POLAGANJE VIJENACA

76. OBLJETNICA BITKE KOD KUĆIBREGA Zahvalnost i počast borcima stradalima za slobodu

| Autor: Luka JELAVIĆ
Polaganje vijenaca u Kućibregu (Snimio Luka Jelavić)

Polaganje vijenaca u Kućibregu (Snimio Luka Jelavić)


Godinama unatrag u ovo smo vrijeme izvještavali s međunarodnog komemorativnog skupa na uzvisini kod Kućibrega, na Gornjoj Bujštini uz granicu sa Slovenijom, kojim se osvježavalo sjećanje na bitku iz Drugog svjetskog rata koju su na tom području vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna "Alma Vivoda" i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv okupatorske njemačke vojske.

U toj neravnopravnoj borbi 3. i 4. studenog 1944. godine poginulo je 120 boraca i mještana, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun "Alma Vivoda". Većina poginulih sahranjena je u zajedničkoj grobnici u susjednom slovenskom mjestu Hrvoji.

Ove godine zbog poznatih okolnosti i odgađanja svih okupljanja, 76. obljetnica te bitke obilježena je samo polaganjem vijenaca. Takvu odluku donio je Odbor za organizaciju komemoracije u Kućibregu kojega čine predstavnici gradova i općina sa Bujštine, Udruge antifašista Bujštine i Udruge antifašista Grožnjan-Oprtalj, Saveza udruga antifašista Istarske županije, slovenske udruge boraca za vrijednosti NOB-a iz Ankarana, Izole, Kopra i Pirana te A.N.P.I. Trsta i Muggie. Zajedničke delegacije tih udruga, gradova i općina položile su danas uz spomenik samo pet vijenaca, shodno propisanim epidemiološkim mjerama.

Međunarodni komemorativni skup kod Kućibrega održava se od 1959. godine, kada je tu podignut spomenik koji trajno čuva sjećanje na herojstvo i stradanje boraca i naroda tog kraja, pripadnika sva tri naroda. Na spomeniku je na tri jezika uklesan tekst: "U slavu i na trajnu uspomenu hrabrim borcima hrvatske, slovenske i talijanske narodnosti, vjernim sinovima Istre, nerazdvojnim drugovima u borbi i u smrti, koji su kao braća ramenom uz rame dali živote za zajedničke ciljeve da doživimo ljepše dane u slobodi", uz dodatak da spomenik kao trajnu zahvalu podiže "Narod Bujštine i Koparštine povodom 40. godišnjice SKJ, 20. rujna 1959. godine".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter