KULTURNI KRUG PO OPĆINI MEDULIN

NOVI NAČIN DRUŽENJA MJEŠTANA: U projekt bilo uključeno čak 650 sudionika svih uzrasta

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Kuhale su se tradicijske namirnice poput njoka (Đulijano BELIĆ)

Od siječnja je obilježen Svjetski dan smijeha, izvanredno dobro posjećenim stand up nastupom Zorana Todorovića Todora, veljače, u kojoj je s dvije aktivnosti obilježen Međunarodni dan materinjeg jezika

Predstavljeni su rezultati projekta „Kulturni krug po općini Medulin“, šestomjesečni projekt očuvanja i valorizacije istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja. Novac za taj projekt osigurala je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, iz sredstava Fonda gradova i općina, u iznosu od 15.000 kuna te Općine Medulin koja ga financira iz svojega proračuna iznosom od 16.450 kuna. Predstavnica udruga Sakramenski Mutila i Format, Lara Vujica predstavila je dosadašnje projektne aktivnosti, kojima su kroz protekle mjesece, počevši od siječnja, obilježavani značajni datumi raznolikim događajima i manifestacijama, a koje su članovi udruga, njih desetak pripremali, organizirali i realizirali volontirajući.

Igraonice, pješačenja i razni nastupi

U ime udruga Lara Vujica ovom se prilikom zahvalila i svima koji su u aktivnostima projekta aktivno sudjelovali, od najmlađih sumještana, djece iz vrtića i osnovne škole, njihovih voditelja, učitelja, roditelja, mještana i posjetitelja. Kao značajan podatak istaknula je broj uključenih sudionika koji su sudjelovali u projektu, do sada njih 650, kao najjasniji pokazatelj uspješnosti projekta

Od siječnja u kojemu je obilježen Svjetski dan smijeha, izvanredno dobro posjećenim stand up nastupom Zorana Todorovića Todora, veljače, u kojoj je s dvije aktivnosti obilježen Međunarodni dan materinjeg jezika - za mještane i posjetitelje projekcijom dokumentarnog filma „Kontraband“ udruge Spod Učke, a za najmlađe zabavno-edukativnim događajem „Lovci na domaće beside“, zatim Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana pripovijedanja povodom kojih je u ožujku za učenike viših razreda OŠ dr. Mate Demarin Medulin organizirana gostujuća kazališna izvedba „Štuorica od polnoći“, u produkciji INK Pula.

U travnju su održane dvije aktivnosti projekta, gastro edukativan događaj „Od korune do pijata“, kojim se prvi puta u Medulinu u suradnji partnera projekta, Sindikata umirovljenika Općine Medulin te medulinskih mjesnih odbora 1 i 2 obilježio Svjetski dan zdravlja, a potom je povodom Međunarodnog dana društvenih igara u Multimedijalnom centru općine Medulin, za male i velike zaljubljenike u stolne i društvene igre održan događaj „Igre u kumpaniji“.

Ovaj su događaj udruge Mutila, Format i Sakramenski pripremile i realizirale u suradnji s igraonicom Valdragon Pula, udrugom Zaigrana koza iz Pule te SF&F Mordele iz Poreča.

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Uslijedio je Svjetski dan kulture i kulturne raznolikosti, koji je u svibnju obilježen projekcijom dokumentarnog filma „Medižije kontra štrigarije“, u produkciji i realizaciji udruge Spod Učke, a u lipnju se u suradnji s Općinom Medulin i udrugom Zelena Istra, zajedničkim velikim događajem, prvi puta do sada obilježio Svjetski dan zaštite okoliša.

Edukativno interaktivno predavanje „Ča znadu biljke“ i uz njega upriličena degustacija raznih zdravih, i isključivo na bazi bilja i voća spravljenih sladoleda, smoothyja, shakeova, sokova i čajeva izazvalo je izniman interes mještana koji su se okupili u velikom broju i sudjelovali u događaju razmjenom znanja i iskustava upravo o značaju i koristima autohtonih ljekovitih i jestivih biljaka.

Dosad realizirane aktivnosti projekta, organizirane su na području općine Medulin u želji i s ciljem da se kroz njihovu provedbu, u obliku malog pilot projekta, potakne društvene promjene na način da se poveća suradnja među udrugama, s Općinom Medulin, ustanovama i organizacijama na njezinom području, kao i da se poveća uključenost mještana svih generacija u projekte u kojima će aktivno participirati i osvijestiti da je u suradnji moguće stvarati vrijedne i nove ideje i inicijative.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater