IVAN NINO MIJANDRUŠIĆ

NEKI MINISTRI IMAJU LAZNO HODITI SVAKU ŠETIMANU U ISTRI, ALI DOJDU SAMO FRAJAT, JIS I PIT: Ne odustajem, jer ja kad odustanem to znači da sam pokojni

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ivan Mijandrušić (A. DAGOSTIN)

Ivan Mijandrušić (A. DAGOSTIN)


Na europskom natječaju odobreno im je nepovratnih 6,5 milijuna kuna (80 posto ukupne investicije), ali s obzirom na mršave općinske financije muku muče s preostalih 20 posto koje bi trebala općina osigurati, a nema ih * Nada se da će uskočiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja ili Ministarstvo demografije

S dugogodišnjim načelnikom Općine Gračišće, Ivanom Ninom Mijandrušićem, sastali smo se u novom načelničkom uredu u općinskoj zgradi u koji se pred malo preselio.

Kao što i sam kaže, dosadašnji je ured doista bio jedan od manjih načelničkih ureda, a sad se otvorila mogućnost za proširenje općinskih prostorija. U novoj kancelariji obojanoj u jarku crvenu boju spremno je za Glas Istre pozirao ispred velike reljefne karte Istre. Ljuti ga središnja država koja je, kako kaže, ponovo počela potpuno zakidati male istarske općine.

- Otkad nas je ova famozna Vlada strpala u 7. razvojnu skupinu i oduzela nam status brdsko-planinskog područja nemamo pravo ni prijaviti se na neke natječaje, kaže ogorčeno načelnik Mijandrušić koji najviše brige ima oko najvećeg općinskog projekta - izgradnje dječjeg vrtića s dva odjeljenja vrtićke i jednim odjeljenjem jasličke dobi. Na europskom natječaju odobreno im je nepovratnih 6,5 milijuna kuna (80 posto ukupne investicije), ali s obzirom na mršave općinske financije muku muče s preostalih 20 posto koje bi trebala općina osigurati, a nema ih. Nada se da će uskočiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja s kojima dogovara sastanak. Dopis je poslao i u Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pa očekuje da će se negdje naći sredstva.

Idući projekt - izgradnja sportske dvorane

- Taj projekt jednostavno mora poć. Ne odustajem, jer ja kad odustanem to znači da sam pokojni, kaže slikovito Mijandrušić. Nova zgrada dječjeg vrtića osobito je važna zbog jaslice, jer usluga čuvanja mališana te dobi nudi samo prekapacitirani Pazin. Zgrada na lokaciji Tavolac je projektirana već pred nekoliko godina, a ugovor su potpisali s Ministarstvom regionalnog razvoja. Javnu nabavu očekuju tijekom ove godine, a gradnju iduće. Prve polaznike očekuju 2021. godine.

Osim novog vrtića Mijandrušić je sa suradnicima kao idući projekt zacrtao izgradnju sportske dvorane. Taj je projekt pred dobivanjem građevinske dozvole. "Puno je u zadnje vrijeme sagrađeno tih sportskih dvorana na Pazinštini", spominjemo Mijandrušiću pokušavajući mu sugerirati da ih je možda sada i previše.

- Dobro, dobro, ali svaka općina ima pravo na svoj život, kaže Mijandrušić dodajući da možda izgradnja nekih dvorana u okolici nije bila nužna.

Moguć i spoj na Ipsilon kod Ivola?

Nedavno je otvoren novi kamenolom Krase kraj lokalne ceste Bazgalji - Lindarski Križ, a uskoro bi se trebala graditi državna cesta Lindarski Križ - Rogovići kojom će se građani općine Gračišće (ali i Pićanci, Labinjani…) izravno priključiti na Istarski ipsilon (čvor Pazin-zapad). Premda se nakon dovršetka izgradnje autoceste Pazin-tunel Učka očekuje gradnja nove cijevi tunela Mijandrušić kaže da je nedavno razgovarao s upravom tvrtke Bouygues (koja) o općinskim željama. "Spoj na Ivoli?", prekidamo ga pitanjem o mogućem drugom spoju na Istarski ipsilon Lindarski Križ-Ivoli (Pazin-istok).

- To je ideja, sad da li će biti realizirana kad se sada ide graditi spoj na Rogoviće? Bit će teško, ali borit ćemo se. Zahtjev postoji, kaže Nino dodajući da je spoj na Ivole ucrtan u županijski prostorni plan.

Dobre riječi samo za Ministarstvo kulture

Dobre riječi Mijandrušić ima samo za Ministarstvo kulture. Naime, ove će se godine restaurirati propovjedaonica župne crkve sv. Vida i s time će se dovršiti restauracija unutrašnjosti crkve. Lani je obnovljen lijevi i desni bočni brod te pjevalište. Također je obnovljena kompletna fasada. Predlani je započela restauracija orgulja koje su ove godine na Mali Vazan prvi put od obnove zasvirale u crkvi. Sve je najvećim dijelom financirano sredstvima Ministarstva kulture, a manjim dijelom iz općinskog proračuna. Lani su započeli s pripremnim radovima na crkvi sv. Eufemije na istočnom dijelu starogradske jezgre, tijekom ove će se godine dovršiti projektna dokumentacija, a u njenu se obnovu kreće dogodine. Obnovit će je se statički, sanirati puknuća, a u interijeru restaurirati oslike. To će biti posljednja gračaška crkva koja će se obnoviti, nakon što se proteklih godina sredilo crkve Majke Božje na Placu, sv. Antona, sv. Pankracija i već spomenutog sv. Vida.

- Napravljen je projekt restauracije Kašće u kojem se planira Muzej vina, to bi bila nadgradnja na poznati gračaški sajam vina, kaže načelnik Mijandrušić. Predan je zahtjev za građevinsku dozvolu rekonstrukcije te je projekt Kašće prijavljen na europski natječaj. Tijekom lipnja je popločan ulaz u Gračišće ispred glavnih gradskih vrata kao dio faznog popločenja (uz polaganje kanalizacije) starogradskih ulica koji je počeo 2012. godine. Od infrastrukturnih projekata tijekom lanjske godine može se izdvojiti asfaltiranje vrlo zahtjevne lokalne ceste Lovrići-Gologorički Dol što je najvećim dijelom financirano iz europskih fondova, a manjim općinskim sredstvima. U suradnji s Istarskim vodozaštitnim sustavom lani je započela izgradnja kanalizacije u općinskim naseljima, a krenulo se od mjesnog odbora Mandalenčići gdje je priključak na odvodnju dobilo 80-ak stanovnika. Trenutno se u Mandalenčićima gradi pročistač.

Kanalizacija stiže u svako selo

- Tek 1994. leta je prva špina došla na područje Gračišća, pa računan da neće pasat još 25 let da bude svaka kuća vezana na kanalizaciju, kaže načelnik Mijandrušić dodavši da je to istarski prioritet jer se radi o vodozaštitnom području. Nakon Mandalenčići slijedila bi odvodnja u Bazgaljima, pa Batlugu, Milotskom Brijegu i Jakačićima.

Lani je također uređeno prizemlje Katinine kuće u Gračišću koja je postala Centar za posjetitelje. Za uređenje gornjeg kata ove su godine dobili 360 tisuća kuna od Ministarstva turizma, a u tijeku je javna nabava. Iduće godine bi kompletan projekt, s naglaskom na čitav prikaz proizvodnje vina, trebao biti dovršen.

Salamunova palača ima teret od 40 milijuna eura

"Što je s preostalim napuštenim ruševnim zgradama u jezgri Gračišća, kako ide s privatnim inicijativama za njihovim otkupom, uspijevaju li zainteresirani pronaći vlasnike tih ruševina?", pitamo ga.

- Čuda kuća je regulano, ali još vajka tamo di ni riješeno vlasništvo ima problema. Nažalost, dvije zgrade do općine još nisu obnovljene. Jedna od njih je Salamunova palača (iz 15. stoljeća op.n.) koja zjapi prazna. Boli me duša i srce. Na njoj je tereta oko 40 miliona euri (k.č. 105/2, suvlasnici su Istra Bavaria Agentur u stečaju i tvrtka Donato iz Poreča op.n.) odnosno 40 puta više nego ča vriedi. S obzirom da Porezna uprava isto ima teret na nju pisa san ministru financija Zdravku Mariću i traži prijem, međutim, nije ima sluha za Istru, kao niedan od njih, kaže načelnik Ivan Mijandrušić. Inače, na tu palaču, provjerili smo ponovo nakon što smo o tome pisali prije nekoliko godina, i dalje Ministarstvo financija ima teret od 27,8 milijuna kuna. No, glavni teret ima tvrtka Kermas ulaganja (čak 177 milijuna kuna) i Kermas Holding Limited (83 milijuna kuna).

Nikako do ministrice Gabrijele Žalac

- Neki ministri imaju lazno hoditi svaku šetimanu u Istri, ali dojdu samo frajat, jis i pit, a kad išćeš prijem nimaju vrimena, onda su prezauzeti. Zato imaju vrimena za zidat ilegalno, za peljat bez vozačke dozvole, za prostitutke, za uništit Agrokor, a nimaju vrimena doć u Uljanik, kaže ogorčeni Mijandrušić dodavši da se ova Vlada ponaša kao da Istra nije dio Hrvatske. Također je pisao ministru državne imovine zbog parcele ispred Kašće koja je greškom pripala državi, pa se ne može popločiti, ali ni ondje nije bilo sluha za lokalne probleme. "Nekima daju šakom i kapom, a nama niti jednu običnu parcelu", kaže Mijandrušić dodavši da nije mogao doći nikako ni do ministrice regionalnoga razvoja Gabrijele Žalac s kojom je htio razgovarati o indeksu razvijenosti iako "vrlo često boravi na jednoj lokaciji u Istri".


Podijeli: Facebook Twiter