radovi u tijeku

NOVIGRAD: Sanira se obalni zidić na rtu Mujela

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Novigrad

Novigrad


Od konca prosinca u tijeku je izgradnja odnosno sanacija potpornog obalnog zidića u predjelu rta Mujela (ili Gruer, prema nekim izvorima), uz novigradsku obalnu šetnicu od Karpinjana prema Pineti odnosno Kastaniji, u blizini arheološkog nalazišta rimske ville rustice iz 1. stoljeća, na kojem su arheološka istraživanja započela 1995. godine, kako i stoji na tamo postavljenoj informativnoj ploči.

Riječ je o 80-ak metara zida koji novigradski lungomare dijeli od plaže podno same šetnice, a kojeg će se sanirati odnosno iznova sagraditi nakon što je zbog djelovanja mora tijekom vremena djelomično oštećen. Novi će se zid, visok nešto manje od metra i pol, izgraditi u kamenu, kako bi se vizualno uklopio u okolinu, ali će se u stražnjem dijelu dodatno pojačati i betonskom armaturom.

Prostor između asfaltirane šetnice i samog zidića nasut će se zemljom, koju je more svojim djelovanjem - valovima i plimama, erodiralo i odnijelo. U okviru zahvata će se, na dijelovima gdje je to potrebno, sanirati i učvrstiti i 20-ak metara obližnjeg zida, na samom arheološkom lokalitetu. Radovi vrijedni oko 70 tisuća kuna povjereni su novigradskom građevinskom obrtu Tašo, a njihov je dovršetak planiran tijekom veljače, ovisno o vremenskim prilikama, ali i izmjeni plima i oseka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom