PAZINSKO ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO "MLADOST"

Najtrofejniji pazinski sportaši su učenici osnovne škole


U pazinskoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora djeluje Školsko sportsko društvo "Mladost", jedno od najuspješnijih školskih sportskih društava u Hrvatskoj. Rijetka su natjecanja s kojih se mladi pazinski sportaši, koje vode učiteljica Jadranka Červar i učitelj Dalibor Radović, vraćaju bez odličja.

U sklopu izvannastavnih aktivnosti učenici od petog do osmog razreda, ali i neki iz četvrtih razreda, koji su motorički sposobni i talentirani, uključuju se u neke od brojnih sportskih aktivnosti koje ova škola nudi. Učitelj Radović napominje kako su dečkima na raspolaganju muška odbojka, rukomet, stolni tenis, badminton, gimnastika, kros, atletika i futsal, zapravo sve osim sportova na vodi i u svim tim sportovima pazinski učenici izlaze na gradska, županijska i državna natjecanja. Radović ističe kako u Mladosti učenici i učenice treniraju mnoge sportove koji se u ne treniraju u klubovima koji djeluju u Pazinu. Pogotovo se to odnosi na atletiku i kros, koje izvan škole u Pazinu nitko ne trenira, stoga za treniranje tih sportova u gradu nema pravih uvjeta. Bez obzira na to školski sportaši iz Pazina često, moglo bi se reći redovito, zahvaljujući svojim rezultatima dolaze do državnih natjecanja.

Uvjeti na otvorenom nikakvi

- Kada je 1990. preuređen gradski stadion i tada srušen dio polukruga, uvjeti za atletiku postali su još teži, kaže učiteljica Jadranka Červar. Problematična je jama za skok u dalj u kojoj je neodgovarajuća kvaliteta pijeska, a uvjeti za treniranje skoka u vis su nikakvi. Stoga su mladi pazinski atletičari prisiljeni trenirati u školskoj dvorani veličine košarkaškog igrališta u kojoj se održava i nastava tjelesne i zdravstvene kulture. Na ruku im ne ide niti pazinska oštra klima, koja "zube pokazuje" upravo kada učenici najviše treniraju za školska natjecanja koja se održavaju od siječnja do travnja. Stoga, osim u dvorani učenici često treniraju na školskom hodniku.

Sve se to zaboravlja kada se učenici s natjecanja vraćaju sa nagradama i priznanjima, za čije je izlaganje školi sve manje prostora. No, to su slatki problemi. Sve te plakete, priznanja diplome i pehari zasluga su pokoljenja pazinskih osnovaca i njihovih roditelja koji ih podržavaju i bodre, koji ih u svoje slobodno vrijeme prate na natjecanja i utakmice, kaže učiteljica Červar. Očito je da zajednički napori roditelja i učitelja i njihov samozatajan rad, koji, motiviraju djecu dovode do ovakvih, sjajnih rezultata.

Suradnja s učiteljima i roditeljima

- Od 2004./2005. Školsko sportsko društvo Mladost iz Pazina stalno je vrhu hrvatskog sportskog sporta, pogotovo u krosu i atletici. Ovi su rezultati još vredniji, ako se zna da druga djeca na državna natjecanja dolaze iz klubova u kojima imaju daleko bolje uvjete za rad nego mi u školi, kaže učiteljica Červar, dodajući kako to mladi pazinski sportaši nadomještaju suradnjom s učiteljima i roditeljima.

- Zato sam ponosna na njih, kaže učiteljica Červar. Nezahvalno je nekoga isticati, jer u svakoj generaciji imamo dobrih sportaša, ali Červar se ipak rado sjeća sjajne generacije odbojkašica 2005./2006. iz koje neke sada igraju u europskim ligama. Odlični su rezultati ostvareni 2007., a 2010. kao i nekoliko godina kasnije Mladost je bila među najboljima školsko sportskim društvima u Hrvatskoj. Od Školskog sportski savez Istarske županije Mladost je kao najbolja nagrađena deset puta. Učiteljica Červar i učitelj Radović ponosni su na svoje natjecatelje koji su bili državni prvaci u atletici i krosu Sportskih novosti, koji među atletičarima uživa poseban status. Ponosni su na državne prvake u košarci i sve ostale natjecatelje koje je u ovom času teško nabrojati.

U sportu je posebno važno prijateljstvo

Zadovoljstvo rezultatima, ali i aktivnošću učenika posebno ističe učitelj Radović, koji smatra kako je danas važno, ali i vrijedno djecu potaći da se bave sportom, kretanjem i boravkom na svježem zraku. Da bi se djecu motiviralo, u pazinskoj im se osnovnoj školi nudi čitav niz sportova, a u sport je važno uključiti i one s manjim motoričkim sposobnostima, jer u sportu je posebno važno prijateljstvo koje se kroz treniranje i natjecanja još više razvija. U svemu tomu, u treniranju, natjecanjima i prijateljstvu uživa više do 100 učenika Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina.

- Važno je da djecu naučimo kako je osim pobjede i poraz dio natjecanja i da se iz njega može mnogi toga naučiti, kaže učiteljica Červar, dodajući kako bi Grad nešto trebao napraviti da se stalno ne gleda kada talenti nakon osnovne škole jednostavno nestaju. To je problem s kojim se često susreću male sredine koje ne mogu svakomu ponuditi mogućnosti da se razvija i napreduje u sportu koji mu leži.

Najuspješniji sportaši pazinske Mladosti

Kiara Madruša, osmi razred, do sada je tri puta nastupala na državnom natjecanju iz atletike. Trčala je na 100 metara i skakala u dalj i dva puta je bila druga u Hrvatskoj. Osmašica Luana Milanović, prva je u krosu i druga u atletici, trči 400 metara štafetu, a na županijskom natjecanju sa svojom je ekipom osvojila drugo mjesto u odbojci. Leana Tomašić bile je prva Hrvatskoj u krosu i druga u atletici, a najdraža joj je disciplina 600 metara. Ema Dimovski je prvakinja Hrvatske krosu, a najviše voli trčati na 100 metara.

Učenik sedmog razreda Damjan Dušković igra košarku i rukomet, a uz to bavi se atletikom i krosom. Član je najbolje košarkaške ekipe u županiji i treće na međužupanijskom natjecanju. Drugi je u krosu u Istri i prvi u atletici. Damir Mogorović igra nogomet i rukomet, a bavi se krosom i atletikom. Najbolji mu je rezultat četvrto mjesto na državnom prvenstvu i drugo mjesto na međužupanijskom natjecanju u atletici. David Vojsković natječe se u futsalu, rukometu, odbojci, atletici i krosu. U futsalu je prvi na županjskom i četvrti na državnom prvenstvu. Prvo mjesto u atletici osvojio je na županijskom, a sedmo na državnom natjecanju. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini