PROJEKT

NEVIDLJIVA SAVIČENTA Osnovano Vijeće za kulturu Općine Svetvinčenat

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Srednjovjeklovni festival u Savičenti (Danilo MEMEDOVIĆ)

Krajem 2018. godine započela je provedba projekta "Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu", sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva koji ostvaruje društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Jedan od ciljeva projekta, pored osposobljavanja svih sudionika za vrednovanje kulturnog dobra i planiranje lokalnih kulturnih programa, te unaprjeđivanja kulturnog programa u općini Svetvinčenat suvremenim umjetničkim sadržajima, je i formiranje Vijeća za kulturu općine Svetvinčenat.

Ovo je Vijeće osnovano temeljem Odluke na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća, a formalno je Vijeće za kulturu počelo postojati 24. siječnja i to imenovanjem članova Vijeća na mandatno razdoblje od dvije godine. Vijeće se sastoji od šest članova, a čine ga Mario Benčić, predsjednik Vijeća za kulturu Općine Svetvinčenat i član Šikuti Machinae, Marina Benčić, potpredsjednica vijeća za kulturu Općine Svetvinčenat, Dean Perković, predstavnik Općine Svetvinčenat, Bruno Macan, predstavnik Povijesne udruge Kaštel, Petra Glad Mažar, predstavnica Zagrebačkog plesnog ansambla, te Maša Milovac, predstavnica udruge Avanti! Centar Avangardi.

Vijeće za kulturu Općine Svetvinčenat radno je tijelo Općinskog vijeća za pojedina područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva radi proučavanja i razmatranja kulturnih pitanja, sudjelovanja u davanju mišljenja i prijedloga prilikom utvrđivanja kulturnih politika i mjera za njeno provođenje i predlaganja Programa javnih potreba u kulturi za koje se sredstva osiguravaju u Proračunu Općine Svetvinčenat. Neki od najznačajnijih ciljeva osnovanog Vijeća su donošenje smjernica kulturnog razvoja općine i usvajanje plana kulturnog programa općine, a sudjelovat će i u evaluaciji Programa javnih potreba u kulturi Općine Svetvinčenat.

Projekt Nevidljiva Savičenta objedinjuje prakse, inicijative i pojedince koji suvremenim umjetničkim postupcima povezuju materijalnu i nematerijalnu, lokalnu kulturnu baštinu s izazovima današnjice. Nastao u suradnji lokalne samouprave, odnosno Općina Svetvinčenat, i organizacija civilnog društva koje profesionalno djeluju u području suvremenih umjetničkih praksi (Šikuti Machine, Apoteka), plesnih i izvedbenih umjetnosti (Mediteranski plesni centar/ZPA), te izvode uprizorenja povijesnih događanja (Povijesna udruga Kaštel), ovaj dvogodišnji projekt dodatno obogaćuje kulturni kontekst Svetvinčenta i uključuje lokalnu zajednicu u dijalog. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater