NAJNOVIJEGROŽNJAN

Obilježena 76. godišnjica partizanskog bataljuna: SAMI SE OKUPILI I POČELI OTPOR U SVOME KRAJU

| Autor: Luka JELAVIĆ
Delegacije antifašista položile su na spomenik vijence i cvijeće (L. JELAVIĆ)

Oko 15. rujna 1943. godine grožnjanski partizanski bataljun imao je oko 130 boraca, a nedugo nakon toga došlo je naređenje da se mladi borci prebace u Kras, a odatle su otišli u Gorski Kotar, dok su stariji borci vraćeni kućama. Nažalost, tijekom rata poginula su 42 borca s našeg područja, kaže Rino Černac

Komemorativnim skupom u Grožnjanu, u organizaciji Udruge antifašista Grožnjan - Oprtalj i Općine Grožnjan, obilježena je 76. godišnjica formiranja grožnjanskog partizanskog bataljuna i 75. obljetnica pogibije istaknutog antifašiste s tog područja Umberta Gorjana. Skup je trebao biti održan u mjestu Piuki kod Grožnjana, gdje je prošle godine obnovljeno spomen obilježje u čast tih događanja, ali je zbog kiše sve premješteno u Grožnjan, u dvoranu.

Akcije oduzimanja oružja karabinjerima

Prije početka komemorativnog skupa delegacije antifašističkih udruga Bujštine, Grožnjana i Oprtlja, te Pirana položile su vijence na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora toga kraj. U prigodnom pozdravu brojnim sudionicima komemorativnog skupa, predsjednik Udruge antifašista Grožnjan – Oprtalj Rino Černac je podsjetio na povijesna događanja nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine, kada su i mještani grožnjanskog područja počeli okupljati oko uglednijih ljudi koji su inicirali osnivanje vlastite jedinice narodnooslobodilačkog pokreta, a počele su i akcije oduzimanja oružja karabinjerima poražene vojske. Grožnjanska partizanska jedinica bila je sve brojnija.

- Oko 15. rujna 1943. godine grožnjanski partizanski bataljun imao je oko 130 boraca, a nedugo nakon toga došlo je naređenje da se mladi borci prebace u Kras, a odatle su otišli u Gorski Kotar, dok su stariji borci vraćeni kućama. Nažalost, tijekom rata poginula su 42 borca s našeg područja. Inače, početkom studenog te godine u kući Jure Kraljevića u Martinčićima osnovan je seoski narodnooslobodilački odbor koji je organizirao prikupljanje hrane, sanitarnog materijala, odjeće i drugih stvari za potrebe partizana na Ćićariji i u Gorskom Kotaru. Jedan od onih koji se prvi uključio u narodnooslobodilački pokret bio je ugledni Umbert Gorjan, koji je nakon izdaje poginuo u selu Piuki u siječnju 1945. godine, podsjetio je Rino Černac.

Spriječiti krivotvorenje povijesne istine

Černac je naposljetku poručio svim antifašistima da moraju biti čvrsti u svojim uvjerenjima kako bi spriječili krivotvorenje povijesne istine. Zahvalio je ovom prigodom Općini Grožnjan i općinskom načelniku Claudiju Stocovazu za veliku pomoć u gradnji spomenika i uređenju spomen obilježja u Piukima, te na organizaciji ove komemoracije.

Pozdrave predsjednika istarske udruge antifašista Tomislava Ravnića prenio je predsjednik Udruge antifašista Bujštine Edi Andreašić podržavajući ovakve proslave kojima se osvježavaju dokazi o povijesnoj istini, uz sjećanje i pijetet velikom broju koji su dali svoje živote za slobodu. Pozdrave antifašističkih udruga iz slovenskog dijela Istre prenio je Bojan Česnik, a ovom komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici udruga antifašista i društava „J. B. Tito“ iz nekoliko istarskih gradova. Komemorativni skup pjesmama na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku uveličali su članovi muškog pjevačkog zbora Delfin iz Izole pod vodstvom Maje Cekin.

Antifašistički put

Sve sudionike je pozdravio i načelnik Stocovaz dodajući da je Istra antifašističkim putem krenula još davnih dvadesetih godina, dokazujući to i u narodnooslobodilačkom pokretu i borbi protiv okupatora. Tim putem nastavljamo i ne smijemo zaboraviti te činjenice, jer antifašizam je vodio i naše, grožnjanske borce, koji su se odmah uključili u partizanski bataljun, a među njima svakako je bio istaknuti Umbert Gorjan koji je dao svoj život za slobodu. Antifašizam je temelj naše, pravno ustrojene države Hrvatske koja je postala i članicom Europske unije. I sada netko pokušava to omalovažavati, dodao je načelnik Stocovaz.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam