ISTRIANA

Nominirani pojedinci iz područja kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i obrazovanja, gospodarstva i sporta: NAJVEĆA SNAGA ISTRE SU VRIJEDNI POJEDINCI KOJI SVAKOG DANA UZDIŽU SVOJU OKOLINU

Kao i svake godine o svakom laureatu, kojem će pripasti statua Istriana, rad akademskog kipara Erosa Čakića i njegova grafika, bit će snimljen poseban video-clip – zapis koji će biti prikazan na svečanosti dodjele ove godišnje nagrade

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon prošlogodišnje 13 (ne)sretne dodjele Istriane kada, za razliku od proteklih godina, nije se nagrada dodijelila najuspješnijim pojedincima iz područja kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i obrazovanja, gospodarstva i sporta, već svima onima koji su od kraja veljače 2020. godine bili na prvoj liniji borbe protiv COVID-a-19, ove godine neovisno o tome što epidemiološka situacija i dalje nije povoljna, nastavlja se s već uhodanom tradicijom.

Dodjela 17. prosinca

Stigli smo tako do 14. dodjele Istriana koja će se ove godine održati 17. prosinca u pulskom kinu Valli s početkom u 13 sati. Povjerenstvo za dodjelu Istriane je već objavio kandidate u pojedinim kategorijama, a od ponedjeljka, 29. studenog krenule su i posebne emisije u programu Radio Pule od 14.30 do 14.50 sati u sklopu kojih i slušatelji imaju mogućnost dati svoje glasove. Naravno, osim njih glasovat će i gradonačelnici, načelnici Istarske županije, gospodarstvenici, zdravstveni, kulturni, sportski djelatnici, medijski djelatnici, ali to je moguće učiniti putem Facebook stranice Radio Pule, medijskog pokrovitelja ovog projekta.

Kao i svake godine o svakom laureatu, kojem će pripasti statua Istriana, rad akademskog kipara Erosa Čakića i njegova grafika, bit će snimljen poseban video-clip – zapis koji će biti prikazan na svečanosti dodjele ove godišnje nagrade.

Pokrovitelj manifestacije je Istarska županija uz podršku svih istarskih gradova, a generalni sponzor je Istarska kreditna banka Umag. Inicijator cijelog projekta koji je započeo 2008. godine, kada je prva dodjela Istriane održana u porečkoj Istarskoj sabornici, je kolega-novinar Hine Daniel Sponza.

- Nakon što smo prošle godine nagradili sve one pojedince i institucije koji zbog COVID-a 19, nažalost, i dalje rade 24 sata dnevno i naprosto su stup zdravstvenog sustava te smo im time izrazili zahvalnost za sve što čine, ove godine dodjelu Istriane održat ćemo u nešto "normalnijim" uvjetima, ali i dalje pridržavajući se svih epidemioloških mjera jer je virus i dalje prisutan. Ono što svi uvijek tvrde, najveća snaga Istre su upravo njeni ljudi odnosno vrijedni pojedinci koji svakog dana uzdižu svoju okolinu. Među njima nalaze se i oni posebno vrijedni kojima se iz godine u godinu trebamo pokloniti, i upravo je to svrha ove nagrade, navodi Sponza.

U kategoriji Zdravstvo nominirani su Jasna Valić, dr. med., spec epidemiologije, voditeljica Službe za epidemiologiju, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije. U radnom vijeku vodila je Centar za savjetovanje i testiranje na HIV te je održala više radio-emisije na predmetnu temu. Važnost epidemiologije kao preventivne grane medicine, posebno je došla do izražaja u ove dvije zadnje pandemijske godine tijekom kojih, u suradnji sa svojim kolegama, ulaže velike napore u suzbijanju i kontroli epidemije. Član je Stožera IŽ te svakodnevno organizira provedbu protuepidemijskih mjera.

Emanuela Franko Dujmović, mag. pharm., Ljekarna Novigrad uz svoj redovni rad u ljekarni u svoje slobodno vrijeme uključuje dobrovoljno u razne aktivnosti i suradnju s OŠ Joakima Rakovca Sv. Lovreč Pazenatički. Daniel Ferlin, dr. med., spec. obiteljske medicine, voditelj Ispostave Umag, Istarski domovi zdravlja definiran je jednim od onih obiteljskih doktora koji ne žele samo ispunjavati uputnice, već smatraju da je uloga obiteljskog doktora liječiti i izliječiti, a ne slati na liječenje. Doprinos dr. Ferlina je u cijepljenju protiv Covida je nemjerljiv. Lorena Lazarić Stefanović, dr. med., spec mikrobiologije dugi niz godina radila je u Zavodu za javno zdravstvo, a zadnjih šest godina u Općoj bolnici Pula. Njezino stručno znanje pomoglo je u postavljanju organizacijskih uvjeta rada u ovo vrijeme pandemije.

U kategoriji Glazba nominirani su tenor-trombonist, skladatelj i aranžer Miron Hauser zbog svojih višestrukih uspjeha, zatim skladateljica i pijanistica Elda Krajcar Percan s Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koja ove godine slavi 40. obljetnicu umjetničkog rada i Goran Kauzlarić Griff, glazbenik iz Buja koji je prošle godine proslavio 40. godišnjicu glazbenog djelovanja.

Iz domene Kulture nominirani su poznati vizualni umjetnik Matija Debeljuh, autor s respektabilnom međunarodnom karijerom te posthumno Drago Orlić novinar, pjesnik, književnik, satiričar, publicist, slikar, kulturni djelatnik i promotor gastronomije (Mandelići, općina Svetvinčenat, 15.I.1948. - Pula, 3.V.2021.).

Znanost i obrazovanje

U kategoriji Znanost i obrazovanje imenovane su Davorka Parmać, prof., ravnateljica Osnovne škole Rivarela Novigrad, Dijana Majstorović, magistra sestrinstva, viši predavač, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i dr. sc. Lina Pliško - redovita profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta - sve zbog iznimnih rezultata u svome radu.

U kategoriji Sporta nominiran je Danial Temim, koji je već15 godina trener paraolimpijke Mikele Ristoski s kojom je ostvario sve njene najveće međunarodne uspjehe i Ria Vojković, Boćarski klub Labin, koja je ove godine osvojila zlatnu medalju u mješovitim parovima, srebrnu medalju u štafetnom izbijanju i brončanu medalju u mješovitim štafetama na svjetskim prvenstvima te još puno toga. U kategoriji gospodarstva nominirani su Milena Mičić (Aquarium Pula d.o.o.) i Carel Adriatic d.o.o., Labin, za sjajan rad u svojim područjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of