MARTINJA

Natjecali se u pripremi bakalara po starinski u skledi: POBIJEDILI KONKURENCIJU ZA ZRNO SOLI, PAPRA I KAP ULJA



Dvanaest ekipa mjesnih odbora buzetskog područja, uključujući i ekipu Grada Buzeta, pripremilo je otprilike 20 kilograma bakalara. Zasukali su rukave, znoj im se cijedio s lica no nisu posustali, bakalar su ručno tukli drvenim kuhačama punih sat vremena. Za zrno soli i kap ulja pobjedu su odnijeli Ročani, na drugo se mjesto plasirala ekipa Svetog Martina, a na treće Štrpeda

"Vjerovali ili ne, u našoj se obitelji za Uskrs bakalar dan danas tuče ručno u staroj skledi od moga pra pra noneta", povjerio nam je Loris Krbavac koji je zajedno sa Sinišom Nemarnikom, Mjesnom odboru Roč donio pobjedu na natjecanju u pripremi bakalara na bijelo po starinski u "lesenoj skledi", održanom u povodu Martinje, pučke fešte u čast mjesnog zaštitnika, koja se u Svetom Martinu slavi kao vinska svečanost, ali i fešta od bakalara. Drugo mjesto pripalo je domaćinima, ekipi MO-a Sveti Martin, a treće ekipi MO-a Štrped.

Tukli bakalar sat vremena

"Nikad boljeg bakalara od ovogodišnjeg", mogli su se čuti komentari degustatora. Bakalar su ocjenjivali i sami natjecatelji, a degustirali ga i ocjenjivali i posjetitelji. Najvažniji je dobar omjer svih sastojaka pa ispada da je pobjednička ekipa nadmašila konkurenciju doslovce za zrno soli, papra ili kap ulja.

Dvanaest ekipa mjesnih odbora buzetskog područja, uključujući i dvočlanu ekipu Grada Buzeta, gradonačelnika Sinišu Žulića i njegovu zamjenicu Anu Pernić, pripremilo je otprilike 20 kilograma bakalara, a svi su dobili iste sastojke: kuhani bakalar, krumpir, sol, papar, česan, ulje, vode u kojoj se bakalar kuhao, a poneki su dodali i malo maslinovog ulja, peršin ili kap zagrijanog ulja s češnjakom. Zasukali su rukave, znoj im se cijedio s lica, no nisu posustali, bakalar su ručno tukli drvenim kuhačama punih sat vremena.

Ovčetina u kupusu

Sveti Martin je jedini istarski organizator natjecanja u pripremi bakalara na bijelo po starinski. U ovom se naselju kod Buzeta bakalar oduvijek pripremao uz blagdan mjesnog zaštitnika, a uz to se jela i ovčetina kuhana u kupusu, nabrojao je predstavnik organizatora Nenad Kajin koji je pobjednicima uručio i prigodan poklon - lesenu skledu.

Kao i svi tradicijski segmenti, tako se i ovi gastro, prenose s koljena na koljeno pa veseli da mladi nastavljaju običaje svojih predaka. Spomenimo da je najmlađa ekipa bila ona Mjesnog odbora Buzet sve redom 23- godišnjaci; Filip Brnobić, Mateo Merlić i Luka Grabar, a da su najbrojniji meštri od bakalara bili članovi ekipe Mjesnog odbora Buzet- stari grad.

Prezentacija povijesti vina u čast sv. Martina

U dragućskoj Kući fresaka u srijedu 21. studenog s početkom u 18 sati održat će se fešta u čast sv. Martina, zapravo prezentacija povijesti vina u našim krajevima. Na prezentaciji će sommelier Filip Savić govoriti o starim načinima proizvodnje vina te što je vino značilo za život stanovnika Cerovljanštine u povijesti. Govorit će i o mogućnosti starinskih izrada vina u današnje vrijeme, analizirat će vina podruma lokalnih vinara s etiketom Matošević i Belaj, ali i savjetovati manje vinare. Uz poučnu priču, kušanje vina, domaću hranu i domaću glazbu, Kuća fresaka u Draguću obilježit će Martinju. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO, M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter