ODLIČNE TURISTIČKE BROJKE

ISTARSKI MALI BISER JADRANA Kolovoz kao rekordne 2019.: TURISTA IZ NJEMAČKE NIKAD TOLIKO!

S gotovo 50 tisuća dolazaka te 366 tisuća noćenja, u kolovozu je realizirano 93 posto turističkog prometa u odnosu na isti mjesec 2019. godine

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Novigad

Novigad


Kolovoz je iza nas i slike o iznimno uspješnoj turističkoj sezoni postaju jasnije. Direktorica Vesna Ferenac iz Turističke zajednice Novigrada, zadovoljno je iznijela podatke o ostvarenim rezultatima do kraja glavnog dijela sezone.

- S gotovo 50 tisuća dolazaka te 366 tisuća noćenja, u kolovozu smo realizirali 93 posto turističkog prometa u odnosu na kolovoz 2019. godine, kazala je Ferenac, istaknuvši da su najbrojniji gosti bili Nijemci. Njih je bilo 60 posto više nego 2019. Slijede Slovenci, unatoč padu od 30 posto u odnosu na predlani, te Austrijanci kojih je u odnosu na 2019. bilo manje za 16 posto. Nizozemaca je bilo tri posto manje nego najuspješnije sezone dosad, a Čeha pet posto manje.

U kolovozu je najviše turista boravilo u kampovima, u kojima je bilo šest posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu. Drugi izbor je privatni smještaj s minusom od deset posto u odnosu na doseg iz 2019., te hoteli kod kojih je zabilježeno dva posto više dolazaka. U ostalim objektima, pansionima, bungalovima i sličnima, zabilježeno je 11 posto manje noćenja, dok su u nekomercijalnom smještaju noćenja manja za čak 38 posto.

Zanimljiva je i usporedba prvih osam mjeseci ove s istim razdobljem 2019. godine.

- Ostvareno je 132.600 dolazaka, što je 30 posto manje, te 834.500 noćenja, odnosno, 25 posto manje u odnosu na predlani, kazala je Ferenac, dodavši da je struktura gostiju vrlo slična kao u kolovozu.

Sjajna slika neočekivano uspješne turističke sezone otkrila je i tamniju stranu hrvatskog turizma. Ferenac je detektirala dva problema - radna snaga i javna okupljanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater