školska godina

UČENICI U KLUPAMA IPAK NAJESEN? Veliki postotak roditelja neće slati djecu u školu. I roditelji i ravnatelji škola kažu "Prerano je!"

| Autor: Glas Istre
ilustracija

ilustracija


Osnovne škole od 11. svibnja trebale bi ponovno organizirati nastavu za učenike nižih razreda, onih od 1. do 4. razreda, međutim niti jučer nisu još objavljene upute u vezi s brojnim pitanjima oko mjera zaštite i organizacije koja muče sve, od roditelja, učenika, učitelja i ravnatelja pa do šire javnosti: kako u veličinom nedostatnim učionicama organizirati potreban razmak među djecom, kako ih spriječiti da ne dolaze u bliski kontakt, kako osigurati dovoljno higijensko-sanitarnih sredstava, kako jedan učitelj istovremeno može organizirati i učioničku i nastavu na daljinu, da pobrojimo samo neke, piše Jutarnji list.

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak rekao je jučer da se preporuke rade te da imaju gotovu draft verziju, ali to još uvijek nisu iskomunicirali s resornim ministarstvom te Kriznim stožerom.

U školama zasad čekaju daljnje upute, ali neki su nam ravnatelji otvoreno rekli kako ne gube nadu da bi Vlada na kraju mogla i drukčije odlučiti te prolongirati povratak u škole 11. svibnja jer su zasad o tome donijeli “samo zaključak, ali ne i odluku”.

U gradu Zagrebu, primjerice, gdje je razorni potres (privremeno) izvan uporabe stavio deset osnovnih škola, a veći je broj pretrpio određena oštećenja, roditelji ne žure sa slanjem djece u učionice.

- U anketi koju provodimo među školama dosad se izjasnila polovica škola. Iz odgovora je vidljivo da se od 11. svibnja na nastavu u te škole vraća samo 20 posto učenika nižih razreda - kaže Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje.

On poziva ministricu obrazovanja Blaženku Divjak “da konačno počne raditi svoj posao”.

- Neovisno o odlukama Stožera i epidemiologa, ministrica Divjak treba odgovoriti tko će, ako na nastavu u učionice dođe samo 20 posto djece, izvoditi nastavu na daljinu za djecu koja ostanu kod kuće. Osim toga, zanima nas kako će funkcionirati te škole? Kada će ministrica ispuniti zahtjeve zagrebačkih škola za otvaranjem 260 radnih mjesta za pomoćno-tehničko osoblje poput spremačica, domara, kuhara, koji nam nedostaju? - pita Lovrić.

Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke OŠ Dr. Ante Starčevića, potvrdio je također kako zasad ima samo 33 sigurne potvrde roditelja o povratku učenika nižih razreda na nastavu od 11. svibnja, od ukupno 280 učenika tog uzrasta u školi, te još 30-ak koji su pod upitnikom.

Riječ je uglavnom o najmlađim učenicima u prvom ili drugom razredu koji koriste produženi boravak, dakle, može se zaključiti da je riječ o djeci čiji roditelji rade i nemaju ih kome ostaviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum