VELIKI KOMEMORATIVNI SKUP

OBILJEŽENA 74. GODIŠNJICA BITKE KOD KUĆIBREGA Valter Flego: Zauvijek nam je dosta fašizma



Bujski gradonačelnik Fabrizio Vižitnin podsjetio je da je ovaj skup primjer prijateljstva, zajedništva i suživota susjednih naroda, Slovenaca, Talijana i Hrvata, čiji su se sinovi zajedničkim snagama suprotstavili jednoj od najvećih prijetnji ljudskoj civilizaciji te nam omogućili život u miru i demokraciji

Komemorativnim narodnim zborom kod spomenika na uzvisini kod Kućibrega obilježena je 74. obljetnica jedne od najtežih bitaka iz NOB-e koju su na tom području, na granici Slovenije i Hrvatske, 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna "Alma Vivoda" i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga. U toj neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, najviše iz talijanskog bataljuna, a većina ih je sahranjena u zajedničkoj grobnici u obližnjem mjestu Hrvoji, na susjednom uzvišenju u Sloveniji.

Poslane poruke mira

Na skupu kod Kućibrega okupili su se brojni antifašisti, nekoliko preživjelih sudionika te bitke, njihova rodbina, predstavnici općina i gradova slovenskog, talijanskog i hrvatskog dijela Istre, boračkih organizacija, stranaka i mnogi drugi građani koji su svojim sudjelovanjem, po neobično lijepom toplom vremenu, odali počast poginulim borcima.

Prije početka komemorativnog skupa izaslanstva gradova, općina, boračkih i antifašističkih udruga te drugih organizacija iz sve tri države položila su vijence, prvo na zajedničku grobnicu u obližnjim Hrvojima, zatim i na spomenik kojega je narod Bujštine i Koparštine na uzvisini kod Kućibrega podigao 1959. godine, kao trajan spomen na pripadnike sva tri naroda koji su u toj bitci dali živote za zajedničke ciljeve i ljepše dane u slobodi.

Sve sudionike na početku skupa u ime domaćina i svih čelnika gradova i općina Bujštine pozdravio je i zaželio dobrodošlicu bujski gradonačelnik Fabrizio Vižitnin koji je podsjetio da je ovaj skup primjer prijateljstva, zajedništva i suživota susjednih naroda, Slovenaca, Talijana i Hrvata, čiji su se sinovi zajedničkim snagama suprotstavili jednoj od najvećih prijetnji ljudskoj civilizaciji te nam omogućili život u miru i demokraciji.

- S ovog mjesta, ispred spomenika kojim se zajednički ponosimo, šaljemo poruke o miru kojega uživamo zahvaljujući antifašističkoj borbi. Moderno poslijeratno društvo izgrađeno je na prolivenoj krvi boraca koji su se oduprli nacifašizmu. Naš je zadatak da tu činjenicu prenosimo budućim generacijama kako se strahote nacizma i fašizma ne bi ponovile, poručio je bujski gradonačelnik.

Slične poruke sa skupa poslali su i predstavnici gradova Muggia (Milje) i Izole Stefano Decolle i Aleksej Skok. U ime Udruge antifašista Bujštine, udruženja boraca NOB Hrvatske, Slovenije i Italije govorio je predsjednik Udruge antifašista Bujštine i dugogodišnji čelnik organizacijskog odbora ovog skupa Edi Andreašić koji je prenio povijesne podatke i ratne okolnosti koje su dovele do bitke kod Kućibrega. Svoj govor počeo je uzvikom "Zdravo!" čudeći se da takav pozdrav nekome smeta. Njegov je govor često prekidan pljeskom, naročito pri spomenu Titovog imena.

Prenositi istinu o NOB-u

- Ovim skupom naglašavamo vrijednosti zajedničke borbe pripadnika triju naroda koji su stoljećima gradili suživot i uvjerenje da treba i umrijeti za ideale slobode, bratstva i napretka. Počast svim borcima ovdje odajemo ustrajno od 1959. godine, kada je podignut zajednički spomenik, a činit ćemo to i nadalje, kao i generacije poslije nas kojima moramo uporno prenositi istinu o narodnooslobodilačkoj borbi, poručio je Andreašić i dodao da treba biti glasniji u želji da pobijedi dobro nad zlim, a ovaj skup je, kako je rekao, svojevrsni bunt protiv omalovažavanja tekovina NOB-a.

Istarski župan Valter Flego u svom je govoru naglasio da dolazak u Kućibreg predstavlja iskaz jednog trajnog opredjeljenja sva tri naroda za vrijednosti koje su se ovdje branile i za koje se ginulo.

- Borcima koji su tada hrabro i protiv puno jačeg neprijatelja pružili otpor, odajemo dužnu i zasluženu počast. Narodnooslobodilačka borba pobijedila je sile zla, a hrvatski dio Istre vratila domovini. I to nikada ne smijemo zaboraviti. Ova je obljetnica prisjećanje na heroje na koje smo ponosni, na sve koji su ovdje pokazali svoju hrabrost, ali i na sve što danas radimo u Istri i razlikujemo se od drugih, što smo sačuvali našu 'fratelanzu'. Ovdje 'sloboda, bratstvo i jedinstvo' nije bila samo krilatica, već način života. Ovdje u Istri rođen je antifašizam, njegove su vrijednosti za nas neuništive i trajne, poručio je Flego i pozvao na zajedništvo i ustrajnost u radu.

U kulturno - umjetničkom dijelu komemorativnog skupa, koji je jedan od simbola prijateljstva susjednih naroda, sudjelovali su Limena glazba Zajednice Talijana Buje, mješoviti zborovi Korona iz Umaga i Lavanda iz Novigrada, muški zbor iz Izole, glazbenica iz Izole Marjetka Popovska, te učenici Nataniel Modrušan i Nina Vorić iz Talijanske OŠ Buje, te Andrea Pavšič iz OŠ u Izoli s prigodnim recitacijama.

Flego: Nećemo fašiste u Trstu, nećemo fašiste u Istri!

Istarski župan Valter Flego osvrnuo se i na posljednje događanje buđenja fašizma u Trstu: "Mi ovdje okupljeni na Kućibregu jasno moramo reći - Dosta nam je fašizma, zauvijek nam je dosta fašizma! Nećemo i ne smijemo ni milimetra odstupiti od našeg puta, puta jedinstvenosti, socijalne ravnopravnosti, puta antifašizma. Nećemo fašiste u Trstu, nećemo fašiste u Istri, nemojmo imati straha pred strašnim. Pozivam i sve institucije EU-a da nam se pridruže, da to isto kažu vlastima u Trstu i cijeloj Europi, jer Europa je izgrađena na temeljima antifašizma", poručio je župan Flego. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter