ODLAZAK PRVAKA, DUGOGODIŠNJEG REPREZENTATIVCA I IZBORNIKA, LEGENDE PODVODNOG RIBOLOVA

Napustio nas je Livio Fiorentin

| Autor: Portal GlasIstre.hr
HSSRM.hr

U Ližnjanu je u 65. godini preminuo Livio Fiorentin, dugogodišnji reprezentativac, prvak i izbornik zlatne reprezentacije podvodnog ribolova. Fiorentin je četiri puta bio državni prvak (1982., 1985. i 1987. Jugoslavije, 1993. Hrvatske). Član državne reprezentacije bio je 1982 - 96. Prvi naslov prvaka Jugoslavije osvojio je 1982. u Neumu. Tada su on i Branko Ikić postali ekipni prvaci, kao članovi pulskog Uljanika.

Na svjetskom prvenstvu u Istanbulu 1987., zajedno s Franom Zanchijem i Franom Halbertom, osvojio je 2. mjesto.

Tri su godine uzastopce Fiorentin i Ikić  (1992–94) bili pobjednici Kupa gradova Europe, što nitko nije ostvario u 30 godina tog natjecanja. Za sjajne dosege Grad Pula nagradio ih je kao najbolju momčad za 1993. i 1994., istodobno i kao najbolje pojedince.

Fiorentin se ribolovom počeo baviti od malih nogu. Stanovao je iznad Arene, tako da mu je more bilo blizu, a podvodnim ribolovom počeo se baviti još u 15. godini, 1969. godine.

"Imao sam malu pušku na feder i ronio bez odijela. Tada se lovilo samo ljeti. Iz vojske sam došao za Novu godinu 1974., a 1975. kupio svoje prvo ronilačko odijelo, od Cressija. Tada su samo Mares i Cressi imali odijela, odnosno mi ovdje znali smo samo za njih. Bilo je lijepljeno izvana, a iznutra je imalo spužvicu po spojevima sa sašivenom trakicom i to je žuljalo. Uvijek sam imao ispod pazuha i sa stražnje strane koljena podljeve. Nosio sam Maresovu masku", prisjećao se Livio Fiorentin u knjizi "Povijest podvodnog ribolova na Jadranu", autora Branka Šuljića i Valentine Prokić.

Najveći izbornički uspjesi su mu zlato u pojedinačnoj konkurenciji Danijela Gospića i srebro ekipno na Euro-afričkom prvenstvu u Španjolskoj 2007. godine, te Gospićeva titula svjetskog prvaka i ekipno zlato na Svjetskom prvenstvu u Malom Lošinju 2010. godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater