NAJNOVIJEPREDSTAVLJEN PROJEKT

KULTURNI KRUG PO OPĆINI MEDULIN: Uključiti sve Medulince u društveni život lokalne zajednice

Među medulinskim pozornicama bit će i ona kod 'malina na vitar' (Neven LAZAREVIĆ)

Projekt sadrži deset događaja u idućih šest mjeseci, a otvara ga stand-up show pulskog komičara Todora u petak 25. siječnja u medulinskom Multimedijalnom centru

* Projekt je s 15.000 kuna podržala nacionalna Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a Općina Medulin s preostalih 16.450 kuna

"Kulturni krug po općini Medulin", s deset edukativno-kulturnih događaja u idućih šest mjeseci, novi je projekt udruga Mutila, Sakramenski i Udruge ljubitelja Format. Program su jučer u medulinskoj vijećnici predstavili njihovi predstavnici Nenad Cukon, Mirjana Siladić i Lara Vujica, u prisustvu pročelnice općinskog Odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzane Racan Stern. Uz besplatno sudjelovanje u projektnim aktivnostima, sve predstojeće događaje veže tema istarskog lokalnog identiteta, tradicije, kulture i običaja, a cilj je potaknuti aktiviranje i uključivanje mještana svih generacija u društveni i kulturni život lokalne zajednice.

Projekt je Udruga Mutila prijavila svojedobno na natječaj za male projekte u zajednici "Mali projekti za bolje sutra", a s 15.000 kuna podržala ga je nacionalna Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Budući da je ukupna financijska konstrukcija projekta 31.450 kuna, Općina Medulin će, kako je rekla pročelnica, podržati projekt s 16.450 kuna.

Raznolikost sadržaja za sve generacije

Projekt podrazumijeva deset događaja u idućih šest mjeseci, počevši s anti stand-up showom pulskom komičara Todora u petak 25. siječnja u medulinskom Multimedijalnom centru.

U povodu Međunarodnog dana materinjeg jezika, i u cilju očuvanja i promicanja domaćih narječja, 21. veljače organizirat će se u prostoru Općine Medulin edukativno-zabavni događaj za djecu nižih razreda osnovne škole, učitelje, roditelje. Događaj uključuje tradicionalne igre, kviz domaće beside i razgovor sa spisateljicom Marijom Družetom, koja piše isključivo na pomersko-premanturskom dijalektu.

Istog dana i istim povodom, za mještane, udruge, zainteresirane posjetitelje organizirat će se gostovanje i razgovor sa Vivijanom Brkarić iz udruge Spod Učke, producenticom dokumentarnih filmova. Te će večeri slijedi projekcija dokumentarnog filma "Kontraband", koji je realizirala i producirala udruga Spod Učke.

Gostujuća izvedba pripovjednog kazališta "Štuorice od polnoć" u produkciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula na programu je 20. ožujka.

Uz Svjetski dan zdravlja 7. travnja, slijedi rekreativno-edukativni i gastro događaj u sklopu kojega će se održati zajednička šetnja i branje šparoga, a potom edukativna radionica pripreme zdrave domaće hrane - u kojoj će uključeni najmlađi (školarci nižih razreda) učiti i zajedno sa uključenim umirovljenicima i članovima udruga s područja općine Medulin. Tako će uz učiteljice i roditelje umijesiti njoke, napraviti šugo od šparoga i zajedno objedovati.

U povodu Međunarodnog dana društvenih igara 11. travnja slijedi zabavno-edukativan događaj u suradnji s igraonicom Valdragon Pula te vrtićima i školom iz općine Medulin. Tom će se prilikom predstaviti i zaigrati društvena igra Malin na vitar (koju je realizirao Dječji vrtić Medulin), a u cilju revitalizacije, očuvanja i promocije simbola Medulina, medulinskoga malina na vitar - obnovljenog mlina na vjetar. Svi uključeni tada će moći zaigrati i druge društvene igre koje u goste donose predstavnici igraonice Valdragon.

Završnica uz koncert i izložbu fotografija

U svibnju će se organizirati projekcija dokumentarnog filma "Medižije kontra štrigarije" udruge Spod Učkom, u kojem autori propituju intrigantnu, specifičnu temu: kako od davnina ljudi razloge za nesreće i nevolje koje su im se događale pripisuju 'štrigarijama' odnosno zlom djelovanju štriga, mora, štriguna, kudlaka i drugih nadnaravnih bića. Kroz priče kazivača na dijalektima i jezicima koji se govore u Istri i Kvarneru mještani i posjetitelji saznati će o kakvim se bićima radi te o 'medižijama', odnosno načinima kako se od njih zaštititi te poništiti njihovo negativno djelovanje. Ovaj se događaj planira održati na otvorenom, na medulinskoj Placi.

U lipnju će se u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša organizirati za sve uzraste predavanje o autohtonim biljnim vrstama, a potom će u maloj građanskoj akciji, mještani, članovi udruga, školarci i djeca iz vrtića zajedno na odabranoj lokaciji zasaditi mali vrt autohtonih biljaka te postaviti informativnu tabelu.

U lipnju se također obilježava Svjetski dan glazbe (21. lipnja), upravo na dan početka ljeta, te će u toj prigodi organizirati završni događaj ovog prvog šestomjesečnog ciklusa "Kulturnog kruga po općini Medulin". Glazba kao izniman element identiteta bit će predstavljena kroz koncert na otvorenom, koji se planira održati kod medulinskog 'malina na vitar'. Sudionici, amaterski i profesionalni glazbenici svoje će izvedbe pokloniti mještanima svih generacija i posjetiteljima. Događaj će poslužiti i kao kulisa izložbi fotografija proizašlih iz realizacije projekta te će se na njemu plesnim koreografijama i nastupima predstaviti i druge udruge odnosno skupine iz vrtića i osnovne škole. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam