dobar poslovni potez

NAKON OTKUPA ZGRADE VATROGASNOG DOMA I POGONA DIGITRONA: Bujski vatrogasci i komunalci konačno u adekvatnom prostoru

| Autor: Luka JELVIĆ
DVD Buje,  nova zgrada

DVD Buje, nova zgrada


Nekadašnji vatrogasni dom u Bujama, koji je u vrijeme brzog razvoja bujskog Digitrona pretvoren jedan njegov dio, ponovo će pripasti bujskim vatrogascima. Naime, nakon privatizacije i pretvorbe Digitrona, ta je zgrada u predjelu Stanica, uz državnu cestu prema Portorožu i Kopru, mijenjala vlasnike, a nakon stečaja poduzeća posljednjeg vlasnika, Grad Buje je na dražbi otkupio cijelu zgradu s ciljem da se namijeni bujskim udrugama.

Sada se vidi da se radilo o dobrom poslovnom potezu, posebice što će napokon DVD Buje dobiti adekvatan prostor za smještaj vozila i opreme. Pored toga, u zgradi će biti mjesta za strojeve i opremu komunalnog gradskog poduzeća Civitas Bullearum koje se bavi održavanjem zelenih i javnih površina, parkirališta, groblja i drugim sličnim poslovima.

Bujskim je vatrogascima prije pet godina bila dodijeljena zgrada u Grožnjanskoj ulici, bio je pripremljen i projekt uređenja, ali kako nije bilo sredstava za detaljniju rekonstrukciju, trebalo je čekati natječaje za EU fondove. U međuvremenu se ukazala prilika za kupnju zgrade nekadašnjeg vatrogasnog doma, uz kojega je i dobro sačuvani vatrogasni toranj, zgrada u Grožnjanskoj ulici je prodana, a posebna komisija je, razmatrajući veličinu na dražbi kupljene zgrade, predložila da se zgrada u većem dijelu dodijeli bujskim vatrogascima i komunalcima.

- Mislili smo uz njih u tu zgradu smjestiti i Crveni križ, ali smo kasnije dogovorili da će se prostor za Crveni križ riješiti na drugi način, tako da smo zgradu podijelili na dva korisnika. Za ovu godinu smo u gradskom proračunu predvidjeli 500.000 kuna za osnovne radove na uređenju zgrade, kako bi vatrogasci i komunalci mogli smjestiti vozila i opremu. Mislim da ćemo sve pripremiti za oko dva mjeseca za prvo useljenje, a onda treba nastaviti uređivati ostatak. Konačno će se vatrogasci vratiti tamo gdje su nekada bili, a dugoročni cilj je da se u toj zgradi obavljaju dežurstva članova javne vatrogasne postrojbe, tako da se jedan dio te službe vrati u Buje, što je posebno važno u ljetnim mjesecima kada je mnogo više posla za vatrogasce, kaže bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Inače, dodaje nadalje, DVD Buje je važna udruga za grad i građane, ključna za sigurnost građana, i bilo bi daleko teže funkcionirati bez njih.

- Članovi DVD-a prisutni su u mnogim akcijama, u neočekivanim situacijama i kao potpora JVP-u Umag, ali odrađuju i mnoge druge poslove bitne za zajednicu, od pružanja pomoći za vrijeme poplava, saniranja odrona, hitnih intervencija, organizirali su pomoć za stradale na Banovini, a okupljaju i dosta mladih. Civitas Bullearum obavlja važne komunalne poslove u gradu, a, osim toga, njihovim preseljenjem oslobađamo vinarski podrum u kojemu su sada i možemo se usmjeriti na razvijanje projekta uređenja tog objekta koji svjedoči o nekadašnjem gospodarstvu u ovom kraju, kaže nadalje gradonačelnik Vižintin.

Bujski su vatrogasci i sami počeli obnovu zgrade u skladu s potrebama i mogućnostima, imaju potporu Vatrogasne zajednice Istarske županije sa zapovjednikom Dinom Kozlevcem te Javne vatrogasne postrojbe Umag, koja djeluje na području cijele Bujštine, čiji su čelnici Bojan Štokovac i Roberto Hrvatin nedavno s predsjednikom DVD-a Buje Gorano Rašićem obišli buduće prostorije bujskih vatrogasaca.

- Ovdje imamo mjesta za sva vozila koja imamo i koja ćemo uskoro dobiti, uredit ćemo skladište za vatrogasnu opremu, zatim prostoriju za dežurnog vatrogasca s radio vezom i drugom opremom, pa ured, odnosno službene prostorije DVD-a, tuš kabine, sanitarni čvor, malu kuhinja te jednu prostoriju sa šest kreveta na kat gdje mogu boraviti vatrogasci u slučaju stalnih dežurstava. Na katu prvog dijela zgrade predviđena je velika dvorana za predavanja, sastanke, dio za sanitarni čvor, kao i manja dvorana za naš rad ili za druge udruge ako im bude potrebno. U drugom dijelu zgrade su četiri apartmana koje je gradio bivši vlasnik, a kad iz završimo možemo ih davati u najam, kao što to rade mnoga vatrogasna društva, a sredstva koristiti za uređenje i održavanje zgrade. Svjesni smo da ubuduće neće biti mnogo sredstava za vatrogasce pa se i na to treba pripremiti, kaže predsjednik DVD-a Buje Goran Rašić.

U početku će biti uređena ulazna vrata za garaže i najnužnije prostorije. Bujski će vatrogasci sami tražiti sponzore za financiranje radova, očekuju pomoć naših vatrogasnih društava, poduzetnika i drugih spremnih pomoći.

- Ulazna vrata, stolariju i električne instalacije dobit ćemo od Grada Buje. Znamo da u ovom trenutku iz proračuna ne možemo dobiti više, ali ćemo se snalaziti. Evo, na primjer, javio nam se građevinski poduzetnik Miro Šimić iz Kaštela koji će financirati i sam uraditi pregrade prilikom preuređenja, te ulazne rampe za vozila. Tako ćemo se obratiti i drugim građevinarima. Teško je sada reći koliko će nam sredstava trebati, ali mislim da ćemo u ovoj godini uspjeti urediti garaže te prostorije u donjem dijelu, a kasnije ostatak zgrade. Moram posebno zahvaliti gradonačelniku Buja Fabriziju Vižintinu i gradskim vijećnicima koji su nam omogućili da konačno nađemo svoje mjesto. Selili smo se do sada na tri-četiri lokacije, sada smo konačno dobili pravi prostor, a vatrogasci se vraćaju tamo gdje su sedamdesetih godina bili. Grad nam je puno pomogao, lokacija je odlična, dom je uz glavnu cestu, ima dovoljno unutarnjeg i vanjskog prostora, a jednog dana ćemo na tornju uz vatrogasni dom, koji je u sasvim dobrom stanju, postaviti spomen ploču za bujske vatrogasce koji su gradili ovaj dom i postavili temelje bujskom vatrogastvu kao što su bili Ottone Papo, Ernesto Krevatin, Romano Bassiero, Marija Furlan, Mario Stopar i drugi, zadovoljan je bio Rašić te je dodao i da DVD Buje ima 30 operativaca s položenim vatrogasnim ispitom koji su obučeni za intervencije, što je za desetak vatrogasaca više od obaveznog broja. Raspolažu i s dosta vozila i opreme, a uzeli su kredit i nabavljaju nova vozila.

- Želja nam je da se ovdje vrati profesionalna vatrogasna postrojba. Znam da su sada materijalne mogućnosti manje, ali jedinstvena je ocjena da Buje zaslužuje profesionalnu vatrogasnu jedinicu. Sadašnja umaška javna vatrogasna postrojba ima velikih obaveza, posebno u sezoni, a područje izuzetno veliko. To je posebno važno za Gornju Bujštinu, od Umaga do Zrenja je više od 30 kilometara, tako da bi stalno dežurstvo u Bujama bilo potrebno i jako korisno, zaključuje Rašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini