POLUOTOK U NARANČASTOM

NAKON DUGO VREMENA PRESSICA ISTARSKOG STOŽERA: Otvorena je mogućnost za vrlo skoro otvaranje kafića. Zna se i datum. Boris Miletić: Ne vidim zašto se ne bi primjenjivao regionalni pristup 

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Boris Miletić i Fabrizio Radin (snimio M. MIJOŠEK)

Boris Miletić i Fabrizio Radin (snimio M. MIJOŠEK)


Istra je po kriterijima EU ušla u narančasto područje s obzirom na broj slučajeva korone i ne namjerava odustati od posebnog statusa u smislu da sama određuje mjere.

"Uvjeren sam da će nam to biti omogućeno. Istarska županija ide prema zelenoj boji", poručio je na današnjoj pressici šef Stožera Dino Kozlevac.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić rekao je da je borba protiv pandemije još jedan pokazatelj da je Istra posebna.

"Ušli smo u narančasto i svi smo na to ponosni. Kad je regionalni pristuo bio potreban za turizam, imali smo podršku državne vlasti, a sad se naši prijedlozi gledaju na drugi način. Ako su naši građani i struka dokazali da mogu voditi bitku s pandemijom, ne vidim zašto se ne bi primjenjivao regionalni pristup", rekao je Miletić.

Kozlevac je istaknuo da se Istra prije svega zalaže za otvaranje teretane i omogućavanje sporta na otvorenom od ponedjeljka, kao i za to da se svim kafićima omogući prodaja kave za van.

Po pitanju otvaranja kafića Kozlevac je rekao da ga podržava, ali stupnjevito, na temelju struke, tokom veljače, pod uvjetom da brojke budu dobre.

"8. veljače je optimistično vjerovanje, ali vidjet ćemo", rekao je Kozlevac. Šef istarskog HZZJZ-a Aleksandar Stojanović rekao je da bi bilo bolje da cijela Hrvatska otvori kafiće istovremeno, jer bi otvaranje samo u Istri moglo donijeti probleme.

Što se tiče škola, rekli su da će odluku objaviti do kraja dana ili sutra. Podsjetimo, neslužbena informacija je da Istra nije sklona tome da sva djeca idu na nastavu uživo.

Stojanović je objasnio i da Istra ima incidencijuz ispod 100 (u dva tjedna na 100.000 stanovnika).

Krajem prosinca smo imali najveće opterećenje, 80 hospitaliziranih, a od tada bilježimo pad i jutros je 30 hospitaliziranih", rekao je Stojanović.

"U ovom trenutku je bitan proces cijepljenja koji je usporen. U Istri je procijepljeno 2.400 osoba, od toga oko 500 s drugom dozom. Ovaj tjedan nismo dobili nove doze, a 1.170 bismo trebali dobiti idući tjedan. Ali osobe koje trebaju primiti drugu dozu će je dobiti jer to je osigurano", rekao je Stojanović.

Župan Fabrizio Radin rekao je da je Istra trenutno u mogućnosti pristupiti popuštanju mjera, ali oprezno i postepeno. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater