NAJNOVIJE



U GRADU TRI POSTO VIŠE GOSTIJU

NOVIGRADSKI IZNAJMLJIVAČI ZADOVOLJNI, UGOSTITELJI SE ŽALE: Na pad prometa u ugostiteljstvu djelomično utječu vanpansionski gosti

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Ranijih godina se u ovo vrijeme tražio stol više, a sada je trećina stolova upražnjena. Masa ljudi šeta gradom, ali ne sjedaju u konobu. Prema jeziku čujemo da ih je većina Čeha, Slovaka i Poljaka. Kod nas najčešće svraćaju Slovenci, Nizozemci, Norvežani i Austrijanci, koji vole riblji meni ili dobar biftek, a riječ je o jahtašima iz susjedne marine. No i njihov se broj smanjuje jer su im podigli cijenu veza, zaključuje Dubravko Conjal voditelj konoba Amfora i Bonazza

- Službeni podaci iz Turističke zajednice grada Novigrada kazuju da ovih dana u gradu boravi tri posto više gostiju, nego lani od čega najveći rast bilježe hoteli, 12 posto i privatni smještaj 8 posto. Unatoč tome, novigradski se ugostitelji žale da je vanpansionska potrošnja manja u odnosu na ranije godine i promet im je padu do 20-ak posto, što je u koliziji sa službenom statistikom, kaže Vesna Ferenac direktorica TZ-a, kojoj se najčešće i žale.

- Tog pada smo svjesni već neko vrijeme i stoga je potrebno osmisliti drugačiju, diverzificiranu ponudu, kako bi bili drugačiji od drugih i svojim kreativnošću i originalnošću potakli turističku potrošnju. Sada je za svih dobar trenutak da se razradi strategija na koji način potaknuti veću potrošnju za vrijeme glavne sezone i kako goste još više privući u našu destinaciju za vrijeme pred, i posezone, konstruktivno će Ferenac.

Gostiju ima, ali…

Da li je u pitanju samo raznolika ponuda, prilagodba ukusima i potrebama gostiju, u konačnici i njihovu novčaniku, odgovore smo potražili u nekoliko poznatih ugostiteljskih objekata smještenih u samom središtu grada te na samoj obali mora.

Šetnja malim biserom Jadrana, Novigradom, gradiću sa sedam parkova, započinje uoči večere u ekskluzivnom restoranu Fine dinining Libeccio, u sastavu malog obiteljskog boutique hotela Rivalmare. Vlasnik, Roberto Fattori priznati novigradski poduzetnik te vlasnik nekoliko hotela i kuća za odmor, na tragu je izjave direktorice Ferenac.

- Mi njegujemo samo autohtonu istarsku/lokalnu kuhinju spravljenu na suvremen način i ne bilježimo pad prometa. Naime, opredijelio sam se za taj vrhunski gastronomski užitak, i 80 posto gostiju dolazi nam iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Ovakav renome gradili smo godinama jer bavljenje turizmom je sporovozeći biznis, a svi koji misle otvoriti lokal i raditi sezonski, pa se obogatiti preko noći, na jednoličnoj, pase kuhinji, neće uspjeti u tom naumu, iskustveno će Fattori. U blizini Libeccia nalazi se jedna od najstarijih pizzeria u Novigradu, poznati Tomato koji je nekad bio stjecište ljubitelja pizze sa cijele Bujštine, u vlasništvu je Marize i Vlade Dobrivojevića. Izuzev pizza, obogatili su ponudu i ostalim jelima.

- Nešto je manji pad posjećenosti, ali ne bih se usudio još kalkulirati s ciframa. Talijani su izostali, a ima zamjetno puno gostiju iz istočne Europe, no ježim se od pomisli kada moje kolege govore da su to loši gosti ili loši potrošači. Svi su gosti dobrodošli, a mi smo ti koji se uslugom trebamo prilagoditi njihovim potrebama, jer više ne postoje uvriježena pravila koji će dan gosti u tjednu nahrupiti, a ni koju će količinu jela naručiti. Dijelim mišljenje da je u Novigradu previše konoba i restorana sa sličnom ponudom i da su možda cijene za ovu strukturu gostiju previsoke, znači, treba nešto mijenjati, kaže Dobrivojević.

U novotvorenoj konobi Pulcinella, na samom početku Velike ulice, vlasnik Arben Pasulji zadovoljan je posjetom gostiju.

- Deset je godina ovo bio kafić, ali nisam uspijevao prezimiti jer je grad zimi prazan. Pa da ne bih bankrotirao prenamijenio sam lokal u konobu. Sad sam već zadovoljan jer sam zaposlio sve članove obitelji i mogu im osigurati plaće. U ponudi je mediteranska kuhinja, pizza, a imamo i popularne ćevape jer gosti iz različitih zemalja imaju različite sklonosti prema hrani. Najprisutniji su Nijemci, Poljaci, Česi i Slovaci, što je neobično za ovo doba sezone, ali očito je da su im prihvatljive trenutačne cijene smještaja, no ostaje im nešto manje eura za vanpansionsku potrošnju, procjenjuje Pasulji. On planira zbog rentabilnosti raditi tijekom cijele sezone i promovirati istarsku kuhinju.

Vlasnik konobe Al Mare, Gjuste Ramhja, lokala koji se nalazi tik uz Park Novigradske biskupije i nadomak zidinske plaže, konstatira da je uočljiv pad klijenta.

- Gostiju ima i to najviše istočne Europe, ali oni slabije troše, uglavnom jedu najjeftiniju hranu s menija ili ih gledam kako ulaze u Mlinar kupiti sendvič ili komad pizze. Možda su nam cijene previsoke, ali kad sve započinje od dobavljača. Konzum je poskupio za 30 posto u odnosu na lani, a mi tako i formiramo svoje cijene usluga, te ispada da naši gosti plaćaju Todorićeve dugove. PDV je konstantno varijabilan. Svaka nova vlast ga mijenja kako se sjeti. Kvote za uvoz zaposlenika kasne, a sistem dobivanja radnih dozvola je administrativno neefikasan. Ugostitelji bi trebali imati originalniju kuhinju, a na tržištu nema dobrih kuhara i spretnih konobara ni za lijek. Apartmanski se smještaj uvećao, i sve je više turista koji kupuju u Plodinama jer uglavnom kuhaju u apartmanima, niže Ramhja uzročno-posljedične veze zbog kojih je nastupilo ovakvo stanje u ugostiteljstvu koji vodi lokal sa svoja tri sina.

I Dubravko Conjal voditelj konoba Amfora i Bonazza, pravih mediteranskih lokala uz samu gradsku plažu s pogledom na pučinu, objekata u vlasništvu Jerka Jelačića, žali se na "pad" gostiju između 10 do 20 posto.

- Ranijih godina se u ovo vrijeme tražio stol više, a sada je trećina stolova upražnjena. Masa ljudi šeta gradom, ali ne sjedaju u konobu. Prema jeziku čujemo da ih je većina Čeha, Slovaka i Poljaka. Kod nas najčešće svraćaju Slovenci, Nizozemci, Norvežani i Austrijanci, koji vole riblji meni ili dobar biftek, a riječ je o jahtašima iz susjedne marine. No i njihov se broj smanjuje jer su im podigli cijenu veza jahte. Glede ugostiteljskih cijena mislim da nismo preskupi u odnosu na ostale europske zemlje, ali je činjenica da je povećan broj apartamanskih gostiju koji se rijetko hrane u restoranima, zaključuje Conjal dodavši da bi kolege ugostitelji trebali imati suženiji izbor ponude za ciljne goste, a ne svaštariti sa jelovnicima.

Šetači

I gospođa Iva Ezgeta, vlasnica restorana Adria grill koji već 43 godine radi u ulici Murvi pronalazi uzrok u izostalim vanpansionskim gostima, ali i onima iz kampova.

- Nekontrolirano se povećava broj privatnog smještaja i prilikom kategorizacije dodjeljuju visoke zvjezdice, pa su apartmani puni, u gradu je gužva, ali najčešće se radi o šetačima koji su večerali u svom apartmanu. K tomu nema malih obiteljskih kampova koje su obožavali gosti iz Nizozemske i sa sjevera Europe, a oni su bili ljubitelji hrane u našim restoranima. Nešto strateški treba mijenjati jer je došlo do poremećaja između ponude i potražnje na tržištu, a do tada svoj sam lokal prilagodila klijenteli sa kućnim ljubimcima. Dobro nam došli, simpatično ih poziva vlasnica Ezgeta.

Ljeto je punom zamahu, sljedeći tjedan se očekuje i novi toplinski val pa je za očekivati i novi val gostiju koji će se pokušati rashladiti u našem moru, a možda će ublažiti i trenutačni pad potrošnje u ugostiteljskim objektima, no u svakom slučaju spomenute tvrdnje i izjava direktorice Ferenac s početka članka ostaje za analizu kreatorima strategija turističkih destinacija, od onih lokalnih do nacionalne razine.


Podijeli: Facebook Twiter




Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam