PREDSTAVLJEN PROGRAM

OBILJEŽAVANJE DANA GRADA PAZINA: Idućih dana Pazin slavi 1.038 godina

Večer proze i poezije i ove će godine svoje mjesto naći u Društvenom centru Veli Jože gdje će danas u večernjem programu sugrađane svojim stihovima počastiti "Pjesnici oko kamenog stola" u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Pazin (Snimila Emina Svilar)

Pazin (Snimila Emina Svilar)


U gradskoj vijećnici predstavljen je program obilježavanja Dana Grada Pazina koji se održava u povodu prvog spominjanja Pazina u pisanim dokumentima 983. godine. Svečana sjednica održat će se u srijedu 2. lipnja u Spomen domu s početkom u 11 sati, s dodjelom priznanja i nagrada. Ranije istoga dana, u 9.30 sati gradska delegacija položit će vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju.

Besplatna predstava

Predstava teatra Naranča iz Pule "Moje istrijansko korona vjenčanje" održat će se u velikoj dvorani Spomen doma istog dana u 20.30 sati. Ulaznica za predstavu se ne naplaćuje, ali ju je potrebno osobno podignuti, uz predočenje osobne iskaznice, u caffe baru Epulon u Pazinu. Jedna osoba može preuzeti maksimalno dvije ulaznice.

U obilježavanje Dana Grada i ove su se godine uključile gradske udruge. Večer proze i poezije i ove će godine svoje mjesto naći u Društvenom centru Veli Jože gdje će danas u večernjem programu sugrađane svojim stihovima počastiti "Pjesnici oko kamenog stola" u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin. Društvo likovnih stvaratelja, u utorak 1. lipnja u 19 sati, otvorit će izložbu pod nazivom "Gnječi-mijesi-vazu ispeci 3". Radi se o izložbi keramike koja će se održati u Likovnoj galeriji Pazin.

Muzej Grada Pazina organizira bogati program 2. lipnja koji započinje otvorenjem izložbe dječjih i studentskih likovnih radova na temu "Tiskarstvo u Pazinu od 1900. do danas". Voditeljica projekta je Aleksandra Rotar. Otvorenje izložbe održat će se u dvorištu Kaštela, s početkom u 10 sati, a sama izložba će biti u ulaznoj veži tj. prostoru recepcije muzeja. Likovne radove izradili su polaznici Dječjeg vrtića "Olga Ban" iz Pazina, skupina "Zujalice" i studenti Učiteljskog studija i Predškolskog odgoja iz Sveučilišta u Puli. U pazinskom Kaštelu će se istog dana održati besplatno vodstvo muzejima u 11 i 14 sati.

U cilju podizanja svijesti potrošača vezano uz izazov prekomjernog bacanja hrane, na platou tržnice, s početkom u 10 sati istog dana održat će se edukativna radionica "Od piruna do polja. Pensaj, poji, ne hitaj!". Uz voditelja Marija Lipovšeka Battifiacu, nakon okruglog stola u 11 sati kreće "cooking show". Chef David Skoko, pripremat će inovativna jela bazirana na potpunom iskorištavanju lokalnih sezonskih namirnica, koja će se besplatno dijeliti prolaznicima.

Obiteljsko jutro

Gradska knjižnica istog dana provodi već tradicionalno akciju "Vratimo knjigu bez zakasnine" u radno vrijeme knjižnice. Drugi program koji provode ide on-line i uživo. Drugi dio programa naziva "Priča se po gradu" provodit će se na nekoliko lokacija u gradu. S čitanjem se kreće u 11 sati, ispred Kaštela, na travnjaku iza Spomen doma i u parku kod željezničkog kolodvora.

Društvo Naša Djeca organizira obiteljski piknik u subotu 5. lipnja, s početkom u 10 sati u Društvenom centru "Veli Jože". Provedite obiteljsko jutro uz zabavu, društvene igre i tajnovitu potragu za blagom, poručuju organizatori. Istog dana Sindikat umirovljenika Hrvatske organizira interpretacijsku šetnju "Ni ga ča je Pazin". Turistička šetnja kreće u večernjim satima u 19 sati ispred Spomen doma te se turistička šetnja nastavlja do pazinskog Kaštela.

U povodu Dana Grada neizostavan je i sportski program koji započinje u utorak 2. lipnja u 16 sati boćarskom utakmicom, u organizaciji Boćarskog kluba Pazin. Za vikend, točnije 6. lipnja Malonogometni klub Ruhci, s početkom u 12 sati u Ruhcima organizira biciklijadu, pješačenje, boćarski i malonogometni turnir. Istog dana, održat će se cjelodnevno 49. prvenstvo Športsko ribolovnog društva Pazinčica na barama u Cerovlju. Narednog vikenda, u petak 11. lipnja s početkom u 17 sati, na Gradskom stadionu počinje nogometni turnir za kategoriju do 11 godina na kojemu se natječe šest ekipa. Dan kasnije, 12. lipnja, održava se nogometni turnir za kategoriju do 9 godina u kojoj će se natjecati osam ekipa. Natjecanje je u organizaciji NK Pazinke.

Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin nizom različitih programa obilježava Dan vrtića. Uz predstavu organizirana je i vožnja vlakićem po gradu za polaznike te ustanove. Osnovna škola Vladimira Nazora obilježava Dan škole u online formi. Pripremljena je emisija s prilozima u formatu "Dnevnika" koja je objavljena na You Tube kanalu škole. Također, na web stranicama škole bit će objavljena galerija likovnih radova iz matične i područnih škola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter