presuda u korist grada

NEMA VIŠE ZAPREKA: Do kraja travnja počinje gradnja doma za starije u Labinu

| Autor: Branko BIOČIĆ
Labin - simulacija doma za starije

Labin - simulacija doma za starije


Ovih je dana ponovno aktualna višegodišnja tema o početku gradnje Doma za starije kojeg Labinjani s nestrpljenjem iščekuju. Naime, već dobro poznata situacija oko rješavanja sudskog spora na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske sada je dobila i svoj epilog. Presuda je zaprimljena u pisarnicu Grada Labina te je, kako se i očekivalo, pozitivna po Grad Labin i njegove građane te više ne postoje nikakve zapreke da se postupak nastavi, odnosno da započne gradnja toliko željenog objekta.

Podsjetimo, gradonačelnik Valter Glavičić objasnio je kako je stranka u postupku, što je njezino pravo, uputila žalbu na geodetski elaborat te je žalba dospjela do Upravnog suda. Iščekivanje i strpljivost nagrađene su te je gradonačelnikov optimizam oko presude imao smisla s obzirom da je - pozitivna.

- Više zapreka nema, gradimo Dom za starije. Svjestan sam kako su sugrađani predugo ovo čekali, no na sudske postupke ne može se utjecati. Slijedi nam izdavanje građevinske dozvole te možemo započeti s gradnjom. Kao što znate, financiranje je osigurano, te nam Istarska županija uvelike pomaže financirajući 50 posto vrijednosti kredita, a ovaj objekt koji realno vrijedi puno više od 36 milijuna kuna, koliko će stajati njegova izgradnja i opremanje, započinjemo graditi već krajem ovog mjeseca. Sukladno ugovoru, nakon 18 mjeseci u našem će gradu biti izgrađen moderan Dom za starije kakvog naši sugrađani toliko čekaju i zaslužuju, rekao je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Valja istaknuti kako je u pripremi ovog iznimno važnog projekta izvršeno više detaljnih konzultacija sa stručnjacima, ali je i oformljen Tim za izgradnju Doma za starije čiji su članovi predstavnici umirovljenika, ali i struke te predstavnici Grada Labina, Istarske županije i Doma zdravlja Labin. Tim je sudjelovao u prikupljanju podataka za izradu Studije izvedivosti koja je pokazala izvedivost, opravdanost, isplativost i održivost projekta, a izvođač Studije bila je tvrtka CET d.o.o. iz Rijeke.

Kapacitet Doma je 50 korisnika, plus 20 dnevnih korisnika. Predviđeno je 16 jednokrevetnih i 17 dvokrevetnih soba s dodatnom sobom za izolaciju. Moguće je povećanje kapaciteta Doma do 63 stalnih korisnika i 20 dnevnih korisnika, reorganizacijom pojedinih jednokrevetnih soba u dvokrevetne. Zanimljivo je i kako će se u donjoj etaži nalaziti sobe za smještaj korisnika prvog i drugog stupnja, a u istočnom dijelu etaže bit će odvojen dio za smještaj korisnika četvrtog stupnja (Alzheimerova demencija). Korisnici ovog smještaja imat će direktan izlaz u izdvojeni dio vrta na nivou prizemlja. Na prvom katu nalaze se sobe za smještaj trećeg i četvrtog stupnja s popratnim sadržajima,te gerijatrijsko palijativna skrb. Dnevni centar Doma za starije bit će poluotvorenog tipa te će između ostaloga pružati usluge pripreme i dostave obroka te prijevoza starijih osoba koje nisu redovni korisnici doma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom