IZAZOV DOLINE VEPROVA

OFF ROAD UTRKA U BUZETU - NAJTEŽA I NAJATRAKTIVNIJA. Britanski vozač: Ovakav teren nisam vidio nigdje u Europi. Ova utrka jedna je od najboljih!

Ovogodišnje izdanje okupilo je četrdesetak posada pretežno iz europskih zemalja, čak i više nego 2019. godine, i to iz: Italije, Austrije, Mađarske, Francuske, Njemačke, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije...

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
off road natjecanje

off road natjecanje


"Fantastična utrka. Vrijedila je putovanja iz Velike Britanije. Vratit ćemo se." Poručio je Allen Sharp 2019. godine kada je u dvočlanom timu Sharp pobijedio na međunarodnom off road natjecanju Wild Boar Valley Challenge u organizaciji buzetskog off road kluba "Kamo oko vidi". Obećanje je ispunio. Nakon prošlogodišnje koronapauze prijavio se za ovogodišnje izdanje koje je jučer službeno otvoreno u Buzetu, gradu oktana, i trajat će sve do subote.

off road natjecanjeoff road natjecanje

- Buzetska off road utrka, jedna je od najboljih europskih utrka takve vrste, prvenstveno zbog raznolike konfiguracije terena, odlične organizacije i gostoljubivosti. Takav teren kakav je ovdje nisam vidio nigdje u Europi, izjavio je oduševljeni Britanac, a treba mu vjerovati jer se tijekom dvadeset godišnjeg off road staža okušao na raznim natjecanjima.

Premijera 2007. godine

Off road utrka Izazov Doline veprova koja je prvi puta održana 2007. godine, iz godine u godinu poprima sve veći značaj u europskim off road krugovima, a danas je, kako po konfiguraciji terena, tako i po dužini trajanja, najteža i najatraktivnija, jedina u ovom dijelu Europe, potvrdit će organizator i direktor natjecanja Gordan Krota i dodati da je njena posebnost što se u njoj natječu najbolji europski off road vozači terenskih vozila. - Istra je kao i za sve druge sportove, atraktivna destinacija, a i privatni poligoni su uređeni tako da ljudi doista uživaju u vožnji, reći će Krota.

off road natjecanjeoff road natjecanje

Prošle godine off road klub "Kamo oko vidi" morao je pauzirati zbog korone, no ove je godine uspio dobiti suglasnost županijskog Stožera civilne zaštite pa je tako ovogodišnje izdanje okupilo četrdesetak posada pretežno iz europskih zemalja, čak i više nego 2019. godine i to iz: Italije, Austrije, Mađarske, Francuske, Njemačke, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije. Bilo bi sigurno rekordno da su mogli doći Rumunji, ali s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju, nisu mogli izaći iz države, odnosno imali su dosta problema i na kraju su odustali. Iz istog su razloga izostale i ekipe iz udaljenijih destinacija. Najdalje su putovali Britanci kojima je trebalo tri, četiri dana da bi došli u Istru. Terenci se dovoze na prikolicama, a riječ je o vozilima kojima se cijena kreće i od 50.000 pa i do 200.000 eura pa je Mašimova škuja gdje je sjedište natjecanja, ovih dana meta poklonika oktanskih sportova.

Posade i vozila podijeljena su u dvije kategorije: Wild Trophy za one koji preferiraju što težu vožnju i Challenge za i one koji izabiru nešto jednostavniju i manje kompliciranu. U šest dana off road utrke sudionike Wild Boar Valley Challenge, Izazova Doline veprova, čekaju: roadbook u nekoliko etapa u koji je uključena i noćna vožnja, kružna utrka te super extreme. Sportski dijelovi voze se na zatvorenim poligonima koji su predviđeni za to, a prometnice se koriste samo kao veza do poligona. Pravi je izazov savladati prepreke na poligonu u Cunjskoj vali gdje su ekstremne uzbrdice, jarci ispunjeni vodom i sklizavi blatnjavi putovi. Voze se okomice i vertikale, uzbrdo, nizbrdo, uz pomoć vitla za samoizvlačenje. Zbog epidemioloških mjera, utrka je ove godine na žalost, zatvorena za gledatelje.

Turistički predznak

Osim sportskog, nije zanemariv ni turistički predznak. Jedna posada u terencu ima vozača i suvozača, a osim toga svatko ima članove prateće ekipe i obitelji koji tijekom svog boravka na sjeveru Istre popunjavaju smještajne kapacitete i istražuju gastro ponudu, a poznato je da su off road vozači iznimno dobri potrošači koji se i nakon utrke vraćaju u Istru kao turisti.

off road natjecanje

- Hvale vrijedna manifestacija na kojoj se treba zahvaliti prije svega organizatorima. Ovih dvjestotinjak, što natjecatelja, što članova njihovih posada, ali i članova obitelji, ostvarit će minimalno tisuću noćenja na području kako Grada Buzeta tako i okolnih općina i naravno podebljati i vanpansionsku potrošnju, zadovoljan je i buzetski gradonačelnik Damir Kajin koji je na otvaranju utrke u Mašimovoj škuji svim vozačima zaželio sreću.

Off road klub "Kamo oko vidi" službeno je osnovan 2005. godine u Buzetu, iako je njegov predsjednik Gordan Krota još sredinom devedesetih godina započeo s prvim off road natjecanjima koje je organizirao AMK "Pinguentum". Tada se, družeći se na utrkama diljem Istre, formirala grupa prijatelja i entuzijasta koji su redovitim vikend okupljanjima postavili temelje današnjem klubu. Prilikom jednog nedjeljnog druženja okupili su se s terencima. Postavilo se pitanje "Kamo danas idemo?". Uslijedio je odgovor: "Kamo oko vidi". I tako je klub dobio ime.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter