LABIN

PROJEKT GOTOV, SLIJEDI "GRAĐEVINSKA"   Veliki interes za izgradnju novog doma za starije osobe

| Autor: Branko BIOČIĆ

Gradonačelnik je apelirao na građane i turiste da se pridržavaju prometnih znakova u starom gradu jer je primijećeno da se ne koriste sagrađena ugibališta za autobuse, već se turisti i dalje iskrcavaju iz autobusa na trgu u starom gradu

 

 - Izgradnja Doma za starije ide po planu, projekt je gotov, uskoro ćemo ići na izmjene Prostornog plana, do kraja lipnja na dobivanje građevinske dozvole pa očekujem da će izgradnja Doma početi na kraju godine, rekao je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća labinski gradonačelnik Valter Glavičić odgovarajući na vijećničko pitanje Alde Miletić iz HSU-a. Gradonačelnik je pritom apelirao na građane i turiste da se pridržavaju prometnih znakova u starom gradu jer je primijećeno da se ne koriste sagrađena ugibališta za autobuse, već se turisti i dalje iskrcavaju iz autobusa na trgu u starom gradu.

 Radovi u Rapcu

 Rapčane je, pak, zamolio na razumijevanje i strpljenje zbog buke i prašine uslijed građevinskih radova koji se sada odvijaju u Rapcu, u kojeg se ove godine mnogo ulaže. Naime, građevinska operativa nije mogla istovremeno započeti sve radove pa se neki odvijaju i sada nakon što je sezona već počela.

Vijeće je potom donijelo i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda na području grada Labina, odredilo pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite te primilo na znanje informaciju o stanju sigurnosti na području grada u prošloj godini. Pomoćnik načelnice Policijske postaje Labin Samed Čorić istaknuo je da je stanje sigurnosti dobro jer nisu zabilježeni sigurnosno-rizični događaji koji bi svojim posljedicama i intenzitetom u većoj mjeri ugrožavali sigurnost građana i imovine.

- U odnosu na godinu ranije smanjen je broj kaznenih djela za 3,6 posto, broj prometnih nesreća za 20,2 posto, broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 39 posto, broj ostalih prekršaja bio je manji za 29,6 posto, a smanjen je i broj požara za 15,4 posto, rekao je Čorić.

Vijećnici su prihvatili i izvješća o poslovanju gradskih tvrtki 1. Maj i Labin 2000 za prošlu godinu koja su podnijeli njihovi direktori Alen Golja i Dalibor Zupičić. Prihvaćen je i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna grada Labina za prošlu godinu. Ostvaren je višak prihoda i primitaka u iznosu od 1,9 milijuna kuna te je prenijet u ovogodišnji proračun koji je stoga doživio i prvi rebalans pa sada iznosi 106,7 milijuna kuna, što je povećanje od 3,16 posto. Rebalans ovogodišnjeg proračuna sadrži i korekcije za osnovne škole, vatrogastvo i programe koji se financiraju iz EU fondova, rekla je Marija Kadoić Balaško, pročelnica za financije. Donesene su i prve izmjene i dopune programa održavanja komunalne infrastrukture za ovu godinu koji je povećan za 144 tisuće kuna pa sada iznosi 12,2 milijuna kuna.

 Više novaca socijali

 Predloženim rebalansom najviše je, i to za 137 tisuća kuna, povećano održavanje javne rasvjete. Usvojene su i prve izmjene i dopune Programa pripreme i gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i ostalih objekata u ovoj godini. Program je uvećan za 689 tisuća kuna te sada iznosi 27,8 milijuna kuna. Vijeće je donijelo i prve izmjene i dopune programa jačanja gospodarstva za ovu godinu kojima se taj program povećao za 33 tisuće kuna ili sedam posto. Prve izmjene i dopune doživio je i Socijalni program i to za 50 tisuća. Izvor dodatnih sredstava je županijski proračun, a novac je namijenjen za njegu i pomoć u kući. Na temelju navedenih izmjena, korekcije je doživio i plan razvojnih programa za 2019. Vijećnici su dali suglasnost gradskom trgovačkom društvu 1. Maj za zaduživanje kod Erste banke putem dugoročnog kredita u visini od 145 tisuća eura za nabavu komunalnog vozila (sandučara s dizalicom).

Kako bi se povećala gospodarska konkurentnost i potaknuo razvoj poduzetništva te osigurali dugoročni uvjeti za razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva na sjednici je donijet i Plan izgradnje i upravljanja poslovnom, odnosno poduzetničkom zonom Ripenda Verbanci veličine pet hektara koja se nalazi dva kilometra sjeverno od Labina.

Vijeće je donijelo i odluku o prodaji stanova u gradskom vlasništvu kojom se uređuju uvjeti, način i postupak prodaje. Kako je rekao pročelnik odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom Donald Blašković, Grad Labin ima u vlasništvu 125 stanova, a mnogi su najmoprimci zainteresirani za otkup stana. Zaštićeni najmoprimci to će pravo moći ostvariti neposrednom pogodbom, a ostali putem natječaja. Vijeće je dalo i prethodnu suglasnost na prijedlog izmjena i dopuna Statuta Europske neprofitne udruge ATRIUM u kojoj je Labin jedan od 18 partnera iz 11 različitih zemalja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater