Najmlađi istarski načelnik

NOVI ISKORAK U OPĆINI KAROJBA. Marko Lakošeljac: Dogradnjom škole oslobodit će se prostor za otvaranje produženog boravka i jaslica

Kopitarsko polje je turistički i povijesno vrlo zanimljivo područje. Ondje se nalazi Sopajac, najveći dolac u Istri, na njega se nadovezuje jama Gavranik, pa ostaci crkve sv. Marije od Badoša, zatim brdo Glogovac - vidikovac s kojega se pruža pogled od gotovo 360 stupnjeva među ostalim i na desetak zvonika u okolici. Ondje je izvor Badavca gdje se svake godine održava pjesnički susret.

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Marko Lakošeljac (snimio Danilo Memedović)

Marko Lakošeljac (snimio Danilo Memedović)


Čini se da su građani Općine Karojba jasno željeli promjene s obzirom na to da je na lokalnim izborima zabilježena rekordna izlaznost glasača u Istri od 66,2 posto. U drugom krugu suvereno je s 63,2 posto glasova, kao kandidat HDZ-a, pobijedio Marko Lakošeljac postavši s 28 godina trenutno najmlađi istarski općinski načelnik. Nije to prvi put da HDZ osvaja Karojbu budući da je 1997. godine ondje za načelnika postizborna koalicija HDZ-HSS izglasala HDZ-ovog kandidata Sinčića. Ali ne danas općepoznatog Ivana Vilibora, već Milivoja Sinčića.

Što je ovoga puta presudilo?

- Možda je moja proaktivnost u tom kraju dala naznaku ljudima da je vrijeme za novi iskorak. Možda i nije toliko presudilo neko veliko nezadovoljstvo koliko to što su ljudi postali željni promjene. S bivšim načelnikom (Alen Rosić op.n.) ostao sam u vrlo korektnim odnosima, zaista pomaže kao vijećnik i suradnja je na visini. Nismo mi toliko velika općina da bi se politički borili, već zajednički radimo za dobrobit građana. 

Inače, u Općinskom vijeću HDZ ima četiri vijećnika (osvojili 42,3 posto), Rosićeva grupa birača tri (32,5 posto), a IDS dva vijećnika (25,1 posto). Predsjednica je Sanja Mališa (HDZ), potpredsjednica, a potpredsjednik Dalen Bertoša (IDS). Je li Rosićeva lista opozicija?

- Ne bih rekao da je opozicija, jer je zasad svaka odluka jednoglasno donesena. Sve se dogovaramo i unaprijed informiramo vijećnike tako da zasad sve funkcionira suradnički i konstruktivno.

Koje su najvažnije odluke donesene u prvih pola godine mandata? Proračun?

- Jednoglasno je izglasan proračun u visini od gotovo 7 milijuna kuna što je dosta više nego proteklih godina. Tijekom ove godine kreće projekt izmjene javne rasvjete onom štedljivom na čitavom području što će općinu stajati oko milijun kuna, a sredstva su osigurana zajmom kod HBOR-a. Izmijenit će se oko 400 rasvjetnih tijela te dodatno postaviti 50 njih na već postavljene stupove. Proširenje mreže javne rasvjete ići će u drugoj fazi, nakon što vidimo kakve su uštede ostvarene. Drugi projekti tiču se završetka obnove društvenih domova. Dom u Motovunskim Novakima u potpunosti je obnovljen, a treba ga opremiti. Stoga treba osmisliti sadržaj kako bi mogao donositi i turističku ili gospodarsku dobit.

Dom u Rakotulama je u derutnom stanju i potrebna je rekonstrukcija. Projekt je već gotov, ali ćemo ga prilagoditi kako bi mogli konkurirati na više natječaja. Nećemo čekati europske projekte, jer to iziskuje zapošljavanje osobe koja će raditi na tome, a u općinskom proračunu imamo jedva sumu plaća za tri osobe. Budući da se radi o projektu vrijednom nekoliko milijuna kuna razvodnit ćemo ga u nekoliko faza, a računamo na natječaje LAG-a, ministarstava regionalnog razvoja, turizma, poljoprivrede… Taj bi dom dobio naslov "Kuća istarskih tradicija", a u njoj bismo promovirali tartufe, maslinovo ulje, vino, rakije, sa svime čime u centralnoj Istri obilujemo. U domu i njegovoj okolici planiramo pokrenuti gastro manifestaciju na kojoj bi se nudili proizvodi naših i drugih OPG-a, a pošto je nekad postojala "Fešta domaćeg kruha" možda bi je tako nazvali. Smatram da Rakotule zaslužuju takvu manifestaciju.

gg

Kao prioritete ste prije izbora naveli i energetsku obnovu osnovne škole u Karojbi?

- Iz HBOR-a su nam dali zeleno svjetlo za financiranje dokumentacije, a krajem godine školu su posjetili konzultanti. Utvrdili smo da nam je uz energetsku obnovu cilj nadogradnja škole s 2 do 4 učionice. Trenutno škola ima 8 učionica od kojih je jedna prizemna. U prizemlju bi ostala knjižnica, školska kuhinja, spremište i kotlovnica, dok bi se na katu obnovile i proširile učionice. Tako bismo dobili prostor za produženi boravak učenika nižih razreda, ali i predškolaca. A onda bismo time u dječjem vrtiću dobili prostor za otvorenje jasličke skupine.

S obzirom da škola u susjednom Motovunu zbog slivnih voda trpi oštećenja postoji li mogućnost objedinjavanja ovih dviju škola, pa i vrtića?

- Bilo je razgovora o objedinjavanju, ali zasad se svaka općina brine o svojim ustanovama. Ako bismo dobili takav projekt koji bi omogućavao prihvat učenika recimo viših razreda mi ne bismo imali ništa protiv. Mislim da bi se tako ostvarile uštede. Ali naravno, to ovisi o mišljenju načelnika, vijeća i građana Motovuna. Treba pitati ljude.

Kakva je popunjenost dječjeg vrtića?

- Imamo dvije odgojne skupine, svaka s 22 djece. Dvoje djece nisu upisane, ali su se roditelji uspjeli snaći na drugi način. Sada imamo veću grupu djece koja će krenuti u prvi razred tako da će se osloboditi pokoje mjesto. Vrtić je uvijek tu negdje na maksimalnoj popunjenosti. Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme steći uvjete za jasličku skupinu, pa da tako pomognemo roditeljima. Ali prvo moramo posložiti financije. Naime, otkad je izmijenjen porezni zakon o povratu poreza mladima do 25 godine starosti iz proračuna im se vraća iznos od 750 tisuća kuna što je znatan udarac za proračun. Po posljednjem smo popisu stanovništva druga najmlađa općina u Istri, a ne bih se začudio da sada budemo prva.

Projekt odvodnje?

- Dobivena je lokacijska dozvola za naselje Močibobi, ali i kompletno naselje Karojba, Kamena vas i Rabotani. Trenutno rješavamo imovinsko-pravne odnose, nakon čega će uslijediti dobivanje građevinske dozvole. Objedinjena javna nabava uključivat će Hrvatske vode, Usluga Odvodnju, Istarski vodovod (izmjena cijevi) i Županijsku upravu za ceste koja će sanirati tu posljednju dionicu neobnovljene ceste koja prolazi kroz Močibobe. Taj projekt će ići u fazama iz godine u godinu, a pročistač je predviđen kod potoka Krvar na granici općina Karojba i Motovun. IVS će sa svoje strane graditi kanalizaciju u Motovunskim Novakima i Škropetima. Najavili su početak radova, ako ne zapnu s građevinskom dozvolom, dogodine.

S kojim ste se problemima susreli na početku mandata?

- Nije bilo nekih zahtjevnih problema ili dugova, ali na početku opterećenje stvara sama nova funkcija s kojom dosad nisi bio upoznat. Sada mislim da sam uspio uhvatiti korak, ali za dobivanje pune slike stanja i potreba treba proći godinu dana.

S obzirom na nedostatne općinske prihode spomenuli ste prije izbora da će vam cilj biti razviti poduzetničku zonu Margaroti.

- To sam spomenuo, jer sam imao informacije da na javnu dražbu ide nekadašnja tamošnja građevinska tvrtka Kapeloto, a želja nam je bila da se taj prostor poduzetničke zone ponovo stavi u funkciju. Vjerujem da će to tako biti uskoro.

Je li ostalo zemljište u toj zoni mahom privatno ili općinsko?

- Sve je privatno. To je minus, ali općina nema vlastito zemljište gdje bi mogla osnovati takvu zonu. No, u prostornom planu smo rezervirali prostor za obnovljive izvore energije u Polju u veličini od 4 hektara.

gg

Već kad smo kod Kopitarskog polja, spomenuli ste da želite turističko-izletnički revitalizirati to jedinstveno područje Istre.

- To je turistički i povijesno vrlo zanimljivo područje. Ondje se nalazi Sopajac, najveći dolac u Istri, na njega se nadovezuje jama Gavranik, pa ostaci crkve sv. Marije od Badoša, zatim brdo Glogovac - vidikovac s kojega se pruža pogled od gotovo 360 stupnjeva među ostalim i na desetak zvonika u okolici. Ondje je izvor Badavca gdje se svake godine održava pjesnički susret. Baš razmišljamo kako da to područje nanovo podignemo, a svi prijedlozi su dobrodošli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum