KULTURNI KRUG PO OPĆINI MEDULIN

NOVI NAČIN DRUŽENJA MJEŠTANA: U projekt bilo uključeno čak 650 sudionika svih uzrasta

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Kuhale su se tradicijske namirnice poput njoka (Đulijano BELIĆ)

Kuhale su se tradicijske namirnice poput njoka (Đulijano BELIĆ)


Od siječnja je obilježen Svjetski dan smijeha, izvanredno dobro posjećenim stand up nastupom Zorana Todorovića Todora, veljače, u kojoj je s dvije aktivnosti obilježen Međunarodni dan materinjeg jezika

Predstavljeni su rezultati projekta „Kulturni krug po općini Medulin“, šestomjesečni projekt očuvanja i valorizacije istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja. Novac za taj projekt osigurala je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, iz sredstava Fonda gradova i općina, u iznosu od 15.000 kuna te Općine Medulin koja ga financira iz svojega proračuna iznosom od 16.450 kuna. Predstavnica udruga Sakramenski Mutila i Format, Lara Vujica predstavila je dosadašnje projektne aktivnosti, kojima su kroz protekle mjesece, počevši od siječnja, obilježavani značajni datumi raznolikim događajima i manifestacijama, a koje su članovi udruga, njih desetak pripremali, organizirali i realizirali volontirajući.

Igraonice, pješačenja i razni nastupi

U ime udruga Lara Vujica ovom se prilikom zahvalila i svima koji su u aktivnostima projekta aktivno sudjelovali, od najmlađih sumještana, djece iz vrtića i osnovne škole, njihovih voditelja, učitelja, roditelja, mještana i posjetitelja. Kao značajan podatak istaknula je broj uključenih sudionika koji su sudjelovali u projektu, do sada njih 650, kao najjasniji pokazatelj uspješnosti projekta

Od siječnja u kojemu je obilježen Svjetski dan smijeha, izvanredno dobro posjećenim stand up nastupom Zorana Todorovića Todora, veljače, u kojoj je s dvije aktivnosti obilježen Međunarodni dan materinjeg jezika - za mještane i posjetitelje projekcijom dokumentarnog filma „Kontraband“ udruge Spod Učke, a za najmlađe zabavno-edukativnim događajem „Lovci na domaće beside“, zatim Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana pripovijedanja povodom kojih je u ožujku za učenike viših razreda OŠ dr. Mate Demarin Medulin organizirana gostujuća kazališna izvedba „Štuorica od polnoći“, u produkciji INK Pula.

U travnju su održane dvije aktivnosti projekta, gastro edukativan događaj „Od korune do pijata“, kojim se prvi puta u Medulinu u suradnji partnera projekta, Sindikata umirovljenika Općine Medulin te medulinskih mjesnih odbora 1 i 2 obilježio Svjetski dan zdravlja, a potom je povodom Međunarodnog dana društvenih igara u Multimedijalnom centru općine Medulin, za male i velike zaljubljenike u stolne i društvene igre održan događaj „Igre u kumpaniji“.

Ovaj su događaj udruge Mutila, Format i Sakramenski pripremile i realizirale u suradnji s igraonicom Valdragon Pula, udrugom Zaigrana koza iz Pule te SF&F Mordele iz Poreča.

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Uslijedio je Svjetski dan kulture i kulturne raznolikosti, koji je u svibnju obilježen projekcijom dokumentarnog filma „Medižije kontra štrigarije“, u produkciji i realizaciji udruge Spod Učke, a u lipnju se u suradnji s Općinom Medulin i udrugom Zelena Istra, zajedničkim velikim događajem, prvi puta do sada obilježio Svjetski dan zaštite okoliša.

Edukativno interaktivno predavanje „Ča znadu biljke“ i uz njega upriličena degustacija raznih zdravih, i isključivo na bazi bilja i voća spravljenih sladoleda, smoothyja, shakeova, sokova i čajeva izazvalo je izniman interes mještana koji su se okupili u velikom broju i sudjelovali u događaju razmjenom znanja i iskustava upravo o značaju i koristima autohtonih ljekovitih i jestivih biljaka.

Dosad realizirane aktivnosti projekta, organizirane su na području općine Medulin u želji i s ciljem da se kroz njihovu provedbu, u obliku malog pilot projekta, potakne društvene promjene na način da se poveća suradnja među udrugama, s Općinom Medulin, ustanovama i organizacijama na njezinom području, kao i da se poveća uključenost mještana svih generacija u projekte u kojima će aktivno participirati i osvijestiti da je u suradnji moguće stvarati vrijedne i nove ideje i inicijative.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum