavom uz lokalnu poslasticu - delicioznu palentu s pužima čija je priprema počela još u jutarnjim satima kada se u ogromnom kotlu pripremao šugo od 50 kila puži s 50 kila dinstane kapule.

No, u centar Galižane pohrlili su već ujutro mnogobrojni mještani i posjetitelji, kako bi dan započeli u sportskom duhu.

Već u 8 sati, oni najrevniji odazvali su se na rekreativnu biciklijadu stazom dugom sedam kilometara. Nakon toga je uslijedila marenda na Velikom trgu gdje se za "dobro jutro" dijelila, a što drugo nego li - fritaja s puževima. Bila je to savršena proteinska podloga za

najluckastiju utrku na biciklima u kojoj je "puževim korakom" odnosno što sporije trebalo preći 20 metara udaljenosti bez doticanja tla nogom, što zahtjeva pravu vještinu.

Ipak, glavni događaj bila je urnebesna Carijada - utrka vozila na balinjerama. Na galižanskim se ulicama karićima jurilo "kao nekad" a na puževoj fešti najbrži je bio Izidor Nadal, iskusan vozač karića s Velog Vrha.

Oni pak najodvažniji i najspretniji na Trgu okušali su se u penjanju na zamašćeni stup.

Kulminacija manifestacije dogodila se u smiraj dana na rukometnom igralištu kada je konačno bila spremna dugo željena i očekivana palenta od puži. Bila je to jedinstvena prilika da se provjeri pripremaju li Galižanci doista najbolje puževe čiji se izvorni recepti prenose s koljena na koljeno.

Predaja govori da je priprema puževa proistekla iz potrebe, odnosno neimaštine i gladi, premda se jučer dalo zaključiti da je ona u današnje doba postala jedinstven gastro događaj koji pohode ne samo Galižanci, kojima je to neizostavni dio tradicije, već i žitelji cijele Puljštine, pa i mnogobrojni turisti koji borave na ovom području. Pužu u čast organiziran se i lutrija pod nazivom "Zlatni puž".

Nakon manjade zabava se nastavlja u glazbenom ritmu, uz grupu Summer Fever te zvijezde večeri Gustafe.

Manifestaciju su organizirali Zajednica Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane u suradnji s Gradom Vodnjanom i Turističkom zajednicom Vodnjana. Financirali su je Grada Vodnjan i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Talijanskom unijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini