LOVAČKO DRUŠTVO ROVINJ

NASTAVLJA SE LOV NA DIVLJAČ Prvi put u povijesti na rovinjskom području bit će izlučeno čak 160 divljih svinja

| Autor: Aleta BRATTONI

Velik broj divljih svinja u našim krajevima daje naslutiti kako se promijenila priroda, kao i uvjeti u njoj. Naše područje sve više počinje biti staništem visoke divljači. Nažalost, uz visoku divljač dolaze i predatori, pa se uz lisicu sada u velikom broju nakotio i čagalj, rekao je Franko Udovičić iz Lovačkog društva Rovinj

 

Prvi će put u povijesti Lovačkog društva Rovinj na rovinjskom području zaključno s veljačom bit će izlučeno čak 160 divljih svinja.

Naime, u protekloj je lovnoj godini ustrijeljeno 120 divljih svinja, dok je njih 20 stradalo u prometu. Nedavno se opet krenulo u lov, i to još jednom s visokih čeka, a planirano je odstrijeliti njih još 20, čime dolazimo do rekordne brojke od 160 divljih svinja.

Ovaj rekordan broj, kako saznajemo od Franka Udovičića, predsjednika Lovačkog društva Rovinj, premašuje čak i broj ulovljenih zečeva tijekom protekle lovne sezone, što dosad nije bio slučaj. Štoviše, zečevi su od pamtivijeka bili autohtona divljač, a njihovim lovom održava se dugogodišnja tradicija lovaca s naših područja.

Prevelik broj divljih svinja iziskuje velike materijalne izdatke za Lovačko društvo Rovinj. Protekle su godine podijelili 30 električnih pastira i preko 50 litara repelenata kako bi poljoprivrednici mogli zaštititi svoje usjeve, odnosno vinograde.

Usprkos naporima, štete su bile velike. Kako saznajemo, poljoprivrednici su prijavili 11 tona uništenog grožđa, dok je Komisija za procjenu štete procijenila 7,3 tona. Rovinjski su lovci tako isplatili oko 25 tisuća kuna štete vlasnicima poljoprivrednih zemljišta.

U veljači će rovinjski lovci nastaviti s lovom na područjima u kojima obitava najveći broj divljih svinja, ujedno i područjima gdje je zabilježen velik broj šteta, a to su Kamp Veštar i ornitološki rezervat Palud. Kako se u jednome slučaju radi o području unutar 300 metara od naseljenog mjesta, a u drugome o zaštićenom području, lovci će divlje svinje čekati u visokim čekama na rubnim područjima navedenih krajeva, gdje je lov dozvoljen.

S ostvarenim, kao i odstrelom planiranim tijekom veljače, Lovačko društvo Rovinj uspjelo je ispuniti uvjete iz naredbe o uklanjanju divljih svinja zbog afričke svinjske kuge, a one su time svedene na njihov biološki minimum.

- Velik broj divljih svinja u našim krajevima daje naslutiti kako se promijenila priroda, kao i uvjeti u njoj. Naše područje sve više počinje biti staništem visoke divljači. Nažalost, uz visoku divljač dolaze i predatori, pa se uz lisicu sada u velikom broju nakotio i čagalj, rekao je Udovičić.

Upravo zbog toga, uz divlju svinju, na visokim će se čekama loviti i čagljevi, opasne životinje koje, osim poljoprivrednicima i stočarima, štetu nanose samim lovcima s obzirom na to da se hrane sitnom divljači kao što su zec ili fazan. U protekloj ih je godini ulovljeno samo dva, što ukazuje na izuzetnu lukavost ove životinje. Kako se ne nalazi često na meti puške, lovci su za njezin ulov nagrađeni s 1.000 kuna u lovačkoj opremi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater