osmo izdanje

ONLINE ROBOTRKA NA PRSTENAC Kroz igru i zabavu upoznaju se s robotikom i novim tehnologijama

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Robotrka na prstenac

Robotrka na prstenac


U osmom izdanju Robotrke na prstenac koju je online organiziralo Društvo za robotiku Istra sudjelovalo je 14 ekipa s ukupno 40 učenika osnovnih škola, i to u timovima od po tri učenika iz Rovinja, Tinjana, Pule i Medulina. Riječ je o spoju tradicije i novih tehnologija koji omogućava najmlađima da se na zanimljiv i interesantan način kroz igru i zabavu, upoznaju s robotikom i novim tehnologijama.

Društvo za robotiku je ekipe raspodijelilo u tri učionice u Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli gdje je smješten i Centar za praktičnu robotiku Pula. Ekipe iz Rovinja su bile u Rovinju, u TOŠ "Bernardo Benussi", a ekipa iz Medulina je bila smještena u četvrtu učionicu u Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli.

Tri vožnje

Bilo je potrebno upravljati robotom tako da u vremenu od 12 sekundi prijeđe stazu od 150 centimetara i kopljem pogodi prstenac. Prvo mjesto osvojio je tim Gladijatori iz Pule (Društvo za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić) s pogođena 24 boda, a činili su ga Petar Adžaga, Angello Bobar i Andrej Gržinić. Drugo mjesto zauzeo je tim NDJ iz Tinjana (Društvo za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić) s pogođena 23 boda, a činili su ga Natan Štifanić, Dorian Mušković i Jan Runko. Treće mjesto pripalo je timu Dobrilitići (OŠ Jurja Dobrile Rovinj, mentor Igor Dobrača) s pogođenim 21,5 bodova, a članovi tima su bili Filip Dujmović, Fran Oršić i Arian Blitva.

Svaki natjecatelj trebao je proći ukupno tri vožnje koje se razlikuju prema načinu upravljanja robotom (ručno, poluautomatsko, te ručno upravljanje s kamerom). U ručnom upravljanju natjecatelj uz pomoć tipkovnice, miša, daljinskog upravljača, igraće palice (joystick), mobitela ili tipkala upravlja kretanjem robota i koplja.

U poluautomatskom upravljanju robot senzorima svjetlosti prati crnu crtu širine 12-20 milimetara koja ga vodi do prstenca. Tijekom vožnje robota, natjecatelj može upravljati ručno samo pomicanjem koplja i to nakon što robot prednjim kotačima prođe trećinu staze (crta koja označava 50 cm na stazi). U upravljanju uz pomoć kamere natjecatelj upravlja ručno, ali ne vidi stazu direktno, nego gleda sliku na monitoru ili laptopu s kamere koja se nalazi na robotu i na taj način pokušava pogoditi prstenac.

Pohvalnice i plakete

Posebno je bilo zanimljivo natjecanje za slavodobitnika Robotrke na prstenac, a to je natjecatelj koji je pojedinačno pogodio najviše bodova. Nakon odvezene tri vožnje po 9 bodova (3 puta su pogodili u sridu) su imali Jan Runko iz ekipe NDJ iz Tinjana, Andrej Gržinić iz ekipe Gladijatori iz Pule i Dorian Mušković iz ekipe NDJ iz Tinjana. U prvom pripetavanju otpao je Dorian Mušković koji je promašio, a Jan Runko i Andrej Gržinić su pogodili u sridu i nastavili su s pripetavanjem i pogađanjem u sridu. Pobjednik je riješen tek u petom pripetavanju u kojem je Jan Runko osmi put zaredom pogodio u sridu, a Andrej Gržinić je nakon sedam pogodaka u sridu u osmom pokušaju pogodio u 2. Tako je zasluženo titulu slavodobitnika osvojio Jan Runko iz Tinjana.

Svi natjecatelji su dobili pohvalnice za sudjelovanje na natjecanju, najboljim ekipama su dodijeljene plakete i priznanja, a njihovim članovima i slavodobitniku dodijeljene su medalje i priznanja za osvojena mjesta i titulu slavodobitnika. Bodovanje vožnji i poštivanje pravila natjecanja pratilo je online devet članova suda.

Pokrovitelj je Hrvatski robotički savez koji je član Hrvatske zajednice tehničke kulture, a pomažu i Zajednica tehničke kulture Pula i Zajednica tehničke kulture Istarske županije, te Grad Pula i Općina Barban.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater