NAKON DUGIH ZIMSKIH PRAZNIKA

NASTAVA U ISTRI DO 31. SIJEČNJA PO POSEBNOM REŽIMU Od danas u školskim klupama samo učenici nižih razreda, a VIŠI RAZREDI I SREDNJOŠKOLCI ONLINE

Kao i do sada, nastava na daljinu odvijat će se u realnom vremenu, po redovnom rasporedu

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Krajem mjeseca ponovno će se analizirati stanje i donijeti nova odluka u vezi sa školskom nastavom u Istri (Ilustracija/Pixabay)

Krajem mjeseca ponovno će se analizirati stanje i donijeti nova odluka u vezi sa školskom nastavom u Istri (Ilustracija/Pixabay)


Danas se učenici i nastavnici vraćaju na nastavu, nakon što su odlukom Ministarstva tjedan dana duže bili na zimskim praznicima. No, ministarstvo je prepustilo regionalnim Stožerima civilne zaštite da, u suradnji s ravnateljima i osnivačima škola na njihovom području, sami donesu odluku o načinu odvijanja nastave.

Istarski Stožer odlučio je da će se u svim srednjim školama te u višim razredima osnovnih škola u Istarskoj županiji nastava od 18. do 31. siječnja održavati na daljinu, dok će se nastava u razrednoj nastavi, od prvog do četvrtog razreda, odvijati u školi.

Kako kažu, ova je odluka donesena na temelju procjene epidemiološke situacije koja se zasniva na praćenju broja novozaraženih i hospitaliziranih osoba u Istarskoj županiji tijekom posljednjih mjesec dana.

Osim toga, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac, kod donošenja te odluke u obzir se uzela povećana mobilnost građana i s time povećani broj ostvarenih kontakata u tom razdoblju uz pozitivno očitovanje ravnatelja osnovnih i srednjih škola na području Istarske županije i njihovih osnivača, Istarske županije, te gradova Pule, Rovinja, Poreča, Umaga, Labina i Pazina. Kao i do sada, nastava na daljinu odvijati će se u realnom vremenu, po redovnom rasporedu. Stoga su sve škole zamolile učenike da se pravovremeno i redovito uključuju u nastavu.

- Vjerujem da je to dobra i ispravna odluka nakon situacije u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i nakon blagdana kada smo imali veliku cirkulaciju ljudi. Pri kraju mjeseca ponovno ćemo analizirati stanje i donijeti novu odluku u vezi sa školskom nastavom, poručio je Kozlevac.

Međutim, ako je suditi prema onom što savjetnici sugeriraju Nacionalnom stožeru civilne zaštite, trenutne epidemiološke mjere produžit će se barem do polovice veljače, a moguće i do ožujka jer ništa ne jamči da se situacija neće pogoršati i s postojećim ograničenjima, piše u nedjelju Jutarnji list.

Ističu da treba vidjeti što će se događati kad počne nastava za niže razrede i maturante te kako će na širenje epidemije utjecati nedavna blagdanska okupljanja i godišnji odmori koje su mnogi proveli izvan svojih mjesta stanovanja. Iako su zbog pada broja novozaraženih, pa i pacijenata koji se liječe u bolnicama, sve glasnija razmišljanja o mogućem popuštanju mjera, čini se da bi apeliranje na Nacionalni stožer da se popuste mjere u barem nekim županijama moglo biti uzaludno, barem do 15. veljače.

Čelni čovjek Istarskog stožera u petak je najavio da će ovoga tjedna započeti razgovore s Nacionalnim stožerom o popuštanju mjera u, kako je kazao, "nekim djelatnostima koje imaju utjecaja na tjelesnu spremnosti kondiciju, život i rad naših sugrađana". Naveo je da će nakon sastanka s epidemiolozima ići prema Nacionalnom stožeru s konkretnim prijedlogom za popuštanje mjera u Istri. Pritom međutim nije želio konkretizirati hoće li se, kako se spekulira u medijima, otvoriti teretane, fitness centri i terase ugostiteljskih objekata. Pojedini stručnjaci pak smatraju i dalje da je prerano za popuštanje mjera, pa i za povratak djece u školske klupe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of