MALI BISER

Turistički gradić na sjeverozapadu Istre ne strahuje od loše sezone. IMA ZNATNO VIŠE NOĆENJA NEGO LANI

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Novigrad (Arhiva Glasa Istre)

Novigrad (Arhiva Glasa Istre)


Odredište velikog broja gostiju koji su se ovaj vikend preko graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija razmilili Istarskim ipsilonom po gradovima Poluotoka bio je i mali biser Jadrana - Novigrad. Direktorica tamošnjeg TZ-a Vesna Ferenac zadovoljna je brojem gostiju na širem novigradskom širem proteklog vikenda.

- Prvenstveno valja istaknuti da svaki vikend bilježimo povećanje broja gostiju. Od početka godine Novigrad je ostvario 25 tisuća dolazaka i 102 tisuće noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani 26% više dolazaka i 54% više noćenja, zadovoljno će Ferenac referirajući se na aktualne brojke.

Više domaćih turista

- Trenutno u gradu boravi 5.400 turista što je za 1% više nego u istom razdoblju lani, te je ostvareno 12 tisuća noćenja, što je 8% više nego lani. Nekako tradicionalno su najbrojniji turisti iz Slovenije (2.200), slijede gosti iz Njemačke (1.200) te gosti iz Austrije (900). Zavidnu brojku čine domaći gosti; trenutno ih je 400 pa i time bilježimo povećanje od 43% u odnosu na lani. Raduje spoznaja da je u porastu broj domaćih gostiju, navela je Ferenac.

- Najviše gostiju boravi u kampovima, njih pet tisuća, što je za 15% više nego lani u ovo doba. Slijedi hotelski smještaj s povećanjem od 35% u odnosu na prošlogodišnje razdoblje pa ih je u hotelima boravilo čak 1.700. Oko 1.500 turista odlučilo se za smještaj u ostalim objektima kao što su pansioni, kuće i stanovi za najam, odmarališta i drugo. Tako da je u njima zabilježeno 1.500 noćenja i manji pad od oko 1% u odnosu na isto razdoblje lani. Trenutno je u nekomercijalnom smještaju evidentirano 1.700 turista ili 10% manje od prošle godine u ovo doba, kazala je Ferenac.

Siguran odmor

Ovakav odabir smještajnih objekata, prvenstveno hotelskog smještaja ukazuje da su naše hotelijerske kuće poduzele sve preventivne protuepidemijske mjere kojima garantiraju gostima siguran smještaj i bezbrižan odmor, a brojčano dobar odabir naše destinacije tj. Istre nedvojbeno govori da gosti znaju kakva je stvarna epidemiološka slika u Regiji.

U tom kontekstu, Ferenac pozitivno, ali s dozom opreza zaključuje:

- Buking za glavnu turističku sezonu je dobar i nadamo se da je ove godine epidemiološka situacija neće prekinuti kao što je to, nažalost, bio slučaj lani. Zato apeliramo da ljudi nastave biti odgovorni te da poštuju sve mjere i preporuke. Predviđanja govore da će ljeto biti suho i vruće, temperature mora su već sada visoke, ali najvažniji faktor za uspješan i siguran boravak gostiju u Novigradu je onaj ljudski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom